Η 4η Φεβρουαρίου του 2015, θα είναι κανονικά, η τελευταία ημέρα που ο Κάρολος Παπούλιας θα βρίσκεται στο προεδρικό αξίωμα. Ωστόσο η συζήτηση για την εκλογή νέου Προέδρου αναμένεται να αρχίσει από το προσεχές καλοκαίρι, με ένα στόχο από την πλευρά της κυβέρνησης: την εξεύρεση ενός υποψηφίου κοινής αποδοχής, στον οποίο δεν θα μπορεί να πει ΟΧΙ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για το Μέγαρο Μαξίμου η κοινωνική αναδιανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να μπει η χώρα σε περιπέτειες και η εξάντληση της τετραετίας, αποτελούν τους τρεις άξονες του μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης.
Οι βάσεις για τη συγκεκριμένη συζήτηση θα τεθούν βεβαίως από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, μετά τη δημοσίευση των ελληνικών δημοσιονομικών μεγεθών από τη Eurostat τον Απρίλιο και από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών του Μαΐου.
Αν αυτά έχουν θετικό πρόσημο για την κυβέρνηση, τότε Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη θα έχουν το πάνω χέρι στο όλο ζήτημα και θα ζητήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει άμεσα τη θέση του. Στην περίπτωση που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αρνηθεί να στηρίξει τον κοινό υποψήφιο που θα προταθεί, όπως είναι και το πιο πιθανό, τότε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα μπορούν να κατηγορήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία για να προσπαθήσει να αναρριχηθεί στην εξουσία, μη λαμβάνοντας υπόψη τη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα, ένα βήμα πριν βγει στις αγορές και τελειώσει η κρίση.
Το κλίμα πάντως έχει αρχίσει ήδη να διαμορφώνεται από τις πολιτικές δυνάμεις και στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν καθόλου τυχαία η απάντηση που δόθηκε σε σχετική ερώτηση από ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, παραμονές των Χριστουγέννων στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι «σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στη στείρα άρνηση, θα πρέπει να αναλάβει και τις ευθύνες του, οι οποίες γίνονται πλέον αντιληπτές από τους πολίτες».
Στόχος της κυβέρνησης είναι, το πρόσωπο που θα προταθεί να είναι ευρείας αποδοχής, ώστε να έρθουν σε δύσκολη θέση ο Αλέξης Τσίπρας και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό πιθανότατα ο υποψήφιος θα προέρχεται από τον χώρο της Αριστεράς.
Ήδη από το ΠΑΣΟΚ συζητούν για περισσότερα από πέντε πρόσωπα που έχουν ως αφετηρία τους τον ευρύτερο αριστερό χώρο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει κάνει ήδη σχετική αναφορά για αριστερό υποψήφιο στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του, προτείνοντας συγκεκριμένα τον Μίκη Θεοδωράκη.
Για το πότε μπορεί να λάβει χώρα η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά. Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος «η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Bουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Kανονισμό της Bουλής».
Η φράση «έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου», που αναφέρεται στο Σύνταγμα, δεν ορίζει ακριβώς πόσο νωρίτερα μπορεί να γίνει η εκλογή του νέου Προέδρου, δίνοντας τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αρχίσει τη σχετική διαδικασία ακόμη και από τον Οκτώβριο του 2014, καθώς της 4ης Ιανουαρίου θα έχει προηγηθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 και τα δεδομένα θα είναι συγκεκριμένα.
Ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα διαμορφωθεί από τις πολιτικές ισορροπίες που θα υπάρχουν εκείνη την περίοδο στο Κοινοβούλιο, καθώς βάσει του Συντάγματος, αν είναι άκαρπες οι δύο πρώτες ψηφοφορίες, που απατιούν 200 έδρες τότε στην τρίτη, κατά την οποία πρέπει να συμπληρωθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η συγκυβέρνηση της ΝΔ και τουΠΑΣΟΚ, μαζί με την ΔΗΜΑΡ, θα χρειαστεί επιπλέον ψήφους.
Για να συμπληρωθούν τα 2/5 και να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες κάλπες, θα πρέπει να συμφωνήσουν εκτός των 167 των τριών κομμάτων και άλλοι 13 βουλευτές, που θα προέρχονται είτε από τη δεξαμενή των ανεξαρτήτων, είτε από κάποιο άλλο κόμμα.
Πηγή: newpost.gr