Χωρίς προοπτική να υπάρξει συμφωνία ούτε σήμερα, αλλά ούτε μέχρι και το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης Πέμπτης, θα συζητάνε μέχρι το βράδυ σήμερα ο Γιάννης Στουρνάρας και οι απεσταλμένοι των δανειστών. Ήδη από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών αφήνεται να εννοηθεί πως οι συζητήσεις μπορεί να φθάσουν μέχρι τις εορτές των Χριστουγέννων, ίσως και μετά. Το ερώτημα που διατυπώνεται σε πολιτικοδημοσιογραφικά γραφεία είναι κατά πόσο είναι “ειλικρινής” αυτή η εμπλοκή μεταξύ κυβέρνησης και τρόϊκας ή αποτελεί ένα σικέ παιχνίδι, όπως λένε κάποιοι στην αντιπολίτευση, δεδομένου ότι η ελληνική οικονομία διαθέτει ρευστότητα για να αντέξει για μερικούς μήνες.
“Είναι βολική αυτή η εικόνα αφού κρατά μακριά τις πολιτικές εμπλοκές ενόψει της συζήτησης του προϋπολογισμού”, λένε κάποιοι στην κυβέρνηση.
Η πρώτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας έχει οριστεί στις 12.00 (η δεύτερη στις 17.00), αλλά η ελληνική πλευρά εκτιμά πως το μπρα-ντε-φερ με την τριμερή θα είναι μακράς διαρκείας και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί ακόμα και μετά τα Χριστούγεννα. Για την καθυστέρηση αυτή μάλιστα “δείχνουν” σαν υπαίτια την τρόικα, που έχει αναβάλει σχεδόν τα μισά ραντεβού που είχαν κλειστεί στα υπουργεία από την προηγούμενη εβδομάδα που επέστρεψε στη χώρα μας..
Ακόμα και χωρίς την έγκριση των δανειστών η κυβέρνηση σχεδιάζει να προχωρήσει στην κατάθεση του νέου Προϋπολογισμού στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου. Παράλληλα θα προωθήσει για ψήφιση το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, αλλά και το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ, έστω και αν δεν έχει λάβει ως τότε τη συγκατάθεση της τρόικας.
Ο κύριος Γιάννης Στουρνάρας όμως θα μεταβεί στο Γιούρογκρουπ χωρίς να έχει «στις βαλίτσες του» τη συμφωνία για την «καυτή» εκκρεμότητα του δημοσιονομικού κενού του 2014. Ευελπιστεί εκεί να «κλείσει» μια πολιτική συμφωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους ή να «ψαλιδίσει» τις ανησυχίες και τις απαιτήσεις τους. Για να τους καθησυχάσει θα επικαλεστεί σαν «μάρτυρες» τους ελεγκτές της Τρόικας για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, αλλά και νεότερα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, που του επιτρέπουν ήδη να μιλά δημοσίως για πρωτογενές πλεόνασμα 700 εκατ. ευρώ το 2013.
Ωστόσο, από την πλευρά των δανειστών εκφράζονται παράπονα για καθυστερήσεις και αστοχίες σε ορισμένους τομείς. Η κριτική εστιάζεται στη μη εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου σε όλες τις ΔΕΚΟ και στην απουσία προόδου στις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων φορέων, ενώ ανησυχούν και για την επίτευξη των στόχων του 2014 στις αποκρατικοποιήσεις.