Τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν με “επικούς” τόνους την προτροπή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης [και ως εκ τούτου την κυβέρνηση] να “χτυπήσει τα φαινόμενα διαφθοράς και να πάρει κεφάλια”.
Χαρακτήρισε, δε, προφανώς ως απόδειξη της εκτράχυνσης του φαινομένου, αποκρουστικό το γεγονός της αθώωσης των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου το 1999-2000.
Κατά τα άλλα, ο κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε αισιόδοξος [κι αυτός] για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως το 2014 θα είναι καλύτερο από τις προηγούμενες χρονιές.
Αναφερόμενος στο θέμα των εξοπλιστικών, ο κ. Παπούλιας, είπε «πως πρέπει να υπάρξουν ουσιαστικές νομοθετικές ρυθμίσεις, τονίζοντας πως δεν μπορεί συγκεκριμένοι άνθρωποι να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν ότι κάνουν.
«Και στην Ευρώπη παλαιότερα είχαν το μέλι και έβαζαν ολόκληρο το χέρι μέσα» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Θα ήταν εύκολο να αποδομήσει κανείς τις “αγνές προθέσεις” του Προέδρου της Δημοκρατίας. Επί 40 συναπτά έτη πρωταγωνιστεί στο δημόσιο βίο της χώρας. Βρίσκεται στο επίκεντρο, εκεί, δηλαδή, που παράγεται πολιτική και παράγεται και η πολιτική διαφθορά.
Ο κ. Παπούλιας δεν ζούσε σε κάποια άλλη χώρα όταν το 1999 συνέβαιναν όσαν συνέβησαν στο Χρηματιστήριο. Όταν η δική του κυβέρνηση, το δικό του κόμμα και οι δικοί του “σύντροφοι” διέπρατταν αδικήματα που σεν μια άλλη χώρα θα είχαν φθάσει ενώπιον της ποινικής δικαιοσύνης.
Τότε, όμως, ουδείς νοιάστηκε. Ο κ. Παπούλιας δεν είχε κανένα λόγο να δημοσιοποιήσει την “ανησυχία” του. Οι πολίτες, βυθισμένοι στην ευμάρεια, τις “αρπαχτές” και, ως εκ τούτου, τη συνενοχή, δεν τολμούσαν να στρέψουν την κριτική τους προς τον Παπαντωνίου, τον Παπαδήμο, τον Στουρνάρα, τον Χριστοδουλάκη και τον ίδιο τον Σημίτη που δια των πράξεων ή της απραξίας του επέτρεψαν να εξελιχθεί το μεγάλο σκάνδαλο.
Αλλά και στο μεγάλο πλιάτσικο της ελληνικής οικονομίας μέσω των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ο κ. Παπούλιας ήταν εκεί. Ως υπουργός Εξωτερικών, μεγαλοστέλεχος ή “Νέστορας” της παράταξης με βαρύνοντα λόγο, ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τη δυνατότητα να μιλήσει. ΓΙα τον παλαιό του φίλο και σύντροφο Άκη, τις γερμανικές εταιρείες που μοίραζαν μίζες στην ελληνική μπανανία [άλλωστε και γερμανομαθής είναι και σχέσεις με την γερμανική ελίτ είχε και έχει] και πολλά άλλα.
Δεν το έπραξε. Ούτε ο κ. Παπούλιας, ούτε κανείς άλλος.
Το κάνουν τώρα που η κοινωνική χύτρα είναι έτοιμη να σκάσει. Το κάνουν τώρα προς εξισορρόπηση της βίαιης πολιτικής υπεξαίρεσης του εισοδήματος των πολιτών. Και, φυσικά, το κάνουν άτσαλα και υποκριτικά. Όσο κι αν οι βαρύγδουπες δηλώσεις τους περιβάλλονται με σπουδαιοφάνεια από ορισμένα μέσα ενημέρωσης…