Σε περιβάλλον καχυποψίας πραγματοποιείται σήμερα η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου με αφορμή την υπόθεση της “αμαρτωλής” σύμβασης του 2010 για τα υποβρύχια και την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Από την άλλη και οι δύο πλευρές διαπιστώνουν ότι η συγκατοίκηση γίνεται ολοένα και δυσκολότερη αν και στο ΠΑΣΟΚ ελπίζουν ότι αρκετά πράγματα θα αποσαφηνιστούν με την ολοκλήρωση και κοινοποίηση της προγραμματικής συμφωνίας που καθυστερεί εδώ και περίπου τέσσερις μήνες.
Οι ψυχρές σχέσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, όμως, προκαλούν και έντονη δυσφορία μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ που βλέπουν το Μέγαρο Μαξίμου να στηρίζει συχνά πυκνά, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου, είτε τον κ. Βενιζέλο, είτε τον υπουργό Οικονομικών. Αίσθηση και θυμό προκάλεσε, για παράδειγμα, το γεγονός ότι ο κ. Κεδίκογλου στήριξε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στην υπόθεση των υποβρυχίων, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα είχε στηρίξει σε άλλη κατεύθυνση τον υπουργό Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο μετά τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης -μετά τη θυελλώδη συζήτηση στη Βουλή.
Επίσης, παραπέμπουν στις δηλώσεις του τότε εκπροσώπου Τυπου και τώρα υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος είχεχαρακτηρίσει σκανδαλώδη τη σύμβαση Βενιζέλου για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τα υποβρύχια.
“Τι από τα δυο ισχύει; Αλλάξαμε στάση και δεν μας το λέει κανείς”, απορούν οι βουλευτές της ΝΔ.
Η γκρίνια στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ είναι έντονη καθώς όπως λένε βουλευτές, η δήλωση βγήκε λίγες ώρες πριν από την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του κ. Βενιζέλου και αφού είχε προηγηθεί η ανοιχτή σύγκρουση του με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο με το Μαξίμου τότε να παρακολουθεί ως «παρατηρητής». Και αφού είχε προηγηθεί το non paper του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα το μεσημέρι χωρίς να υπάρξει αντίδραση κεντρικά από την κυβέρνηση. Ο κ. Βενιζέλος ο οποίος «μετέφερε» την οργή του στο Μαξίμου δεν έκρυψε την ικανοποίησή του όταν ρωτήθηκε για το θέμα στη συνέντευξη Τύπου παραπέμποντας απλά στη δήλωση Κεδίκογλου…
Όπως σημειώνει το Real.gr, η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία «μπλόκο» στη χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν σειρά διαβουλεύσεων ανάμεσα στον υπουργό Εσωτερικών Γ. Μιχελάκη και στους εκπροσώπους των κομμάτων προκειμένου να φτάσει ένα κείμενο στη Βουλή από όλα τα κόμματα. Η απόφαση ήταν να περάσει χωρίς ονομαστική ψηφοφορία το κείμενο καθώς στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν ενστάσεις (Λαφαζάνης) για συγκεκριμένα άρθρα της τροπολογίας. Η απόφαση του ΠΑΣΟΚ να στριμώξει τον ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε εκ νέου κλίμα καχυποψίας στις σχέσεις των δυο κοινοβουλευτικών ομάδων.
Τέλος,οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες περικοπές σε συντάξεις, η απάντηση που έδωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και η αναδίπλωση του Γ. Στουρνάρα λίγες ώρες αργότερα δείχνουν ξεκάθαρα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στους βουλευτές των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης για τον υπουργό Οικονομικών.
Ζήτημα εκλογών: Ακόμη και στο κεντρικό ζήτημα των πιέσεων από την τρόικα για νέα μέτρα με κίνδυνο να δημιουργηθεί πολιτική αποσταθεροποίηση, οι δυο κυβερνητικοί εταίροι δεν ακολουθούν πλέον την ίδια τακτική. Προ καιρού ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για πρώτη φορά σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε αναγνωρίσει ότι αυτή η πίεση των δανειστών μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε πολιτικές εξελίξεις. Χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι η τρόικα δεν μπορεί να επιβάλει σε καμία περίπτωση εκλογές στην Ελλάδα την ώρα που ένας εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Σαμαρά (Π. Μπαλτάκος) κάθε άλλο παρά αποκλείει τις κάλπες ακόμη και στο σενάριο του ατυχήματος.
Προγραμματική συμφωνία: Σαμαράς και Βενιζέλος συναντώνται απόψε (18:00) στο Μέγαρο Μαξίμου σε μία εφ’ όλης της ύλης συνάντηση όπου σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ θα σφραγίσει τη νέα προγραμματική συμφωνία των δυο κομμάτων. Για τη ΝΔ η προγραμματική συμφωνία κάθε άλλο παρά προτεραιότητα είναι ενώ αυτό που συζητήθηκε έντονα χθες από «γαλάζιους» είναι το γεγονός ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη διέρρευσαν ακόμη και σημεία της συμφωνίας όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και αναφορά για αλλαγή του εκλογικού νόμου. Ζήτημα για το οποίο οι «γαλάζιοι» δηλώνουν απόλυτη άγνοια.
«Όχι μέτρα»: Στο μοναδικό σημείο που υπάρχει απόλυτη ταύτιση απόψεων είναι στο ζήτημα των μέτρων. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφωνούν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθούν και να περάσουν από τη βουλή οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα. Η κατάσταση στις δυο κοινοβουλευτικές ομάδες κρίνεται ως οριακή και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί στη σημερινή τους συνάντηση θα επαναβεβαιώσουν την κοινή τους θέση ότι η Αθήνα έχει τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις της και πλέον αναμένει και από τους δανειστές να πράξουν το ίδιο. Για τον κ. Σαμαρά είναι κομβικής σημασίας να λυθεί το ζήτημα του χρέους ακόμη και πριν τις ευρωεκλογές προκειμένου η κυβέρνηση να έχει ένα σημαντικό αβαντάζ μπροστά στην κάλπη.