Δεν τους έπεισε η προγραμματική συμφωνία – Σκανδαλίδης, Μωραΐτης, Τζάκρη, Κασσής, Σηφουνάκης, Κουτσούκος, Ντόλιος και Κρεμαστινός αμφισβήτησαν ανοιχτά τη στρατηγική του προέδρου του Κινήματος – Οι απαντήσεις Βενιζέλου
Με τη διπλή διαβεβαίωση «όχι σε νέα μέτρα – όχι σε εκλογές» επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος να καθησυχάσει τους βουλευτές του κόμματός του, στην επεισοδιακή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος, όπου ακούστηκαν βαριές εκφράσεις για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον οκτώ βουλευτές, οι Κώστας Σκανδαλίδης, Θάνος Μωραίτης, Θεοδώρα Τζάκρη, Μιχάλης Κασσής, Νίκος Σηφουνάκης, Γιώργος Ντόλιος, Δημήτρης Κρεμαστινός και Γιάννης Κουτσούκος άσκησαν σκληρή κριτική για την κυβερνητική πολιτική και τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ.
Στην κριτική υπήρξε αντίλογος από βουλευτές όπως ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για να μετατραπεί η συνεδρίαση σε αρένα πολιτικών διαξιφισμών.
Οι βουλευτές ζήτησαν κυρίως να ξεκαθαριστεί ότι η προγραμματική συμφωνία δεν αποτελεί και «προγαμιαίο συμβόλαιο» με τη ΝΔ, ότι δηλαδή δεν ανοίγει το δρόμο για περαιτέρω στενές συνεργασίες, ή κοινές εκλογικές καθόδους. «Πρέπει να πούμε ότι είναι συγκεκριμένου σκοπού και ορισμένου χρόνου, ότι έχει ημερομηνία λήξης» σημείωσαν οι περισσότεροι, με τον κ. Βενιζέλο να προσπαθεί να καθησυχάσει τα πνεύματα. «Είναι μία δική μας πρόταση στη βάση της» σημείωσε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία μετατόπιση του κ. Σαμαρά, από όσα έλεγε το 2010 στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ.
Οι βουλευτές εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους για το πώς εξελίσσεται η συνεργασία με τη ΝΔ επισημαίνοντας ότι ο κ. Σαμαράς καρπώνεται τα κέρδη, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρώνεται.
Ο Κώστας Σκανδαλίδης ζήτησε να ξεκαθαρίσει το ΠΑΣΟΚ ποια μέτρα μπορεί να ψηφίσει και ποια όχι.
Μεταξύ των άλλων, ο Θάνος Μωραΐτης σχολίασε σκωπτικά την διακήρυξη του κ. Σαμαρά περί σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα: «έχουμε ζήσει τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο ένα, τώρα μας λένε ότι θα ζήσουμε και τον αντιμνημονιακό Σαμαρά νούμερο 2. Κανείς μας όμως δεν θέλει να δει το έργο».
Πρόσθεσε δε ότι η προγραμματική συμφωνία είναι ένα θολό κείμενο με ασαφές στίγμα και χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πρέπει να δούμε από τώρα, ενόψει του ότι σε έξι μήνες τελειώνει το μνημόνιο, πώς θα διαμορφώσουμε ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, που πρεσβεύει η ΝΔ, σημείωσε, ενώ μίλησε και για υπουργούς που με τις συμπεριφορές τους υπονομεύουν την κυβερνητική συνεργασία.
Ο Γιάννης Κουτσούκος ζήτησε να συγκληθεί η κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για να καθορίσει τη στρατηγική στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Ο Νίκος Σηφουνάκης επέκρινε υπουργούς της ΝΔ, ακόμη και ονομαστικά, αναφέροντας ότι εκβιάζουν τους βουλευτές με ρυθμίσεις, που φέρνουν αιφνιδιαστικά και χωρίς συνεννόηση και συνεργασία. Την κριτική του συμμερίστηκαν πολλοί άλλοι, που έβαλαν στο στόχαστρό τους και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκο.
Η Θεοδώρα Τζάκρη εμφάνισε το ΠΑΣΟΚ περίπου ως συνιστώσα της ΝΔ, ενώ ο Δημήτρης Κρεμαστινός αναφώνησε κάποια στιγμή ότι «δεν υπάρχουμε ως κόμμα».
Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος Tύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπεραμύνθηκε της προγραμματικής συμφωνίας, λέγοντας ότι το κείμενο περιλαμβάνει κατά 80% θέσεις του Κινήματος.
Υπεραμύνθηκε επίσης της πρωτοβουλίας των 58, σημειώνοντας ότι είναι οι πρώτοι άνθρωποι στα τελευταία τέσσερα χρόνια που μίλησαν θετικά για όσα κάνει το ΠΑΣΟΚ.
Μάλιστα, διαπληκτίστηκε με τον κ. Σκανδαλίδη, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα κατά της Σώτης Τριανταφύλλου, εκ των 58 του περίφημου κειμένου για την κεντροαριστερά.
«Μας πείραξε η Σώτη και όχι που βάλαμε τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο στα ψηφοδέλτιά μας;» αναρωτήθηκε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και απέρριψε την κριτική προς την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης: «Να συμφωνήσουμε τι λέμε: ή ο Σαμαράς ακολουθεί την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, στην οποία πολλοί εκ των σημερινών διαφωνούντων ήταν υπουργοί, ή έχει αλλάξει πολιτική. Και τα δύο δεν γίνονται».
Ο κ. Κωνσταντινόπουλος επέκρινε και την κυρία Τζάκρη, που είχε νωρίτερα στραφεί εναντίον του Κώστα Σημίτη, στον οποίο απέδωσε ότι με τις τελευταίες του εμφανίσεις επιδιώκει αξιώματα, όπως την Προεδρία της Δημοκρατίας.
«Μεταξύ Αβραμόπουλου και Κουβέλη, που ακούγονται για την Προεδρία της Δημοκρατίας, εγώ προτιμώ τον Σημίτη» είπε ο νεαρός βουλευτής.
Ο Χρήστος Γκόγκας απάντησε στους διαφωνούντες: «Εγώ νιώθω ότι σώζω την πατρίδα μου και δεν νιώθω δεξιός, με αυτά που κάνουμε».
Οι απαντήσεις Βενιζέλου
Χαρακτηριστικό της έντασης είναι το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος αναγκάστηκε επί ώρα να δίνει διευκρινίσεις επί της κριτικής των βουλευτών. Μεταξύ άλλων, είπε:
– Δεν υπάρχει τίποτα στο κείμενο της προγραμματικής συμφωνίας που να μην εκφράζει το ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές και την αξιακή φυσιογνωμία του. Αντίπαλός μας είναι η κρίση, τα μεγάλα ιστορικά διλήμματα, οι αγορές, η τρόικα. Εμείς κάνουμε την επιλογή να μην επιβάλλουμε κανένα νέο μέτρο.
– Η κοινωνία μας πιέζει μεν να αντισταθούμε στην τρόικα, αλλά μόλις αντιστέκεσαι, σου λένε κάποιοι «πρόσεξε μην κάνεις τζάμπα μαγκιές». Δεν πρέπει να διασπάται το εσωτερικό μέτωπο.
– Το «δεν υπάρχουν μέτρα», θέλει και αντοχή πολιτική, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μεγάλη κρίση. Μπορείς όμως να βρεις αυτά που σου λείπουν, χωρίς να χρειαστεί να κάνεις επεμβάσεις περαιτέρω στον κοινωνικό προϋπολογισμό.
– Πρέπει να εκπέμπουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, αυτοπεποίθησης και καθαρότητας. Να υπερασπιστούμε την προγραμματική συμφωνία, να αναδείξουμε τη σημασία της,.
– Δεν έχουμε καμία υποχρέωση να ψηφίσουμε νομοσχέδια, εάν δεν έχουμε συμφωνήσει. Γι αυτό, πρέπει να παίρνουμε πρωτοβουλίες για όλα τα θέματα.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση και στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι «μην έχοντας να πει τίποτα, στοχεύει πάλι το ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρό του για την υπόθεση των υποβρυχίων. Σε μια 15ετή υπόθεση που έχει ως μόνη φωτεινή περίοδο απόλυτης διαφάνειας και νομοθετικής ρύθμισης, αυτήν που εσείς ψηφίσατε κι εγώ εισηγήθηκα».
Από το protothema.gr