Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗ (Ελευθεροτυπία, 2008)
«Στενές επαφές» του μίστερ Siemens Ελλάς Μιχ. Χριστοφοράκου με την ηγετική ομάδα της Εκκλησίας επί Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου αποκαλύπτουν έγγραφα της δικογραφίας αλλά και πηγές της Εκκλησίας που είναι σε θέση να γνωρίζουν.
Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης στην παρασημοφόρηση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens Γερμανίας Χάινριχ Φον Πίρερ
Παρών ο Κυρ. Μητσοτάκης στην παρασημοφόρηση του άλλοτε ισχυρού άντρα της Siemens Γερμανίας Χάινριχ Φον Πίρερ
Στο περίφημο πλέον ημερολόγιο του άλλοτε ισχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας και συγκεκριμένα κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Απρίλιο 2004 καταγράφονται τουλάχιστον έξι επαφές του Μιχ. Χριστοφοράκου με τον πρώην επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης της Εκκλησίας «Αλληλεγγύη», Δημ. Φουρλεμάδη.
Τη σχέση εμπιστοσύνης, που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο ανδρών, αποδεικνύουν όχι μόνο οι συχνές εγγραφές του ημερολογίου αλλά και η «δωρεά» που έκανε ο κ. Χριστοφοράκος στην «Αλληλεγγύη» και καταγράφεται και στα αρχεία της οργάνωσης. Στις 22 Απριλίου 2004 υπάρχει η σημείωση: «κυρία Β…, γραφείο Φουρλεμάδη -κλειστό κύκλωμα, με κάμερες, θα στείλει κάποιον…».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.» πράγματι χορηγήθηκαν δωρεάν μηχανήματα για κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης, το οποίο εγκαταστάθηκε στη μονάδα ψυχικής υγείας της οργάνωσης. Την ίδια περίοδο αγοράστηκε από τη Siemens και άλλο παρόμοιο κύκλωμα, το οποίο εγκαταστάθηκε στη μονάδα κακοποιημένων γυναικών και ακόμα δεν έχει εξοφληθεί. Γι’ αυτό το λόγο έχει υποβληθεί και αγωγή από τη γερμανική εταιρεία εναντίον της οργάνωσης της Εκκλησίας.
Το δεύτερο στοιχείο, που αποδεικνύει επίσης την αγαστή συνεργασία των δύο πλευρών, είναι η από τα τέλη Απριλίου προετοιμασία της παρασημοφόρησης του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Γερμανίας Χάινριχ φον Πίρερ από τον τότε αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση δεν είναι μόνο η παρουσία και πολιτικών σε αυτή την τελετή, που έγινε στις 21 Αυγούστου του 2004. Από τις 27 Απριλίου 2004 κανονίζεται συνάντηση (πάντα) του Δ. Φουρλεμάδη με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, με θέμα, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «…εβδομάδα-συνάντηση, παρασημοφόρηση…».
Η εκδήλωση οργανώθηκε λίγους μήνες αργότερα. Σε αυτή, όπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες της εποχής, παραβρέθηκαν τόσο οι πρωταγωνιστές, Φον Πίρερ, Χριστοφοράκος, Χριστόδουλος αλλά και ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης, η σύζυγός του Μαρέεβα, αλλά και ο τότε υφυπουργός Θ. Νάκος.
Η βράβευση του τότε ιχυρού άνδρα της γερμανικής εταιρείας δεν ήταν μια απλή εκδήλωση. Ο Φον Πίρερ, επί εποχής του οποίου έσκασε το πολύκροτο σκάνδαλο με τα μαύρα ταμεία, που ζημίωσε την εταιρεία με 1,5 δισ. ευρώ από τις μίζες που πληρώθηκαν σε διάφορα κράτη, έχει διατελέσει και σύμβουλος της Ανγκελα Μέρκελ.
Υπό το βάρος των αποκαλύψεων του σκανδάλου, μετά το 2006, αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, στις 25 Απριλίου του 2007. Το Δεκέμβριο του 2009 του επιβλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 5 εκατ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει προσφυγή του πρώην εργοδότη του εναντίον του.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ.Ε.», όταν το 2006 ήρθαν και στη χώρα μας οι ελεγκτές της Debevoise and Plimpton, της αμερικανικής εταιρείας που αποκάλυψε και το ελληνικό σκέλος του σκανδάλου, ρωτούσαν επιμόνως τότε τα στελέχη της Siemens Ελλάς και αργότερα κατηγορούμενου Μαυρίδη και Χριστοφοράκο, για το ρόλο του Φον Πίρερ στις μίζες και γενικότερα στην πορεία του «μαύρου» χρήματος προς τη χώρα μας. Δεν πήραν, όμως, ποτέ ξεκάθαρες απαντήσεις.
Σήμερα, με την αποκάλυψη αυτή της «Κ.Ε.», φαίνεται ότι στις σχέσεις του Μιχ. Χριστοφοράκου με τους πολιτικούς υπήρχε και τρίτος πόλος, με ισχυρούς παράγοντες της Εκκλησίας. Μέρος, λοιπόν, των χορηγιών του επικεφαλής της Siemens Ελλάς κατέληξε, όπως αποδεικνύεται από έγγραφα και από το ρεπορτάζ και προς οργανώσεις της Εκκλησίας, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω δωρεές.
Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ “ΧΑϊΔΕΨΕ” ΤΟΝ ΦΟΝ ΠΙΡΕΡ
Στα μαλακά έπεσε ο Χαινρχ φον Πίρερ, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens. Η εισαγγελία του Μονάχου σε λακωνική ανακοίνωσή της αποφάσισε να ανοίξει κύκλο ανακρίσεων σε βάρος του κύριου Siemens, όπως αποκαλείται χάριν συντομίας, για παραβίαση καθήκοντος και μόνο. Οι γερμανοί εισαγγελείς δεν βρήκαν στοιχεία που να ενισχύουν υποψίες για τυχόν ποινικές ευθύνες του στο μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στη μεταπολεμική Γερμανία. Η απόφαση αυτή ξενίζει όσους γνωρίζουν από μέσα την υπόθεση, αλλά και τους απλούς αναγνώστες του γερμανικού τύπου, ο οποίος ενημέρωνε με ολοσέλιδα άρθρα για την πορεία των ανακρίσεων και τα δρώμενα στις αίθουσες των δικαστηρίων επί ενάμισι χρόνο.
Πλήγμα ηθικής τάξης για τον μάνατζερ
Όπως γράφουν οι σχολιαστές η εισαγγελία αποφάσισε να τραβήξει τη μέση οδό. Ξεκινά ανακρίσεις σε βάρος του φον Πίρερ για παραβίαση καθήκοντος, κλείνοντας το κεφάλαιο των ποινικών ευθυνών. Αν αποδειχθεί ότι όντως παραβίασε τα καθήκοντά του ως ο πιο υψηλά ιστάμενος της Siemens, τότε το πρόστιμο μπορεί να φτάσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η τροπή που πήρε η υπόθεση μπορεί να μην ικανοποιεί τους γνωρίζοντες, ωστόσο, αποτελεί πλήγμα για έναν μάνατζερ που επί 40 χρόνια εργάζονταν στην εταιρία, ανέβηκε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας για να φτάσει πολύ ψηλά και να γίνει ο εκλεκτός των πολιτικών και του τύπου.«Γνωρίζω καλά», είχε πει κάποτε ο φον Πίρερ, «ότι όταν έχω συνομιλίες στο γραφείο μου, την επομένη όσα είπα κυκλοφορούν στην καντίνα και την μεθεπομένη στις εφημερίδες».
Τι ήξερε ο Χάινριχ φον Πίρερ ;
Και από την μεγάλη άνοδο στην μεγάλη πτώση. Ξαφνικά το φθινόπωρο του 2006 η Siemens πέφτει στη δίνη ενός σκανδάλου που όμοιό του δεν έζησε η Γερμανία. Ανακριτές και υπάλληλοι των οικονομικών αρχών κάνουν φύλο φτερό την εταιρία. Μυστικά ταμεία, λαδώματα, πολιτικό χρήμα, τι ήξερε για όλα αυτά ο Χαινριχ φον Πίρερ; Υπό το βάρος των ανακαλύψεων ένα χρόνο αργότερα τον Απρίλη του 2007 ο φον Πίρερ παραιτείται. Εκ των υστέρων ηχούν προφητικά όσα είχε πει στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, το Γενάρη του 2006: «Δεν θέλω να αφήσω καμιά αμφιβολία, ότι υποστηρίζουμε όλες τις προσπάθειες που στοχεύουν στη άσκηση διαφανούς και καθαρής επιχειρησιακής πολιτικής. Αλλά δεν θέλω να σας αποκρύψω ότι οι αξιώσεις από την αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς είναι τόσο υψηλές που δεν δικαιολογούνται». Οι αξιώσεις αυτές συνεχίζουν να υπάρχουν. Το κόστος που έχει καταβάλλει η Siemens για την διαλεύκανση της υπόθεσης ανέρχεται στα 650 χιλιάδες ευρώ και φως στο τούνελ δεν υπάρχει για την ώρα.
Το “σούπερ τάνκερ” σε αβαθή νερά…
Οι καταθέσεις των τριών μαρτύρων ότι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας γνώριζε για τις μίζες και τα μαύρα ταμεία, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ωθούσε τους συνεργάτες του να επιλέξουν αυτήν την τακτική, δεν έπεισε την εισαγγελία του Μονάχου. Τέλος καλό, όλα καλά λοιπόν για τον Χαινριχ φον Πίρερ, το όνομα του οποίου έπαιζε ακόμη ως υποψήφιος για το προεδρικό αξίωμα στη χώρα; Υπάρχει και η ηθική ευθύνη, την οποία ο Πίρερ δεν είναι πρόθυμος να αναλάβει. Ο άνθρωπος που έκανε την Siemens να φτάσει στα επιχειρηματικά ουράνια, αποποιείται κάθε ευθύνης. Το «σούπερτανκερ» της γερμανικής οικονομίας έπεσε σε ύφαλο και ο τιμονιέρης του σφυρίζει αδιάφορα. Ας θυμηθούμε τον Χαινριχ φον Πίρερ να μιλά για τη Siemens, όταν αυτός και η εταιρία του ήταν στις δόξες τους. «Αν θέλουμε να συνοψίσουμε με μια εικόνα, τότε η Siemens ήταν μια ισχυρή εταιρία που έμοιαζε με “σούπερ τάνκερ”. Σήμερα νομίζω ότι είναι δικαιολογημένο να πω πως έχουμε τόσους πολλούς τομείς δράσης, που μοιάζει σαν να έχουμε 100 γρήγορα πλοία».
Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου