Ως «αριστερά του χαβιαριού» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, υποστηρίζοντας ότι…
τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοχεύουν στην προστασία των εχόντων και όχι των φτωχών.
Τον όρο που προέρχεται από το γαλλικό gauche caviar χρησιμοποίησε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός και αποτελεί εδώ και καιρό μία από τις μόνιμες “κατηγορίες” κυβερνητικών στελεχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Λένε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία για το σπίτι του δανειολήπτη είναι λίγο. Είναι δηλαδή λίγο να καλύπτονται σπίτια όπως: Στο Πέραμα σπίτι 350 τ.μ., στο Περιστέρι 250 τμ, στη Νέα Φιλαδέλφεια 222τμ, στη Δάφνη 182 τμ, στο Νέο Ηράκλειο 167 τμ, στην Αγία Παρασκευή 143 τμ», είπε ο υπουργός.
«Αυτή είναι η Αριστερά του χαβιαριού. Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τους ισχυρισμούς τους δεν ενδιαφέρονται για τους φτωχούς αλλά για τους έχοντες», σχολίασε.
Τι είναι, όμως, η gauche caviar που τόσο εμπνέει τα στελέχη της κυβέρνησης;
Σύμφωνα με την wikipedia ο γαλλικός όρος Gauche caviar (αποδόθηκε στα Ελληνικά ως «Χαβιαροαριστερά») αποδίδεται απαξιωτικά σε μια μερίδα της Αριστεράς όταν θεωρείται ότι τελεί αποξενωμένη από την καθημερινότητα και τα προβλήματα των απλών ανθρώπων και είναι φορέας ιδιότυπου ελιτισμού. Κατά το γαλλικό Λεξικό του Λαρούς, ο όρος δηλώνει αυτή την αριστερά της οποίας ο προοδευτισμός εναγκαλίζεται τις κοσμικότητες και τα κατεστημένα.
Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του ’80 από τους επικριτές του τότε Γάλλου προέδρου Φρανσουά Μιτεράν και του πολιτικού περιβάλλοντός του, παρότι σε εκείνη την πρώτη κυβέρνηση ο Μιτεράν είχε τοποθετήσει και αρκετούς υπουργούς από το Γαλλικό κομμουνιστικό κόμμα.
Στην Γαλλία, η μομφή αυτή έχει αποδοθεί, μεταξύ άλλων, στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας της (όταν κατηγορήθηκε για φοροδιαφυγή) καθώς και στον μετέπειτα Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, που είχε εμπλακεί σε παρόμοιο οικονομικό σκάνδαλο. Είναι, δηλαδή, χαρακτηριστικό ότι η μομφή απευθυνόταν σε στελέχη της σοσιαλδημοκρατίας και όχι της Αριστεράς. Μιτεράν, Ρουαγιάλ, Κουσνέρ και άλλοι τινές είναι πολιτικοί που ανήκουν ιδεολογικά στον “αστερισμό” του ΠΑΣΟΚ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, η σύνταξη της International Herald Tribune χαρακτήρισε την εφημερίδα Nouvel Observateur «ημιεπίσημο όργανο της Χαβιαροαριστεράς». Ο πρώην εκδότης του Nouvel Observateur (και νυν της Libération) Λωράν Ζοφρέν, στο βιβλίο του «Histoire de la gauche caviar» (Εκδόσεις Robert Laffont, 2006), μέμφεται την μερίδα αυτή της αριστεράς ως ανίκανη να επιλύσει τα κοινωνικά προβλήματα.
Στην Ισπανία, ο όρος (ως Izquierda caviar) χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμος της «μποέμ μπουρζουαζίας» (ισπ: burguesía bohemia) με ακραία προσήλωση στην πολιτική ορθότητα και που αρέσκεται τόσο στην επίδειξη αντισυμβατικότητας όσό και στις πολυτέλειες.
Στο επίσης ισπανόφωνο Περού , ο όρος χρησιμοποιείται ευρέως, μαζί με τον εναλλακτικό όρο izquierda champagne (δηλαδή «αριστερά της σαμπάνιας»), από πολιτικούς και δημοσιογράφους, απαξιωτικά, προς αντιπάλους τους.
Στην ελληνική πολιτική αρθρογραφία, ο όρος «Χαβιαροαριστερά» έχει, μεταξύ άλλων συνδεθεί με τις ιδεολογίες «του πολυπολιτισμού, του εθνομηδενισμού και της παγκοσμιοποίησης». Άλλοτε, η λέξη χαρακτηρίζει κυρίως τον αριστερό του «λαϊφστάιλ».