«Παράθυρο» συνεργασίας με τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που θα αποφασίσουν να αλλάξουν στρατόπεδο ανοίγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μέσω συνέντευξής που παραχώρησε στην «Αυγή της Κυριακής».
Στην Κουμουνδούρου κατέγραψαν με μεγάλο ενδιαφέρον, τις προηγούμενες μέρες, όχι μόνο το άρθρο της Θεοδώρας Τζάκρη στην Ελευθεροτυπία που εκλαμβάνεται ως άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τις δηλώσεις του βουλευτή Ιωαννίνων Μιχάλη Κασσή (στενού πολιτικού φίλου του Κώστα Σκανδαλίδη) ότι “εάν είναι να πέσει η κυβέρνηση επειδή δεν ψηφίζουμε το φόρο στα ακίνητα ας πέσει”, ή της πρώην υπουργού Κατερίνας Μπατζελή που μίλησε για συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ πέρα από “προσωπικές εμπάθειες” -“καρφώνοντας” τον Ευ. Βενιζέλο- και έπλεξε το εγκώμιο της ευρωπαίκής υποψηφιότητας Τσίπρα.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη ψηφοφορία για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «ήδη άρχισαν οι συζητήσεις για νέο διάδοχο κυβερνητικό σχήμα, από κύκλους προσκείμενους στην κυβέρνηση», σημειώνοντας ότι η συζήτηση στη Βουλή και η ψήφος της Θεοδώρας Τζάκρη υπέρ της πρότασης μομφής «διεύρυνε την εντύπωση ότι η κυβέρνηση είναι ετοιμόρροπη».
«Ιδιαίτερα στο ΠΑΣΟΚ είναι λογικό να υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι βουλευτές καλούνται όχι μόνο να είναι μνημονιακοί, αλλά και δεκανίκια της πιο ακραίας δεξιάς κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος», σημειώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι θα βρει ουκ ολίγες φορές μπροστά της την αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα, στον προϋπολογισμό, το φόρο ακίνητων, στην εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στους πλειστηριασμούς, στα μέτρα του Μνημονίου.
Στρέφοντας το βλέμμα στις αυτοδικοιητικές εκλογές, ο κ. Τσίπρας τους προσδίδει «ιδιαίτερη σημασία», καθώς, όπως δήλωσε, «πρέπει στις τοπικές κοινωνίες να αποτυπωθεί η ανάγκη για μία εναλλακτική αυτοδιοικητική πολιτική, μέσα από αξιόπιστες συμμαχίες και ριζοσπαστικά προγράμματα».
«Πρέπει να μεριμνήσουμε να στηριχθούν, να συγκροτηθούν και να οργανωθούν αυτοδιοικητικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν τη νίκη» σημειώνει.
Ταυτόχρονα όμως, υπογραμμίζει πως πρέπει να σταλεί και ένα συνολικό μήνυμα στην πολιτική των μνημονίων.
Αναφερόμενος στην επιλογή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να τον επιλέξει ως υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Αριστερά «συσπειρώνεται γύρω από μία ελληνική υποψηφιότητα για να υπογραμμίσει έτσι την αντίθεσή της στην καταστροφική πολιτική της λιτότητας».
Η συνέντευξη στην “Αυγή”, πάντως, αποτελεί την αφετηρία μιας επιχείρησης προσέγγισης των βουλευτών της συμπολίτευσης. Κυρίως στον χώρο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς, όμως, να αποκλείονται κεντροδεξιοί του λεγόμενου καραμανλικού μπλοκ. Παραδείγματος χάριν, στην Κουμουνδούρου ακούνε με ενδιαφέρον όσα λένε κατά καιρούς βουλευτές όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Προκόπης Παυλόπουλος και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ θεωρούν πως και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος κρατά ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και κρατά χαμηλούς τόνους και δεν συμμερίζεται τις επιθέσεις περί την θεωρία των δύο άκρων.
Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν πως η αντίληψη πως όποιος ψήφισε μνημόνιο δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μία κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εγκαταλλειφθεί. “Εάν συμφωνούμε ότι η χώρα βρίσκεται στο απώτατο όριο αντοχής της και απαιτούνται παρεμβάσεις ακόμα και συγκρούσεις, τότε όποιος, έστω και την ύστατη στιγμή, διαφοροποιείται από την καταστροφική πολιτική Σαμαρά-Βενιζέλου, ακόμα κι αν έκανε λάθη επιλογές στο παρελθόν, πρέπει να θεωρείται σύμμαχος και όχι εχθρός”, έλεγε χαρακτηριστικά πολύ στενός συνομιλητής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.