Με ευρύτατη πλειοψηφία αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια η τροπολογία για τη διακοπή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, μετά και τη δήλωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι θα δώσει θετική ψήφο στην κυβερνητική νομοθετική πρωτοβουλία.
Όπως έχει προκύψει από την κρίσιμη συζήτηση που διεξάγεται αυτή την ώρα στη Βουλή (σ.σ. θα διακοπεί στις 6 μ.μ και θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη), την τροπολογία του υπουργού Γιάννη Μιχελάκη, στηρίζουν οι ΚΟ της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. «Παρών» θα δηλώσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.
Το ΚΚΕ θα δηλώσει «παρών», ενώ το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων δεν έχει προβεί σε νεότερες δηλώσεις από τις αρχικές των εκπροσώπων του που ζητούσαν να υπάρξει η οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση μετά από αμετάκλητο καταδικαστικό βούλευμα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι προκειμένου να επιτευχθεί η ευρύτατη συναίνεση πραγματοποιήθηκαν έντονες διαβουλεύσεις μεταξύ του υπουργού και των εκπροσώπων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που είχαν ως αποτέλεσμα σειρά «νομοτεχνικών βελτιώσεων».
Σύμφωνα με τις αλλαγές, η εφαρμογή των διατάξεων:
– Θα αφορά αποκλειστικά στις περιπτώσεις εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατίας.
– Θα αφορά στην «περίπτωση άσκησης δίωξης», αλλά και στην περίπτωση «επιβολής προσωρινής κράτησης κατά το άρθρο 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, κατόπιν αδείας της Βουλής σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος»,
– Θα εφαρμόζεται όταν η δίωξη στρέφεται “κατά περισσοτέρων του ενός πέμπτου των βουλευτών ή του ενός πέμπτου των ευρωβουλευτών ή του ενός πέμπτου των μελών του κεντρικού οργάνου διοίκησης”.
Η αναστολή της χρηματοδότησης θα γίνεται “μετά από απόφαση της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία και την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών”.
Με τον τρόπο αυτό, ο υπουργός επιχείρησε συγκερασμό διατάξεων της δικής του ρύθμισης και αυτής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στην πράξη διατηρεί τα δύο αδικήματα (εγκληματικής οργάνωσης και τρομοκρατικών πράξεων) και παράλληλα ικανοποιεί -εν μέρει- το βασικό επίσημο αίτημα του κ. Βούτση (ΣΥΡΙΖΑ) για πολιτική νομιμοποίηση της απόφασης αναστολής της χρηματοδότησης μέσω σχετικής έγκρισης της Βουλής.
Βέβαια, ο ΣΥΡΙΖΑ στη δική του τροπολογία πρότεινε να δίνεται η έγκριση από τα 3/5 της Βουλής (180 βουλευτές) και όχι από 151.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι νέες αλλαγές δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος και τις απαραίτητες προϋποθέσεις, προκειμένου η αξιωματική αντιπολίτευση να υποστηρίξει την υπουργική τροπολογία.
Να σημειωθεί ότι, εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε ο κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, που εξήγησε ότι, αν και δεν συμφωνούν 100% με τη ρύθμιση, παρά ταύτα τα αρμόδια όργανα αποφάσισαν «να δώσουμε θετική ψήφο στην τροπολογία, γιατί θεωρούμε σημαντικό τον πολιτικό συμβολισμό που θα δώσει η αίθουσα».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αρχικά καταθέσαμε τη δική μας πρόταση και ασκήσαμε κριτική στην κυβερνητική. Αναγκάσαμε την κυβέρνηση να μπει σε διάλογο και να δεχθεί αλλαγές. Πράγματι έκανε βήματα εγκατάλειψης των αρχικών της θέσεων και ήρθε προς την δική μας. Η τελική ρύθμιση έχει πιο σαφές περιεχόμενο και έκανε βήμα να αποδεχθεί τον καθοριστικό ρόλο της Ολομέλειας της Βουλής με ονομαστική ψηφοφορία. Φρουρός η Βουλή και εγγύηση δημοκρατίας».
Πρόσθεσε ότι ανάλογες «συναινέσεις» πρέπει να αναζητήσει η κυβέρνηση και στην εφαρμογή του νόμου ενώ ζήτησε έστω και την ύστατη στιγμή να πραγματοποιηθεί ακόμα μια αλλαγή ώστε η Βουλή να εγκρίνει την αναστολή με την απόφαση 180 βουλευτών και όχι 151.
Παράλληλα, ζήτησε να πραγματοποιηθεί προ ημερησίας διάταξη συζήτηση για τη συνολική αντιμετώπιση της ΧΑ.
Πηγή: protothema.gr