Σε σημείο βρασμού βρίσκεται, πλέον, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, παρά τη χθεσινοβραδυνή τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών που είχε ως σκοπό να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά την έκρηξη του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του υπουργού Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αφορμή ήταν το γεγονός ότι στο ΠΑΣΟΚ θεώρησαν πως ο κ. Αβραμόπουλος εξέθεσε πολιτικά τον κ. Βενιζέλο κατά τη συζήτηση ερώτησης του Αλέξη Τσίπρα για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και την πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει την ¨αμαρτωλή” σύμβαση του 2010 με το Λιβανέζο Σάφα και την Άμπου Ντάμπι Μαρ. Η σύμβαση θεωρείται προκλητική και αποικιοκρατική, σε βάρος, δηλαδή, των ελληνικών συμφερόντων.
Η στάση του κ. Βενιζέλου έχει προκαλέσει την οργή του κ. Αβραμόπουλου, ο οποίος είναι εξαιρετικά ισχυρός στη ΝΔ, παρά τις διαρκείς διακριτικές διαφοροποιήσεις του από τη στρατηγική της ένταξης και της θεωρίας των δύο άκρων που υλοποιεί η στενή ομάδα συμβούλων του πρωθυπουργού. Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι η ομάδα αυτή κατηγορεί τον υπουργό Άμυνας ότι κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα, κάτι το οποίο είναι ακριβές αφού ο κ. Αβραμόπουλος θεωρεί ότι πρέπει να καλλιεργείται κλίμα συναίνεσης και όχι πόλωσης.
Αρκετοί στη ΝΔ επισημαίνουν ότι χτυπώντας για ακόμα μία φορά τον Δημήτρη Αβραμόπουλο ο Ευάγγελος Βενιζέλος “παίζει με τη φωτιά” και ρίχνει νερό στις μυλόπετρες των πρόωρων εκλογών αφού προκαλεί φαινόμενα αποσύνθεσης στην κυβέρνηση. Λένε ότι στο ΠΑΣΟΚ υποτιμούν τη σχέση Αβραμόπουλου, προσωπικά με τον πρωθυπουργό και τις καλά προστατευμένες διασυνδέσεις του υπουργού Άμυνας με τον πέραν του Ατλαντικού παράγοντα. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μπορούσε να είναι “παράγων σταθερότητας” στο μέλλον και να δράσει και υπέρ μιας ευρύτεατης πολιτικής συμμαχίας που θα διατηρεί ήρεμο κλίμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Κάποιοι το πάνε ακόμα πιο μακριά και μιλούν για σενάρια “μεγάλου συνασπισμού” μιας ΝΔ υπό τον Αβραμόπουλο και του Αλέξη Τσίπρα, ενώ μία τέτοια προοπτική διαθέτει τις “ευλογίες” και του ισχυρού καραμανλικού λόμπι της φιλελεύθερης παράταξης.
ΠΩΣ ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΕ Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ-ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Ο υπουργός Αμύνης και αντιπρόεδρος της ΝΔ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τσίπρα ανέφερε ότι “αν δεν είχαν λειτουργήσει κάποιοι κάποτε υποβρυχίως δεν θα είχε προκύψει πρόβλημα” και σημείωσε ότι “οι κυβερνήσεις δεν έχουν συνέχεια” παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από χειρισμούς του παρελθόντος. Μάλιστα στην δήλωση Τσίπρα ότι θα ζητήσει εξεταστική επιτροπή για το θέμα ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος να το κάνει αυτό πολλώ δε μάλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η κυβέρνηση αυτή δεν φοβάται καμία εξεταστική επιτροπή διότι είναι τόσο καθαρή η σχέση της με αυτή την υπόθεση που κάθε άλλο παρά την φοβίζει».
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την μήνιν του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών κ. Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος πήγε εσπευσμένα στην Βουλή για να υπερασπιστεί την σύμβαση που είχε κάνει τον Ιούνιο του 2010 και την οποία είχε περάσει από την Βουλή με νόμο. Βάλλοντας κατά του κ. Τσίπρα αλλά και του κ. Αβραμόπουλου ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: “Εμφανίστηκε ο κ. Τσίπρας έχοντας ως συνομιλητή τον κ. Αβραμόπουλο και επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα για το νόμο -και όχι σύμβαση- του 2010. Ο πρωθυπουργός και εγώ έχουμε δώσει σαφείς οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί ριζική λύση από τη Βουλή. Οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά είναι για να δίνουν λύσεις».
