Το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο αρνήθηκε να προσέλθει την Παρασκευή στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο για συνάντηση με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο…
Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης για συζήτηση σχετικά με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Παρόμοια στάση με το κίνημα του κ. Γκρίλο υιοθέτησε και η Λέγκα του Βορρά, η οποία όμως ανέφερε ότι προτίθεται να λάβει μέρος σε χωριστή συνάντηση με τον κ. Ναπολιτάνο, διότι «οι θέσεις της διαφέρουν σημαντικά από εκείνες των υπόλοιπων δυνάμεων της αντιπολίτευσης», όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο.
Οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που δεν μετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον Ενρίκο Λέτα και θα μεταβούν στη συνάντηση με τον πρόεδρο είναι το κόμμα «Αριστερά και Ελευθερία» και ο δεξιός πολιτικός σχηματισμός «Αδελφοί της Ιταλίας».
Ο κ. Γκρίλο αποπειράθηκε να ανεβάσει τους τόνους, ανακοινώνοντας στην πόλη Τρέντο του ιταλικού βορρά ότι σχεδιάζει να καταθέσει πρόταση μομφής σε βάρος του προέδρου της Δημοκρατίας.
Αιτία η χθεσινή συνάντηση του κ. Ναπολιτάνο με τα κόμματα που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Λέτα για να συζητηθούν διάφορες προτάσεις για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου.
«Δεν είμαστε μοναρχία, ούτε προεδρική Δημοκρατία», εξανέστησαν οι εκπρόσωποι των Πέντε Αστέρων στην Βουλή και στη Γερουσία.
«Ο πρόεδρος βρίσκεται πλέον εκτός δημοκρατικών και συνταγματικών ορίων», πρόσθεσε ο κ. Γκρίλο σε ομιλία του ενόψει των τοπικών εκλογών στην περιφέρεια Τρεντίνο την Κυριακή.
Πολιτικοί παρατηρητές τονίζουν ότι το πραγματικό «σημείο τριβής» του κ. Γκρίλο με τον πρόεδρο της Ιταλίας είναι η ενδεχόμενη κήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Ο κ. Γκρίλο θεωρεί ότι δεν θα έπρεπε καν να έχει συγκροτηθεί η κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας και επιδιώκει νέα προσφυγή στις κάλπες το ταχύτερο δυνατόν.
Ο κ. Ναπολιτάνο, αντιθέτως, δηλώνει πεπεισμένος ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προς το συμφέρον της χώρας και είναι της άποψης ότι οι νέες εκλογές πρέπει να προκηρυχθούν για το 2015, μετά το τέλος της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα διαρκέσει ως την 31η Δεκεμβρίου 2014.
Η υποβολή πρότασης μομφής εναντίον του προέδρου της Δημοκρατίας προβλέπεται μόνον σε περίπτωση καταστρατήγησης του Συντάγματος ή εσχάτης προδοσίας και για να εγκριθεί απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και γερουσιαστών.
Πηγή : naftemporiki.gr