- Ο πρωθυπουργός επιλέγει την οδό της πολιτικής διαπραγμάτευσης και στέλνει μηνύματα στο εξωτερικό αναμένοντας να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία- Έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο- Σε αναβρασμό οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- Σχέδιο αποπληρωμής του χρέους σε 50 χρόνια (2064) με μειωμένο επιτόκιο καταθέτει ως πρόταση ο Γιάννης Στουρνάρας.
Στροφή στην πολιτική διαπραγμάτευση επιχειρεί ο πρωθυπουργός καθώς διαβλέπει τον σοβαρό κίνδυνο να βρεθεί για ακόμα μία φορά η χώρα έναντι ασφυκτικής πίεσης, ακόμα και εκβιασμών, της τρόϊκας για την λήψη πρόσθετων μέτρων ή αποφάσεων όπως περαιτέρω απολύσεις και “αιφνίδιο θάνατο” στις αμυντικές βιομηχανίες. Ο Αντώνης Σαμαράς γνωρίζει πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε ένα διπλό κενό: αφενός δεν διαθέτει, πλέον, την ανοχή της κοινοβουλευτικής του ομάδας (το ίδιο συμβαίνει και με τον άλλο κυβερνητικό εταίρο) και είναι σχεδόν απίθανο να περάσει νέα μέτρα ακόμα κι αν “βαφτιστούν” διαρθρωτικά και αφετέρου η καθυστέρηση στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία προκαλεί έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας και αδυναμία λήψης αποφάσεων στο τρίγωνο Ουάσιγκτον (ΔΝΤ0- Φραγκφούρτη (ΕΚΤ)- Βρυξέλλες (Κομισιόν).
Η αλήθεια είναι πως το πρωθυπουργικό επιτελείο προσπαθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα ταυτόχρονα και με εσωτερικούς και με εξωτερικούς όρους, αν και αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να αποφευχθεί ένα “ατύχημα” που θα προκαλούσε ραγδαίες εξελίξεις. Οι ευρωπαίοι εταίροι και οι δανειστές επιθυμούν να στηρίξουν πολιτικά τον κ. Σαμαρά για δύο λόγους: πρώτον, δεν διαθέτουν άλλη λύση και γνωρίζουν πως τυχόν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα θα καθυστερήσουν την υλοποίηση του προγράμματος και θα φέρουν, πιθανότατα, στην εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα και, δεύτερον, γνωρίζουν πως κάτι τέτοιο θα προκαλούσε σοβαρές επιπτώσεις στην ελληνική προεδρία της Ε.Ε που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να επιμείνουν μέχρι τέλους στη θέση ότι δεν τίθεται θέμα νέων δημοσιονομικών μέτρων και πως αφού η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, τώρα είναι η σειρά των εταίρων να πράξουν το ίδιο.
Χαρακτηριστική της θέσης της κυβέρνησης σε αυτή τη χρονική συγκυρία είναι η φράση που, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής», διατύπωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας πριν από λίγες ημέρες σε στενούς του συνεργάτες: «Για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων. Η Ελλάδα έχει τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της και αυτό αναμένει από τους εταίρους της. Δεν εκβιαζόμαστε, ούτε εκβιάζουμε. Δικαιούμαστε λύση σε ό,τι αφορά το χρέος, άμεσα, έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να «παίξει» το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμείνουν στις απαιτήσεις τους για την υπογραφή ενός νέου Μνημονίου, το οποίο πιθανόν να συνοδεύεται από νέα μέτρα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα τακτικός συνομιλητής του Αντώνη Σαμαρά, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να μεταβεί στο Βερολίνο, αμέσως μόλις σχηματιστεί κυβέρνηση και να θέσει το σύνολο των θεμάτων στην καγκελάριο Μέρκελ.
Γ. Στουρνάρας: Συμφωνία μόνο χωρίς δημοσιονομικά μέτρα
Την ίδια ώρα, όπως αναλυτικά περιγράφει το http://www.real.gr, μήνυμα προς την τρόικα ότι η επιμονή της για πρόσθετα μέτρα δεν έχει λογική ούτε οικονομική ούτε πολιτική, στέλνει μέσω της «Καθημερινής της Κυριακής» ο Γιάννης Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ύστερα από τέσσερα χρόνια δημοσιονομικής προσαρμογής, οι εκπρόσωποι των δανειστών πρέπει να αντιμετωπίσουν την Ελλάδα με τους ίδιους όρους που αντιμετωπίζουν και άλλα κράτη-μέλη σε πρόγραμμα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Στουρνάρας απευθύνει έκκληση για ψυχραιμία και στο εσωτερικό. «Απαιτείται ρεαλισμός και ψυχραιμία απ’ όλες τις πλευρές. Παράλογα αιτήματα μόνο κακό κάνουν, σε μια στιγμή που οι αγορές αρχίζουν να εμπιστεύονται και πάλι την Ελλάδα», ανέφερε στην εφημερίδα ο υπουργός Οικονομικών.
Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι περιθώρια για νέα μέτρα δεν υπάρχουν, ακόμη και στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος βοήθειας. «Νέο πακέτο θα πάρουμε, μόνο εάν δεν συνοδεύεται από νέα δημοσιονομικά μέτρα. Διαρθρωτικά, ναι», τόνισε.
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου, με την προϋπόθεση, όμως, ότι έως τότε θα έχουν υλοποιηθεί τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1,1 δισ. ευρώ.