Με σημερινό άρθρο του στον Guardian, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται στην υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν, για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αλλά και για τις κοινωνικές προεκτάσεις που έχουν οι πολιτικές λιτότητας. Επιπλέον ασκεί έντονη κριτική στις ηγεσίες των κρατών, καθώς και στην Ε.Ε. για τον τρόπο αντίδρασής τους στο φαινόμενο της ανεργίας (ιδιαιτέρως των νέων) και στην μετατροπή του ευρωπαϊκού ονείρου σε εφιάλτη.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο του σημειώνει μεταξύ άλλων: «Περισσότεροι από 1000 νέοι προστίθενται κάθε μέρα στις τάξεις των ανέργων στην ήπειρο, με τη στρατιά όσων δεν έχουν εργασία να έχει ανέβει σε περισσότερους από 10 εκατομμύρια την τελευταία τετραετία. Οι ζηλωτές του νεοφιλελευθερισμού έχουν αναποδογυρίσει τις ζωές των λαών, με τις πολιτικές διαρθρωτικών προσαρμογών που εφαρμόζουν να χρησιμεύουν ως μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης που μεταφέρει το ρίσκο στους ώμους των απλών εργατών και των νέων».
Για την κατάσταση της Ελλάδας αναφέρει: « «Στην Ελλάδα, παρά τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι η λιτότητα έχει σημειώσει επιτυχία, ο προϋπολογισμός του 2014 επιβάλλει νέες περικοπές δημοσίων δαπανών και περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας. Η οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή είναι πρωτοφανής εν καιρώ ειρήνης».
Παρόμοια είναι, κατά τον κ. Τσίπρα, είναι η κατάσταση και σε άλλες χώρες: «Η ανθρώπινη τραγωδία δεν περιορίζεται στην Ελλάδα . Οι μισθοί σε όλη την Ευρώπη έχουν περικοπεί και το κράτος πρόνοιας μειώνεται σε βαθμό πρωτοφανή στην μεταπολεμική εποχή. Εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται να πληρώσουν τις υποθήκες τους,τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος ή τα χρέη για γιατρούς και σπουδές. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ευρώπη είναι σε αντίθεση με οτιδήποτε έχει βιώσει τα τελευταία 60 χρόνια , με 120 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες ακραίας δυσκολίας, σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό . Αυτό δεν είναι ένα φυσικό φαινόμενο, αλλά είναι, για να χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα, «ανθρωπογενής» φτώχεια.
Εστιάζει την κριτική του στους Ευρωπαίους ηγέτες στο εξής: «Εκείνοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες που ισχυρίζονται ότι το παρόν φάρμακο είναι επιτυχές, είναι υποκριτές. Για εκατομμύρια ανθρώπους το ευρωπαϊκό όνειρο έχει μετατραπεί σε εφιάλτη. Υπάρχει αυξανόμενη κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ και καταστροφική άνοδος της δημοτικότητας ακροδεξιών κομμάτων».
Οσο για τις επικείμενες εκλογές, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Είναι καιρός η Ευρώπη να σταματήσει τη σοκαριστική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αναμόρφωση του κράτους, την αποκατάσταση της ανάπτυξης και τη δημιουργία υψηλής ποιότητας, σταθερών θέσεων εργασίας με τις προστατευτικές δικλείδες που ιστορικά συνέβαλαν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα μέτωπο κατά της λιτότητας και της ύφεσης, ένα κίνημα αλληλεγγύης για τους εργαζόμενους σε βορρά και νότο, που θα επιφέρει ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη και θα σπάσει το «χρηματικό τείχος» που διαχωρίζει τους πλουσίους από τους φτωχούς στην Ευρώπη».
Τέλος για τη δική του υποψηφιότητα για την προεδρία της Κομισιόν σημειώνει: ««Η απόφαση αυτή υποκινείται από την επιθυμία μας να επανενώσουμε την Ευρώπη και να την ξαναχτίσουμε σε μια δημοκρατική και προοδευτική βάση. Υπάρχει εναλλακτική στην παρούσα κρίση και είναι καθήκον και πεπρωμένο μας να παλέψουμε για αυτήν».
Πηγή: iefimerida.gr