Στο επιβλητικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, έδρα και κατοικία του εκάστοτε Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, το οποίο παραπέμπει στις εποχές της γαλλικής αποικοκρατίας πραγματοποιήθηκε το forum για την ανεργία των νέων.
Μέσα στις πολυτελέστατες αίθουσες του Μεγάρου οι ηγέτες της Ευρώπης που εφαρμόζουν εξοντωτικές πολιτικές που ενισχύουν την ύφεση και την ανεργία επιχείρησαν να δείξουν το ενδιαφέρον τους για το γεγονός ότι σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, έξι στους δέκα νέους δεν εργάζονται και πολλοί από αυτους αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στις χώρες των εμπορικών πλεονασμάτων, όπως η Γερμανία. Πως να πεισθεί ο άνεργος στην Αθήνα ή τη Μαδρίτη ότι η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ (οικοδεσπότης) μπορούν πράγματι να αναλάβουν πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση του διαβρωτικού φαινομένου;
Το Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων είναι η επίσημη κατοικία του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας και περιλαμβάνει το γραφείο του και την αίθουσα συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών. Βρίσκεται στην περιοχή των Ηλυσίων Πεδίων, στο 8ο Διαμέρισμα του Παρισιού και το όνομά του πηγάζει από τα Ηλύσια Πεδία, τον παραδείσιο τόπο που αναφέρεται στην ελληνική μυθολογία.
Οι ξένοι επίσημοι επισκέπτες διαμένουν στο παρακείμενο Hoter de Marigny που είναι ο ξενώνας του Μεγάρου. Στους κήπους του Μεγάρου διεξαγόταν η επίσημη δεξίωση για την Ημέρα της Βαστίλλης (Γαλλική Επανάσταση) αλλά εξαιτίας του υψηλού χρέους της Γαλλίας, ο Νικολά Σαρκοζί ματαίωσε αυτές τις εκδηλώσεις.
[διαβάστε την ιστορία των Ηλυσίων Πεδίων: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89lys%C3%A9e_Palace]
ΟΨΙΜΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ
Μιλώντας ενώπιον των 24 ηγετών – ανάμεσά τους και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ – που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός ανέπτυξε τις βασικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.
Αν και επισήμανε ότι τα επίπεδα ανεργίας διαφέρουν από χώρα σε χώρα για διαφορετικούς λόγους, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε ότι την ίδια ώρα η δράση πρέπει να είναι «κοινή».
«Διαφορετικά κράτη-μέλη έχουν διαφορετικά επίπεδα ανεργίας των νέων, για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο απαιτείται κοινή κοινή δράση της Ευρώπης. Πέρα όμως και πάνω από τις διαρθρωτικές παρεμβάσεις και τις αναγκαίες κυκλικές πρωτοβουλίες χρειαζόμαστε μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να μαλακώσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης στους νέους ανθρώπους. Αυτό προϋποθέτει ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης που θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή ήπειρο στις προσεχείς δεκαετίες. Το 2014 πρέπει να είναι η χρονιά της ανάκαμψης για την ευρωπαϊκή οικονομία που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε την ανεργία των νέων οριστικά», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Αναπτύσσοντας τους γενικούς άξονες των νέων πολιτικών που υλοποιεί η κυβέρνηση με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία και την εργασία ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα είναι «πανέτοιμη» για την ολοκληρωμένη εφαρμογή των δύο βασικών προγραμμάτων για τους νέους που απαιτεί η Ευρώπη και που τιτλοφορούνται «Πρωτοβουλία για τους Νέους» και«Εγγυήσεις για τη Νεολαία».
Ανακοίνωσε, δε, ότι η πλήρης εφαρμογή και των δύο προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2014.
Οσον αφορά στον νομοθετικό τομέα, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο θεσμό της «μαθητείας», μέσω του οποίου συνδέεται η υποχρεωτική εκπαίδευση με την αγορά εργασίας. Πρόκειται για ένα δυαδικό σύστημα με το οποίο ενισχύονται οι δεσμοί ανάμεσα στην εκπαίδευση και την επαγγελματική εμπειρία, τόνισε.
Σχετικά με την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, αναφέρθηκε στη συνεργασία με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών που έχουν αναγνωρισθεί για την επιτυχία τους, όπως της Σουηδίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
«Θέτουμε σε εφαρμογή θεσμικά εργαλεία για την έγκαιρη διάγνωση των τάσεων στην αγορά εργασίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορούμε να εκτιμήσουμε μελλοντικά προβλήματα σε πολύ πρώιμο στάδιο», εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός.