Με την ευρύτατη πλειοψηφία 235 βουλευτών υπερψηφίστηκε η τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής από την ολομέλεια της Βουλής.
Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν οι ΚΟ της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και αρκετοί ανεξάρτητοι, ενώ ΚΚΕ και Ανεξάρτητοι Έλληνες δήλωσαν «Παρών». Από την διαδικασία της ψηφοφορίας απείχαν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Να σημειωθεί ότι πιστή στις αρχικές της ενστάσεις για την νομιμότητα της τροπολογίας (σ.σ. η βουλευτής είναι υπέρ της αναστολής της χρηματοδότησης) έμεινε η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνοντας «παρούσα», ενώ ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είχε διαφωνήσει ανοικτά και δημόσια, αναγκάστηκε να την υπερψηφίσει με την δικαιολογία να μην δώσει – όπως υποστηρίζει – «την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».
Στις ηχηρές απουσίες συγκαταλέγεται και αυτή του κ. Μανώλη Γλέζου που επέλεξε αυτό τον τρόπο για να εκφράσει την διαφωνία του με την ρύθμιση.
Αναλυτικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας έχει ως εξής:
Συνολικά ψήφισαν 269 βουλευτές
– «Υπερ» ψήφισαν 235
– «ΠΑΡΩΝ» 34 βουλευτές
Επιπροσθέτως, απόντες ήταν οι: Νικήτας Κακλαμάνης (σ.σ. έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι εάν παραβρισκόταν θα ψήφιζε «ναι»), ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης (σ.σ. βρισκόταν μέχρι τέλους στη Βουλή, επέλεξε την απουσία για να εκφράσει την διαφωνία του με ρύθμιση που αφορούσε στην ΝΕΡΙΤ και τους υπαλλήλους πανεπιστημίων), ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο κ. Γιάννης Κουτσούκος (σ.σ. έστειλε επιστολή με την οποία δήλωνε ότι θα ψήφιζε «ναι»), η Ελενα Ράπτη, η Χρυσούλα Γιαταγάνα, ο Γιώργος Κασαπίδης, Αντώνης Σαμαράς, Αλέξανδρος Κοντός, Μάρκος Μπόλαρης και Γιώργος Σταθάκης.
Από την ομάδα των ανεξάρτητων, υπερ της τροπολογίας ψήφισαν οι: Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Μίμης Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, ενώ οι Νίκος Νικολόπουλος και Πάρις Μουτσινάς ψήφισαν «ΠΑΡΩΝ».
ΨΗΦΙΣΕ Ο ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ
Ο κ. Λαφαζάνης, προκειμένου να δικαιολογήσει την «διαφοροποίησή» του από τα όσα έλεγε ο ίδιος στα όργανα του κόμματος, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
«Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί μίας τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, την οποία προτείνει και υπερψηφίζει είναι πρωτοφανής. Εξέφρασα στα όργανα του κόμματός μου, μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες, την ριζική μου διαφωνία στην συμπερίληψη της ”τρομορύθμισης” του άρθρου 187Α στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων.
Ψήφισα αυτήν την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τη ριζική μου διαφωνία με αυτήν, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει την διαφωνία μου για να παίξει βρώμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με την δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό “τρομονόμο”».
ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΕΡΙΤ
Πέραν αυτών, σε ονομαστική ψηφοφορία τέθηκαν και οι τροπολογίες για την διεύρυνση της λειτουργίας του μεταβατικού φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης για 10 μήνες και για την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.