Την αθώωση των 11 από τους 14 κατηγορούμενους για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης στη διάρκεια επεισοδίων στο όρος Κάκαβος, που σημειώθηκαν κατά την κινητοποίηση εναντίον της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές τον Οκτώβριο του 2012, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδική.
Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, και οι 14 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της στάσης. Οι 11 από τους 14 αθωώθηκαν για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης και 3 κρίθηκαν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα. Η ποινή είναι 7 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και είναι εφέσιμη.
Ο συνήγορος των κατοίκων Χαλκιδικής Γ.Κυρίτσης δήλωσε: «Η απόφαση αυτή δικαιώνει την άποψή μας για την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, για τις συλλήψεις που έγιναν στο σωρό, καθώς και για τους δήθεν σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών, οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν έγιναν. Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι στόχος των μαρτύρων κατηγορίας ήταν να δικαιολογηθεί η νομιμοποίηση της βάναυσης συμπεριφοράς τους.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει εκείνους που επιθυμούν χαμηλούς τόνους σχετικά με την επένδυση και αποτελεί “μομφή” προς την κατασταλτική λογική του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, λένε πολιτικές και επιχειρηματικές πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.
Η ίδια η εταιρεία, άλλωστε, έχει ζητήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, από την κυβέρνηση να “μην ρίχνει κανείς λάδι στη φωτιά”, επισημαίνοντας πως οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι ήπιες και στο πλαίσιο του νόμου όταν δεν υπάρχει έντονη και ενίοτε προκλητική παρουσία της αστυνομίας. Έχει ξεκινήσει, δε, εκστρατεία ενημέρωσης τοπικών φορέων και κομμάτων προκειμένου να καταστεί σαφές το συνολικό σχέδιο ανάπλασης της περιοχής ενόψει του νέου προϋπολογισμού για την επένδυση που θα αποφασισθεί τις επόμενες εβδομάδες από την μητρική καναδική εταιρεία.
“Η επένδυση είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και δεν μπορεί να πλήττεται από συγκρουσιακές αντιλήψεις που υπηρετούν όχι την ανάπτυξη αλλά επικοινωνιακές ανάγκες”, έλεγε γνωστός επιχειρηματίας που δεν κρύβει τη διαφωνία με τον τρόπο που χειρίζεται μερίδα της κυβέρνησης το συγκεκριμένο ζήτημα.