“ΔΙΑΨΕΥΔΟΥΝ” ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ
Το πρώτο -προειδοποιητικό- καμπανάκι της χρονιάς έρχεται από τον Οίκο Pimco. Οπως αναφέρουν στελέχη της στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung (SZ), η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιτύχει το στόχο της να βγει στις αγορές μέσα στο 2014.
Παράλληλα, και η Κομισιόν -σύμφωνα με έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η “Αυγή”- καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα και θεωρεί δυνατή τη “μερική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά το 2015”
Μάλιστα η εφημερίδα σημειώνει στο ρεπορτάζ πως ο οίκος δεν σκοπεύει να επενδύσει σε ελληνικά χρεόγραφα και θεωρεί απαραίτητα νέα δάνεια στήριξης από την Ευρωζώνη.
Το στέλεχος της Pimco Μάιλς Μπράντσο δηλώνει στην SZ πως «δεν πιστεύουμε ότι η Ελλάδα θα αντλήσει φέτος κεφάλαια από τις αγορές».
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, αναφέρει, ένα ελληνικό ομόλογο διάρκεια εννέα ετών θα είχε επιτόκιο 8%. «Εάν η χώρα προχωρήσει σε μεγαλύτερο δανεισμό με αυτούς τους όρους, το συνολικό βάρος χρέους θα ήταν πολύ μεγαλύτερο από τη λήψη ενός δανείου από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM» λέει ο Μπράντσο.
«Μόνο αφού η οικονομία ανακάμψει θα μπορεί η Ελλάδα να εξετάσει έναν επιτυχή δανεισμό μεγάλης έκτασης από τις διεθνείς αγορές» υποστηρίζει.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης και την ανάλογη εκτίμηση του προέδρου του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) Μαρσέλ Φράτσερ, που δηλώνει πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο από την Ευρωζώνη.
«Οι αναφορές του Έλληνα πρωθυπουργού έχουν πιθανότατα πολιτικό κίνητρο» λέει οΜαρσέλ Φράτσερ, υποστηρίζοντας πως «η Αθήνα δεν θα μπορέσει ακόμα να αναχρηματοδοτηθεί από τις αγορές».
ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Ριζικά διαφορετική εκτίμηση φαίνεται πως έχει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σχέση με την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα μπορεί η Ελλάδα να βγει στις αγορές προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια.
Σύμφωνα με έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα Αυγή η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα μπορεί -μερικώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- να επανέλθει στις αγορές αλλά από το 2015 και μετά.
Μάλιστα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός πως το έγγραφο δεν αποτελεί εκτίμηση κάποιου αξιωματούχου αλλά την επίσημη απάντηση της Επιτροπής στο ερωτηματολόγιο της εξεταστικής επιτροπής, την οποία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συγκροτήσει αναφορικά με το πώς τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες χρειάστηκαν τη στήριξη της ΕΚΤ, της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσω των μνημονίων.
Υπενθυμίζεται ότι η ευρωεξεταστική απέστειλε ερωτηματολόγια στις εθνικές κυβερνήσεις και τους δανειστές από όπου προέκυψε και η σχετική απάντηση.
Στην 17σέλιδη απάντηση της Κομισιόν στο ερώτημα, ειδικότερα αν οι δανειστές είναι ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της ακολουθούμενης πολιτικής, η Κομισιόν αναφέρει επί λέξει: «Η επιστροφή στις διεθνείς αγορές για δανεισμό με λελογισμένα επιτόκια, έχει επιτευχθεί όσον αφορά την Ιρλανδία, ενώ σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά την Πορτογαλία. Η προσδοκία για την Ελλάδα είναι ότι μπορεί μερικώς να έχει πρόσβαση στις αγορές από το 2015».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, koolnews.gr, iefimerida.gr