Την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου συνόδευσαν διαρροές από το περιβάλλον του ΠΑΣΟΚ ότι συνομίλησε με τον πρωθυπουργό και είναι σε ταύτιση για τον χειρισμό του θέματος. Παράλληλα οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου επισήμαναν το καλό κλίμα στην Βουλή μεταξύ του κ. Αβραμόπουλου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνοντας αν εννοηθεί ότι εξυπηρετεί προσωπικές του πολιτικές επιδιώξεις. Παρασκηνιακά ζητήθηκε και διορθωτική δήλωση από τον κ. Αβραμόπουλο. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο υπουργός Αμύνης είπε φυσικά ότι τα όσα ανέφερε δεν αφορούσαν τον κ. Βενιζέλο.
Σε δεύτερο χρόνο όμως και παρά την αντίδραση του κ. Βενιζέλου από το περιβάλλον του διέρρευσαν ότι «η τοποθέτηση του κ. Αβραμόπουλου στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες. Προέχουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτά και μόνο υπηρετεί». Οι συνεργάτες του σημείωναν ότι ο κ. Αβραμόπουλος είχε συζητήσει με τον πρωθυπουργό τον χειρισμό του θέματος, άλλωστε μία ημέρα πριν από την συζήτηση στην Βουλή οι δύο τους παρακολούθησαν μαζί την άσκηση “Πυρπολητής”.
Και έλεγαν πως δεν τίθεται θέμα επιλογής για τον κ. Σαμαρά μεταξύ “Αβραμόπουλου και Βενιζέλου”, θυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν ξεχνά τον καταλυτικό ρόλο του υπουργού Άμυνας στην ανέλιξη του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της ΝΔ και την στήριξη που του παρείχε μέχρι σήμερα, αρκετές φορές σε κόντρα με τις προσωπικές του φιλοδοξίες. Και παραπέμπουν στην πρόσφατη απαίτηση του κ. Βενιζέλου να απομακρυνθεί ο κ. Αβραμόπουλος από το υπουργείο Εξωτερικών για να αναλάβει ο ίδιος, οι τις σε βάρος του διαρροές από το ΠΑΣΟΚ για την τροπολογία σχετικά με το κυβερνητικό αεροσκάφος.
Παλιοί κοινοβουλευτικοί της ΝΔ έλεγαν χθες πως “ο Σαμαράς γνωρίζει πως ο Αβραμόπουλος είναι υπολογίσιμη δύναμη και μια αντίδρασή του θα μπορούσε να προκαλέσει επιπλοκές ανεξέλεγκτες”, ενώ θυμίζουν πως και κέντρα εκτός Ελλάδος πιστεύουν πως “ο Αβραμόπουλος είναι ένα πολιτικό κεφάλαιο σε άμεση εφεδρεία και ως εκ τούτου δεν καίγεται”…
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ ΠΡΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Το θέμα όπως είναι φυσικό έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου -με τον πρωθυπουργό συνομίλησαν και ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Αβραμόπουλος- το οποίο όμως απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση και συνεχίστηκε ο πόλεμος των διαρροών. Το βράδυ τα Μέσα Ενημέρωσης μετέδωσαν “διαρροή από συνεργάτη του πρωθυπουργού” σύμφωνα με την οποία “η διατύπωση του κ. Αβραμόπουλου ήταν ατυχής”. Αυτό όμως προκάλεσε την αντίδραση του κ. Αβραμόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου με αποτέλεσμα να παρέμβει ο κ. Σίμος Κεδίκογλου λέγοντας ότι “δεν είναι αυτή η θέση του πρωθυπουργικού Μεγάρου” και αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει τους χειρισμούς του υπουργού Αμύνης ενώ αντίθετα υιοθέτησε την προηγούμενη διαρροή ότι “ο κ. Αβραμόπουλος δεν αναφερόταν τον κ. Βενιζέλο και ότι προέχουν το εθνικό και το δημόσιο συμφέρον”.