Αντιμέτωπος με τις έντονες πιέσεις των ανακριτών Γιαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλου να δώσει συγκεκριμένα ονόματα αξιωματούχων στην ιεραρχία του ΥΕΘΑ για τις μίζες των εξοπλιστικών βρέθηκε απολογούμενος ο 83χρονος μεσάζων Πάνος Ευσταθίου. Η απολογία του διήρκεσε δέκα ολόκληρες ώρες και μετά από διαφωνία ανακριτή – εισαγγελέα σχετικά με την προφυλάκισή του, για την τύχη του θα αποφασίσει την Παρασκευή το Δικαστικό Συμβούλιο. Μέχρι τότε θα παραμείνει κρατούμενος στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ανακριτής Γαβριήλ Μαλλής τάχθηκε υπέρ της προφυλάκισης του κ. Ευσταθίου, ενώ ο εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος εισηγήθηκε να αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.
Στην απολογία του ο Ευσταθίου φέρεται να κατονόμασε δέκα στρατιωτικούς ως εμπλεκόμενους στις μίζες απο τις προμήθεις των εξοπλιστικών, ανάμεσά τους τον πρώην Αρχηγό ΓΕΝ, ναύαρχο Γιώργο Θεοδωρουλάκη, ο οποίος όμως έχει φύγει από τη ζωή, και τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ, στρατηγό Κωνσταντίνο Παναγιωτάκη.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο 83χρονος επιχειρηματίας κατονόμασε τρεις Γερμανούς, στελέχη της Atlas, που μοίραζαν τις μίζες, ενώ υποστήριξε ότι έδωσε χρήματα στο πρώην ηγετικό στέλεχος της ΕΒΟ Σκάρλα, προκειμένου να τα δώσει στον τότε αντιπρόεδρο και μετέπειτα διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Παύλο Νικολαΐδη, ο οποίος έχει ήδη κατονομαστεί από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμων Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για τον κουμπάρο του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος, όπως είπε ο Κάντας του έδωσε μίζα 800.000 ευρώ για την προμήθεια των Μιράζ 2000-5.
Επιπλέον, απολογούμενος ο Ευσταθίου ανέφερε ότι κατέθεσε ποσό για μίζα σε εταιρεία η οποία πιθανολογείται ότι ανήκει στον θεωρούμενο άλλοτε «δεξί χέρι» του Ακη Τσοχατζόπουλου και κρατούμενο πλέον Γιάννη Σμπώκο.
Οι ανακριτές ωστόσο δεν έδειξαν να ικανοποιούνται από το περιεχόμενο της απολογίας του 83χρονου κατηγορούμενου, ζητώντας του μετ’ επιτάσεως ονόματα προσώπων «από την κορυφή έως τη βάση της ιεραρχίας» του ΥΕΘΑ, που έλαβαν μίζες, «διαφορετικά η Δικαιοσύνη θα κάνει το καθήκον της».
Ο Ευσταθίου από την πλευρά του επέμεινε να μην μιλά για πολιτικά πρόσωπα, αρνούμενος – σύμφωνα με πληροφορίες – τα περί δωροδοκίας του Γιάννη Σμπώκου και του Άκη Τσοχατζόπουλου από τον ίδιο.
Αίσθηση επίσης προκαλεί η πληροφορία ότι στην απολογία του, κατονομάζει ως εκβιαστή τον συγκατηγορούμενό του και προφυλακισμένο Αντώνη Κάντα, ισχυριζόμενος ότι αυτός ήταν που του ζήτησε χρήματα, προκειμένου να μην μπλοκάρει τη διαδικασία προμήθειας των αντιπυραυλικών Asrad και των υποβρυχίων 214.
Ο 83χρονος φέρεται επίσης να ομολόγησε ότι μοίρασε μίζες συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ, πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το ύψος των ποσών του «μαύρου χρήματος ξεπερνά τα 18 εκατ. ευρώ.
Ο Πάνος Ευσταθίου, ο οποίος έχει ήδη δώσει κατάθεση και στην Εισαγγελία της Βρέμης, δραστηριοποιείτο από τη δεκαετία του ΄80 ως αντιπρόσωπος της Atlas Elektroniks στην Ελλάδα, που είχε αναλάβει να εξοπλίσει τα υποβρύχια U214 με σόναρ στο πλαίσιο της σύμβασης «Ποσειδώνας 2». Επρόκειτο για σύμβαση αναβάθμισης των υποβρυχίων που υπογράφτηκε το 2002 επί θητείας Γιάννου Παπαντωνίου.
Tην Παρασκευή σειρά παίρνει ενώπιον των ανακριτών ο επιχειρηματίας Δημήτρης Παπαχρήστος, ο οποίος είχε συλληφθεί την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.
Τέλος σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται «Το Βήμα», λόγω του μεγέθους που έχει λάβει η υπόθεση αναμένεται να τοποθετηθούν και άλλοι ανακριτές στην Εισαγγελία Διαφθοράς.
Πηγή: Οι ανακριτές πιέζουν τον μεσάζοντα Ευσταθίου: Δώσε μας ονόματα πολιτικών προσώπων για τις μίζες των εξοπλιστικών | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/137285#ixzz2pH5HL3tA