Η Augusta Ada King, Κοντέσα του Lovelace είναι γνωστή ως η πρώτη προγραμματίστρια υπολογιστών γιατί το 1842 «έγραψε» το πρώτο πρόγραμμα για υπολογιστή… που έμελλε να κατασκευαστεί.. Πολύ αργότερα, 171 χρόνια συγκεκριμένα, στην Ημέρα της Ada Lovelace που είναι αφιερωμένη στην ανάδειξη γυναικών στην επιστήμη, τεχνολογία, μηχανική και μαθηματικά διαπιστώνεται ότι ο προγραμματισμός υπολογιστών είναι ανδροκρατούμενος χώρος. Οι γυναίκες προγραμματίστριες αμείβονται λιγότερο σε ένα ποσοστό 80% αυτών που κερδίζουν οι άνδρες για την ίδια δουλειά. Μόλις το 18% των διπλωμάτων στην επιστήμη των υπολογιστών απονέμονται σε γυναίκες, από 37% που ήταν το 1985. Λιγότερο από 5% είναι το ποσοστό για νέες επιχειρηματικές κινήσεις των γυναικών στο τομέα αυτό. Τα νέα στατιστικά στοιχεία από τη Symantec, την γνωστή εταιρεία ασφάλειας υπολογιστών και το Ινστιτούτο Anita Borg που εργάζεται για την προσέλκυση και ανάδειξη των γυναικών στην τεχνολογία, δίνουν τροφή για αψιμαχίες στη Silicon Valley όπως για παράδειγμα γιατί δεν υπάρχει γυναίκα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Twitter. Με δεδομένο ότι οι γυναίκες απομακρύνονται από την επιστήμη των υπολογιστών ήδη από την εφηβική τους ηλικία, κυρίως λόγω της έλλειψης προτύπων αλλά και ενθάρρυνσης από γονείς και δασκάλους, ίσως η σύντομη ιστορία της ‘γητεύτριας των αριθμών’, της Ms. Lovelace, θα ήταν πολύ χρήσιμη.
Η Ms. Lovelace, ήταν κόρη του γνωστού φιλέλληλα ποιητή, Λόρδου Byron και ενθαρρύνθηκε από τη μητέρα της στην σπουδή των μαθηματικών για να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες ποιητικές διαθέσεις του πατέρα της..’ σύμφωνα με το University of California, San Diego.
Εν τω μεταξύ στη Silicon Valley φαίνεται να αλλάζει κάτι, όπως ισχυρίζεται η Telle Whitney, CEO του Anita Borg Institute, με περισσότερο διάλογο στο υπό εστίαση θέμα. Στην κοινή αναφορά τους η SYMANTEC και το Ινστιτούτο, αναζήτησαν την φωτεινή πλευρά της έρευνας σύμφωνα με την οποία οι μισθολογικές διαφορές είναι μεγαλύτερες σε άλλους τομείς και εν τέλει υπάρχουν πολλές ευκαιρίες εργασίας.
Η ASTIA, που δίνει προγράμματα υπολογιστών σε νέες γυναίκες επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, ανακοίνωσε πρόσφατα μια συνεργασία με την GOOGLE, με σκοπό την επέκταση δράσεων και τη γνωριμία επιστημόνων γυναικών με πιθανούς επενδυτές. Ακόμη, δύο επιστήμονες, που χρηματοδοτούνται από το Brown University σχεδιάζουν σύντομα μια μαζική έκδοση στη Wikipedia για τη δημιουργία και προώθηση της ένταξης των γυναικών στο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας.