Κατά τη χθεσινή του παρουσία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα στην Ευρώπη πως η Ελλάδα έκανε το χρέος της και τώρα είναι σειρά της Ένωσης να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη προς τον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό. Επί της ουσίας ο κ. Σαμαράς έδωσε μία πρώτη εικόνα της πολιτικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες. Το σημαντικό της χθεσινής ημέρας είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά έγινε τόσο ανοικτή συζήτηση και μάλιστα μέσα στα θεσμικά όργανα της Ευρώπης, για το ρόλο και τη λειτουργία της τρόικας.
Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός να εξασφάλισε την στήριξη των εταίρων και μάλιστα με κολακευτικά σχόλια, ωστόσο ο ίδιος δεν παρέλειψε να αφήσει και αιχμές για τους χειρισμούς τόσο της τρόικας όσο και των Ευρωπαίων εταίρων.
Η συζήτηση αυτή ξεκίνησε από τον πρωθυπουργό όταν στην ομιλία του επεσήμανε το λάθος του πρώτου προγράμματος, με τους κ.κ. Μπαροζο, Σουλτς και Σβομποντα, όχι μόνο να προχωρούν σε παραδοχή της θέσης αυτής, αλλά να μιλούν ιδιαίτερα επικριτικά για τον τρόπο που λειτουργούσε μέχρι σήμερα η τρόικα, γεγονός που όπως είναι φυσικό βάζει τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών μας από εδώ και πέρα, σε νέο πλαίσιο.
Η Κομισιόν εκπροσωπούμενη από τον πρόεδρο Μπαρόζο, που έπλεξε το εγκώμιο του πρωθυπουργού, των θυσιών του λαού και της εκτέλεσης του προγράμματος, θα σταθεί δίπλα και αυτή στην ελληνική προεδρία, ώστε στο επόμενο τρίμηνο να τελειώσουν οι ανοιχτές υποθέσεις της Ένωσης, με έμφαση στα τραπεζικά και να προωθηθούν νέες, όπως περιγράφονται στις προτεραιότητες.
Βεβαίως, όπως καθιστούν σαφές κύκλοι της Κομισιόν, τα καλά λόγια δεν αλλάζουν την ανάγκη για προσέγγιση με την τρόικα. Η τελευταία δεν δίνει πλέον ενδείξεις του πότε θα επιστρέψει στην Αθήνα, με νέο διάστημα άφιξης, χονδρικά, το τέλος του μήνα. Το χάσμα ειδικά στα δημοσιονομικά παραμένει μεγάλο και οι 17 κυβερνήσεις του ευρώ απαιτούν από την ελληνική να παρουσιάσει δημοσιονομικά μέτρα και για το 2015.
Χθες συζητήθηκε, για πρώτη φορά τόσο διεξοδικά και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σουλτς και Σβομποντα, παρουσία του κ. Σαμαρά, μίλησαν ξεκάθαρα για το ζήτημα, με συγκεκριμένες αναφορές στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και στη μείωση των επιτοκίων.
Κομβικό σημείο, θα είναι η δημοσιοποίηση τον Απρίλιο, από τη Eurostat, των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας για το 2013, ωστόσο μέχρι τότε η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προετοιμάσει το έδαφος, ώστε να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές και θα την βγάλει από την κρίση.
Πηγή: newsbomb.gr