Ο ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΜΗΝΥΕΙ ΤΟΝ ΑΔΩΝΙ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΧΩΡΙΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ
Την διακοπή στις εισαγωγές ασθενών και την ματαίωση προγραμαμτισμένων χειρουργείων ζητά -και προαναγγέλει- από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η διοίκηση (διορισμένη) του Αττικού νοσοκομείου (δείτε το σχετικό έγγραφο) εξαιτίας της έλλειψης στοιχειωδών κονδυλίων για τη λειτουργία του νοσοκομείου ενώ, ως απόδειξη της άθλιας κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η δημόσια υγεία, μηνυτήρια αναφορά κατά του υπουργού κατέθεσε και το Δημοτική Συμβούλιο Τήνου εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε γιατρούς, που υπάρχει στον Κέντρο Υγείας του νησιού.
Ο δήμαρχος του νησιού αφού εξέθεσε το ιστορικό των προσπαθειών του, για τη βελτίωση της κατάστασης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο στοιχείο της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριας της στο Κέντρο Υγείας Τήνου, αλλά και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με έγγραφο που φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου, υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.
Κατόπιν των παραπάνω, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου αρχής γενομένης από τον υπουργό Υγείας, σε σχέση με την απερίγραπτη κατάσταση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.
Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων στη μηνυτήρια αναφορά:
«Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν επτά γιατροί, εκ των οποίων δύο Γενικοί Ιατροί και μία Παθολόγος, για την οποία θα αναφερθώ στην συνέχεια. Μέχρι τώρα οι Γενικοί Ιατροί υποχρεώνονταν σε κάλυψη 15 εφημεριών τον μήνα ο καθένας, ακόμη και τον μήνα Αύγουστο 2013, που υπήρξε μαρτυρικός. Επίσης υπηρετεί, όπως προείπα, μία Παθολόγος, που διορίστηκε στο ΕΣΥ σε ασυνήθιστα μεγάλη ηλικία, αδυνατεί (με διαρκή επίκληση λόγων υγείας) να προσφέρει στα πλαίσια των καθηκόντων της και να εκτελέσει εφημερίες, παρόλα αυτά εξακολουθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη οργανική θέση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα…».
Όπως επισημαίνεται, από το Κέντρο Υγείας, στο οποίο καταγράφονται «άνω του 1.000.000 αφιξο-αναχωρήσεων», εξυπηρετούνται 10.000 άνθρωποι που κατοικούν στο νησί, το οποίο δεν διαθέτει αεροδρόμιο και τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με μεταφορά τους με πλωτό μέσο στην Σύρο (έδρα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου) και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με αεροδιακομιδές στην Αθήνα.
Τονίζεται επίσης ότι η «απροθυμία του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί στα αιτήματα αεροδιακομιδών συνεπεία προφανώς της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομείο». Παρολ’ αυτά ο Δήμος σημειώνει ότι «ξεπερνώντας άπειρα εμπόδια (γραφειοκρατικά, κλπ) παρείχαμε πρωτοπόρα Υπηρεσία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά για όλους τους μονίμους κατοίκους του νησιού, που περιλαμβάνει και την μεταφορά τους με ελικόπτερο στην Αθήνα.
Επειδή η πρόθεση προκύπτει από το γεγονός ότι οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστεύθηκε η συντεταγμένη Πολιτεία το καθήκον να φροντίζουν για την καλή λειτουργία των υποδομών υγείας στο νησί της Τήνου, δηλαδή η διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου και ο Υπουργός Υγείας όχι μία και δύο αλλά συστηματικά κωφεύουν στα αιτήματα με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να είναι πλέον ακέφαλο, να μην συνταγογραφεί από 6-12-2013 και να ομολογεί πανηγυρικά αυτό που επισημαίνω εγγράφως και προς πάσαν κατεύθυνση δύο (2) χρόνια τώρα, δηλαδή τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού μας αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών μας κατά την θερινή περίοδο.
Επιτέλους η κατάσταση αυτή οφείλει να αξιολογηθεί και ποινικά και μάλιστα πριν συμβεί το μοιραίο ή τα μοιραία. Δεν ανέχομαι εν έτει 2013 οι συμπολίτες μου να είναι σε διαρκή δυνητικό κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας λόγω της προκλητικής και διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης των υποδομών υγείας στο νησί» τονίζει ο Δήμος Τήνου.
ΣΗΚΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