Ένα πιάτο που βρίσκει πάντα γενική αποδοχή όλες τις μέρες και τις εποχές του χρόνου στο τραπέζι. Εμείς προτείνουμε να το φτιάξετε για το κυριακάτικο τραπέζι σας. Αντί για κόκορα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχαράκι για να το φτιάξετε. Με κόκορα ή μοσχάρι είναι τέλειο!
από τον Ηλία Μαμαλάκη
(πηγή: protothema.gr)
Υλικά για 5-6 άτομα:
1 κόκορα αλανιάρη (1½ κιλό περίπου), κομμένο σε μερίδες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μεγάλα κρεμμύδια, τριμμένα στον τρίφτη
4 σκελίδες σκόρδου
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
½ κιλό χυμό ντομάτας φρέσκο
3 κουτ. σούπας πελτέ
1 κουτ. γλυκού κανέλα τριμμένη
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι κοπανισμένο
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο κοπανισμένο
2 φύλλα δάφνης
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις πένες:
½ κιλό πένες
λίγο αλάτι
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Food Styling: Tina Webb
Παίρνετε τις μερίδες του κόκορα και τις σοτάρετε μέσα στο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζετε και τις ακουμπάτε σε πιατέλα.
Ρίχνετε τα τριμμένα κρεμμύδια και τα σοτάρετε πολύ καλά, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους. Ρίχνετε μέσα τις σκελίδες του σκόρδου και φέρνετε τα υλικά δυο-τρεις βόλτες.
Ξαναβάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα και ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά, δηλαδή την κανέλα, το μπαχάρι, το γαρίφαλο, το μοσχοκάρυδο, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και τα φύλλα της δάφνης.
Ανακατεύετε καλά και σβήνετε με το λευκό κρασί. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί για
15 λεπτά περίπου.
Τότε ρίχνετε μέσα το χυμό ντομάτας και τον πελτέ διαλυμένο σε ένα νεροπότηρο νερό.
Ανακατεύετε, αλατίζετε και αφήνετε το φαγητό να μαγειρευτεί σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα και 15 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι η σάλτσα να αρχίζει να πήζει και ο κόκορας να γίνει τρυφερός.
Βράζετε τις πένες σε άφθονο αλατισμένο νερό και τις σουρώνετε.
Βγάζετε τις μερίδες του κόκορα μέσα από τη μεγάλη κατσαρόλα που μαγειρεύτηκε και ρίχνετε τις πένες στη σάλτσα του. Τις ανακατεύετε καλά και τοποθετείτε ξανά από πάνω τις μερίδες του κόκορα.
Σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα βάζοντας στο κέντρο τις πένες με τη σάλτσα και περιμετρικά τις μερίδες του κόκορα.