ΟΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΠΡΕΣΒΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΚΑΝΔΑΛΟ NSA, ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ KAI OI ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ ΕΠΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
Αμηχανία στην κυβέρνηση έφεραν τόσο οι αποκαλύψεις του περιοδικού Spiegel για ύπαρξη κέντρου παρακολουθήσεων στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, όσο και η ομολογία του Θόδωρου Πάγκαλου πως επί υπουργίας του η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθούσε τον πρέσβη των ΗΠΑ. Και αυτό καθώς ανοίγουν ξανά τη συζήτηση για το θέμα των υποκλοπών επί κυβέρνησης Καραμανλή το 2005- 2006, αλλά και έρχονται σε μία περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει θέσει ζήτημα για τη λειτουργία της ΕΥΠ με υπόνοιες για παρακολούθηση στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και εν γένει της αριστεράς.
Η δήλωση Πάγκαλου έφερε επίσης την Αθήνα στη δύσκολη θέση αντί να ζητά εξηγήσεις, να απολογείται στις ΗΠΑ, την ώρα που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εγκαλούν τον Αμερικανό «μεγάλο αδελφό», σχολίαζαν κυβερνητικές πηγές, μετά τις διαστάσεις που πήρε το θέμα στο διεθνή τύπο. Έθεταν επίσης το ερώτημα γιατί ο πρώην υπουργός έσπευσε αυτή τη στιγμή να μιλήσει για παρακολούθηση των Αμερικανών διπλωματών από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με τρόπο ο οποίος θέτει σε αμφισβήτηση τη σοβαρότητα του θέματος. Αιχμές για τον κ.Πάγκαλο άφησε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η χορηγία Πάγκαλου προς τις ΗΠΑ, στο μέγα σκάνδαλο των υποκλοπών,δεν μπορεί να κρύψει τη συνεχιζόμενη κ ηχηρή κυβερνητική σιωπή.Υποτέλεια…
— Dim. Papadimoulis (@papadimoulis) October 30, 2013
Συνεχίζονται οι παρακολουθήσεις πολιτικών αντιπάλων;
Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δημοσίευμα της Αυγής υποστήριζε ότι υπάρχει οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο φέρεται να περιλαμβάνει συστηματική παρακολούθηση των τηλεφώνων βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να στοιχειοθετηθεί η σχέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οποιασδήποτε μορφής βία. Η κυβέρνηση είχε αντιδράσει απαξιωτικά, καλώντας όποιον έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν είχε υιοθετήσει επισήμως το δημοσίευμα, ζητούσε με τη σειρά του από την κυβέρνηση να υπάρξει θεσμική συζήτηση στη Βουλή για τη λειτουργία της ΕΥΠ. Άλλωστε η ΕΥΠ υποτίθεται ότι έχει ως στόχο την αντικατασκοπεία, όχι την παρακολούθηση Ελλήνων ή ξένων πολιτών. Παρά τις φήμες πάντως που κυκλοφορούν στα πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία, στοιχεία δεν έχουν προκύψει, αφού δεν έχει υπάρξει και οποιαδήποτε έρευνα.
Η ερώτηση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Άρη Σπηλιωτόπουλου για τους χειρισμούς της ΕΥΠ στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον τρόπο που έγιναν οι παρακολουθήσεις και τη διαρροή στοιχείων στον τύπο, προκάλεσε εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνο γιατί έθετε ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας ακόμη και απέναντι στους χειρότερους εχθρούς της Δημοκρατίας. Αλλά και γιατί ήρθε στον απόηχο δημοσιευμάτων και δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για ενδεχόμενες παρακολουθήσεις των τηλεφώνων βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αίσθηση προκάλεσαν εν τω μεταξύ οι δηλώσεις του πρώην προέδρου της Βουλής Απόστολου Κακλαμάνη στον απόηχο της ομολογίας Πάγκαλου. «Μην είστε αφελείς. Οι παρακολουθήσεις που μετά την μεταπολίτευση και με όλες τις κυβερνήσεις συνεχίζονταν να γίνονται από τις δικές μας μυστικές υπηρεσίες -νομιμοποιήθηκε σε κάποια φάση αυτή η δουλειά λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων- και συνεχίστηκαν και μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες», είπε ο κ.Κακλαμάνης.
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε πάντως την άποψη ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων από την αμερικανική NSA και δεν έχει σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, την οποία είχαν ανακαλύψει οι ελληνικές αρχές το Μάρτιο του 2005 και ήρθε στο φως με τον τραγικό θάνατο του σημαίνοντος στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη (που αποδόθηκε σε αυτοκτονία). Ένας έλεγχος ρουτίνας είχε τότε αποκαλύψει την ύπαρξη υποσυστήματος, το οποίο υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνδιαλέξεις περίπου 100 ατόμων. Μεταξύ των «στόχων» ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Ποιος παρακολουθούσε τον Καραμανλή;
Η τότε κυβέρνηση Καραμανλή είχε αποφύγει επισήμως να συνδέσει τις υποκλοπές με τη μοναδική υπερδύναμη για προφανείς και ευνόητους λόγους. Όμως στο σχεδιάγραμμα που είχαν δώσει στην κοινή συνέντευξη τύπου στις 2 Φεβρουαρίου του 2006 οι τότε υπουργοί Γιώργος Βουλγαράκης, Αναστάσιος Παπαληγούρας και Θόδωρος Ρουσόπουλος «φωτογράφιζαν» τις ΗΠΑ, καθώς το τρίγωνο των Αμπελοκήπων περιελάμβανε την αμερικανική πρεσβεία.
Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του χθες έδειξε σαφώς τον αμερικανικό παράγοντα και -αντίθετα με τον κ.Κακλαμάνη- συνέδεσε ευθέως το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων από την NSA που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά χάρη στις αποκαλύψεις του πρώην στελέχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και σοκάρει όλη την Ευρώπη, με τις υποκλοπές επί κυβέρνησης Καραμανλή.
«Με τα σημερινά δεδομένα, και αφού οι παρακολουθήσεις της NSA άρχισαν περίπου από το 2002, είναι πολύ δύσκολο να μην συνδυάσει κανείς –παρά τις διαφορετικές μεθόδους που χρησιμοποιήθηκαν- τις παρακολουθήσεις του κ. Κ.Καραμανλή και της κυβέρνησής του ήδη από το 2004», δήλωσε ο κ.Παυλόπουλος στο Real FM. «Είναι όμως γεγονός ότι η κυβέρνηση του κ. Κ.Καραμανλή είχε «ενοχλήσει» πολλούς και για πολλά. Καθένας γνωρίζει πια πώς και γιατί έπεσε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή», πρόσθεσε, τροφοδοτώντας την άποψη που επικρατεί σε σημαντικό κομμάτι της Ν.Δ, ότι δηλαδή ο Κώστας Καραμανλής είχε προκαλέσει δυσαρέσκεια στην Ουάσινγκτον λόγω των ανοιγμάτων προς τη Ρωσία.
Οι τελευταίες αποκαλύψεις του Spiegel ξυπνούν μνήμες από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Το Μάιο του 2006, τρεις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης από την ίδια την κυβέρνηση, η έρευνα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έφθασε μέχρι το Μέριλαντ, έδρα της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, της περίφημης NSA.
H υπόθεση των υποκλοπών μπήκε στο αρχείο το 2008 και ξανάνοιξε το 2010, κατόπιν πρωτοβουλίας του τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου. Το 2011, έξι χρόνια μετά την αρχική αποκάλυψη, η έρευνα έδειξε και πάλι προς τη Βασιλίσσης Σοφίας, χάρη σε στοιχεία που έδωσαν στελέχη της Vodafone, όπως έγραφε τότε η Ελευθεροτυπία.
Τέσσερις από τις 14 τηλεφωνικές συσκευές κινητής τηλεφωνίας, που είχαν χρησιμοποιηθεί για την εκτροπή των υπό παρακολούθηση συνομιλιών στο κεντρικό σύστημα καταγραφής και εντοπίστηκαν από τους μοναδικούς τους αριθμούς (ΙΜΕΙ), είχαν αγοραστεί την ίδια ημέρα (8 Ιουλίου του 2004) και σε ένα εξ αυτών στη συνέχεια είχε τοποθετηθεί κάρτα SIM που είχε αγοραστεί για λογαριασμό . Τρία ακόμη καρτοκινητά, της εταιρείας ΤΙΜ, επικοινωνούσαν τακτικά με τα 14 τηλέφωνα- σκιές την ίδια περίοδο και ένα εξ αυτών είχε χρησιμοποιηθεί για επικοινωνία με τις ΗΠΑ.
Το 2006 είχε αποκαλυφθεί επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Ελευθεροτυπίας εκείνης της περιόδου, ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε παραδώσει πόρισμα στον τότε υπουργό Γιώργο Βουλγαράκη για τα 14 καρτοκινητά σκιές, στο οποίο ανέφερε πως ένα εξ αυτών είχε δεχθεί κλήσεις από ΗΠΑ στις 24 Αυγούστου του 2004.
Τον περασμένο Απρίλιο το συμβούλιο Πλημμελειοδικών είχε μάλιστα ζητήσει τη συνένωση της δικογραφίας για τις υποκλοπές με αυτή για την έρευνα περί σχεδίου δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή.
karamanlis kostas
Αφορμή για την εισαγγελική διερεύνηση του δεύτερου θέματος είχε σταθεί δημοσίευμα του περιοδικού «Επίκαιρα» τον Ιούνιο του 2011, σύμφωνα με το οποίο το Φεβρουάριο του 2009 η ΕΥΠ ενημερώθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) για σχετικό σχέδιο με την ονομασία Πυθία, στα ίχνη του οποίου φέρονται να είχαν φτάσει οι Ρώσοι πράκτορες μετά από απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των Κ. Καραμανλή, Β. Πούτιν και Τζ. Παρβάνοφ. Οι πληροφορίες τότε μάλιστα έκαναν λόγο για συνέχιση των υποκλοπών δύο χρόνια από τότε που ανακάλυψαν οι ελληνικές αρχές το θέμα, δηλαδή μέχρι και το 2007.
Η δικαστική έρευνα για τις δύο υποθέσεις συνεχίζεται, τα ερωτηματικά όμως παραμένουν και μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις γεννώνται νέα….
Διαβάστε περισσότερα στο http://thepaper.gr/%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CF%87%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CF%8C%CF%80%CF%89%CE%BD/