ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ…
Για την πορεία της ελληνική οικονομίας και την ανάγκη μιας «φρέσκιας» αρχής γράφουν οι New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως είναι «εφιαλτική» η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και πως μόνο η ΕΕ μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει.
Σε άρθρο του Αριστείδη Χατζή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών στους NYT, επισημαίνεται πως κατά τη διάρκεια της ταραχώδους ιστορίας της, η Ελλάδα πάντα κατάφερνε να είναι μέλος των νικηφόρων συμμαχιών. «Αμέσως μετά την ανεξαρτησία της, η Ελλάδα συνδέθηκε με την πανίσχυρη Βρετανική Αυτοκρατορία. Στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους η Ελλάδα ήταν σύμμαχος των Δυτικών Δυνάμεων. Μετά από έναν τρομερό εμφύλιο πόλεμο, γλίτωσε από την ένταξη της ως νότιο κομμάτι της ”Σιδηράς Κουρτίνας” και κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ήταν μέλος του ΝΑΤΟ και σύμμαχος των ΗΠΑ. Αυτές οι συμμαχίες, βοήθησαν την Ελλάδα να πετύχει δύο όνειρα: Εθνική αφομοίωση και οικονομική ανάπτυξη».
Στη συνέχεια, η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στην Ευρωπαϊκή πορεία που ακολούθησε η Ελλάδα και μιλά για την οικονομική κρίση, για την οποία επισημαίνει πως «πολλοί Ελληνες θεωρούν πως η κρίση είναι ένα σφάλμα της Ευρώπης: Οτι η Ε.Ε πρέπει να κατηγορηθεί για φθηνά δάνεια, πως η Ευρωζώνη κάνει την ελληνική βιομηχανία λιγότερο ανταγωνιστική και πως το Γερμανικό εμπορικό πλεόνασμα ευθύνεται για τον καταναλωτισμό των υπολοίπων. Αυτές οι αρνητικές, μερικές φορές παρανοϊκές και σχεδόν πάντα ημιμαθείς εκφράσεις κατά της Ευρώπης, έχουν επιδεινωθεί με την εφαρμογή ενός σκληρού προγράμματος λιτότητας που έχει είναι άδικο και αναποτελεσματικό. Ωστόσο στις τελευταίες εκλογές, οι Ελληνες ψήφισαν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, συνειδητοποιώντας πόσο εφιαλτική θα είναι η εναλλακτική λύση μιας εξόδου από το ευρώ.
Η Ελλάδα είναι ένα μέρος μιας Ηπείρου συγκλονισμένης από την κρίση, ενώ η οικονομική δύναμη μετατοπίζεται προς τις αναδυόμενες χώρες. Ωστόσο, μόνο η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να ανακάμψει. Θα πρέπει πάντως να υπάρχουν τρεις προτεραιότητες:
-Η απελευθέρωση των αγορών από ρυθμίσεις πέρα από τον κανονισμό και από την υπερβολική φορολόγηση
-Να εγκαταλείψει τον λαϊκισμό της κοινωνικής πρόνοιας και να βρει ένα νέο τρόπο για να προστατεύσει σωστά τις ανίσχυρες ομάδες όπως οι άνεργοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι
-Να μεταρρυθμιστούν τα απαρχαιωμένα συστήματα της Παιδείας και της Υγείας
Κλείνοντας, ο Αριστείδης Χατζής επισημαίνει πως η «Ελλάδα χρειάζεται ένα φρέσκο ξεκίνημα, ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολο σε μια χώρα όπου οι αντιδραστικές λαϊκιστικές δυνάμεις της Αριστεράς και της Δεξιάς το καθυστερούν».
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΧΑΤΖΗΣ
Το βιογραφικό του, όπως το παραθέτει ο ίδιος:
Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσα το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασα νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισα σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Φιλοσοφία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σικάγο. Το 1999 έλαβα το διδακτορικό μου (An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Richard A. Posner (chair), Frank H. Easterbrook, και William M. Landes. Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγην Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής και τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Μεθοδολογίας, Ιστορίας & Θεωρίας της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994. Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law & Economics και το 2002 ήμουν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγην μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for Better Regulation. Έχω τιμηθεί με υποτροφίες και ακαδημαϊκά βραβεία, ενώ εργασίες μου έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και ξένα επιστημονικά περιοδικά. Συμμετέχω επίσης σε επιτροπές του Αμερικάνικου Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και στο διάλογο για τη σύνταξη του Ευρωπαϊκού Αστικού Κώδικα. Διευθύνω το επιστημονικό περιοδικό Civil Law & Economics Review και είμαι μέλος της συντακτικής επιτροπής του European Review of Contract Law. Συμμετέχω ως μέλος σε διεθνείς επιστημονικές οργανώσεις όπως: American Economic Association, American Law & Economics Association, American Political Science Association, American Society for Political & Legal Philosophy, European Association for Evolutionary Political Economy, Federalist Society for Law & Public Policy, International Economics & Philosophy Society, κλπ.
Είμαι επίσης μέλος της American Civil Liberties Union (ACLU) και της Amnesty International.
Πηγή: | iefimerida.gr