Γενικές διατυπώσεις με προφανή στόχο την εσωτερική κατανάλωση αλλά και μηνύματα πολιτικής σταθερότητας προς το εξωτερικό περιλαμβάνει η Προγραμματική Συμφωνία των δύο κυβερνητικών εταίρων που ήρθε με καθυστέρηση τεσσάρων μηνών…
Νέο μήνυμα προς την τρόικα πως η Ελλάδα «δεν αντέχει», «ούτε πρέπει» να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα που «περιορίζουν μισθούς και συντάξεις» έστειλαν την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω της νέας προγραμματικής συμφωνίας, την οποία ενέκριναν ως κυβερνητικοί εταίροι, απορρίπτοντας παράλληλα το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της συμφωνίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα «παρουσιάζει ήδη διαρθρωτικό δημοσιονομικό πλεόνασμα και πετυχαίνει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος», πλέον «μπορεί να λέει διεθνώς με πειστικό τρόπο ότι νέα δημοσιονομικά μέτρα που περιορίζουν μισθούς και συντάξεις ούτε πρέπει ούτε μπορεί να ληφθούν», καθώς «δεν τα αντέχει ούτε η κοινωνία ούτε η εθνική οικονομία».
Παράλληλα, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι σημειώνουν πως ο «μόνος ασφαλής δρόμος» για την κάλυψη του όποιου δημοσιονομικού κενού «πέρα από τα συμφωνημένα», και την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μακροπρόθεσμου χρέους, είναι η σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας.
Την ίδια στιγμή, οι εταίροι υπογραμμίζουν απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αποσαφηνίζοντας ότι «η εξάντληση της τετραετούς κοινοβουλευτικής περιόδου είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επίτευξη του εθνικού στόχου» για έξοδο από την κρίση.
Μεταξύ άλλων, η νέα προγραμματική συμφωνία επισημαίνει τις ανάγκες ανάσχεσης της ανεργίας, αύξησης της ρευστότητας στην αγορά, μέσω της βελτίωσης της χρηματοδότησης επιχειρήσεων, αλλά και επένδυσης στην παιδεία και την εκπαίδευση.
Όσον αφορά την αναμενόμενη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, οι εταίροι υπογραμμίζουν πως η πρώτη κατοικία «είναι και θα είναι απολύτως διασφαλισμένη» για «φτωχά ή μέσα νοικοκυριά που αγωνίζονται να ρυθμίσουν και να εξυπηρετήσει τα δάνεια του ή βρίσκεται αποδεδειγμένα σε αντικειμενική αδυναμία».
Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων, οι δύο εταίροι υπογραμμίζουν, ότι πρόκειται για μία «διαρκή, φυσιολογική, θεσμική διαδικασία και όχι ένα έκτακτο απειλητικό μέτρο», τονίζοντας ότι «κανένας εργαζόμενος στο δημόσιο που κάνει στοιχειωδώς τη δουλειά του δεν έχει λόγο ανησυχίας».
Όσον αφορά το μέτρο της κινητικότητας δε, στο κείμενο επισημαίνεται πως το μέτρο «σέβεται όλες τις θεσμικές εγγυήσεις των δημοσίων υπαλλήλων και εξυπηρετεί την κάλυψη κενών και ζωτικών αναγκών του δημοσίου μέσα από την ορθολογική και διαφανή διαχείριση».
Για την τόνωση της δραστηριότητας στην πραγματική οικονομία, η προγραμματική συμφωνία προαναγγέλλει τη μείωση του ΦΠΑ «σε όλες τις άλλες τις κατηγορίες» , μετά την εστίαση, μόλις όμως «το επιτρέψει η δημοσιονομική κατάσταση».
Πηγή skai.gr