Η ιδιοκτησία ενός ιδιωτικού τζετ είναι αδιαμφισβήτητο σύμβολο οικονομικής ισχύος και ευημερίας για τον κάτοχό του – ωστόσο, η Spike Aerospace (Βοστόνη) φιλοδοξεί να πάει ένα βήμα παραπέρα με το υπερηχητικό ιδιωτικό αεροσκάφος Spike S-512.
Η εταιρεία ιδρύθηκε από μια ομάδα μηχανικών (πρώην εργαζόμενη της Airbus, της Gulfstream και άλλων εταιρειών), που πέρασε τα δύο τελευταία χρόνια σχεδιάζοντας το εν λόγω αεροσκάφος. Το Spike S-512 θα μπορεί να μεταφέρει 12-18 επιβάτες και να πετά σε ταχύτητες 1,6 Μαχ (1.770 χιλιομέτρων ανά ώρα), επιτρέποντας στον ιδιοκτήτη του να φτάνει σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα στους προορισμούς του, ανεξαρτήτως του πού ακριβώς βρίσκονται στον κόσμο. Χαρακτηριστικά, μία πτήση από τη Ν. Υόρκη στο Λονδίνο θα διαρκεί μόλις τρεις ώρες, από το Λος Άντζελες στο Τόκιο πέντε και από το Λονδίνο στη Βομβάη τέσσερις ώρες.
Η Spike Aerospace απευθύνεται σε μεγάλο βαθμό σε εταιρικούς πελάτες, καθώς, όπως επισημαίνει στην ιστοσελίδα της, ένα αεροσκάφος τέτοιων επιδόσεων θα βοηθήσει στην καλύτερη διαχείριση επιχειρήσεων και επενδύσεων, φέρνοντας παράλληλα τα στελέχη πιο «κοντά» στους πελάτες τους. Όσον αφορά στο κόστος του, εκτιμάται ότι θα ανέρχεται στα 80 εκατ. δολάρια. Η πρώτη του πτήση αναμένεται κατά τα τέλη του 2018.
Σημειώνεται ότι η Spike αναφέρεται κυρίως σε πτήσεις πάνω από τους ωκεανούς, καθώς η ομοσπονδιακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) απαγορεύει τις υπερηχητικές πτήσεις πάνω από το έδαφος, με λίγες εξαιρέσεις. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Wired, εταιρείες όπως η Boeing και η Lockheed Martin, καθώς και η NASA, εργάζονται πάνω σε τεχνολογίες που θα μειώσουν τις επιπτώσεις στο έδαφος από το σπάσιμο του φράγματος του ήχου (sonic boom), κάτι που, αν επιτευχθεί, θα αλλάξει σημαντικά τα δεδομένα στη χρήση υπερηχητικών αεροσκαφών.
Η Spike δεν αποτελεί τη μόνη εταιρεία που εργάζεται πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο: ένα 12θέσιο υπερηχητικό ιδιωτικό αεροσκάφος αναπτύσσεται και από την Aerion, όπως είχε ανακοινωθεί το 2009, το οποίο αναμένεται το 2015.