Σύμφωνα με την έκθεση, 210 άνθρωποι έγιναν δισεκατομμυριούχοι τον τελευταίο χρόνο, και εντάχθηκαν στις τάξεις μιας… επίλεκτης ομάδας 1.426 ατόμων με συνδυασμένη καθαρή αξία 5,4 τρισ. δολαρίων. Ο πλούτος του πλουσιότερου 1% των ανθρώπων διεθνώς ανέρχεται πλέον σε 110 τρισ. δολάρια, ή 65 φορές τον συνολικό πλούτο του χαμηλότερου 50% του παγκόσμιου πληθυσμού.
«Αυτή η τεράστια συγκέντρωση οικονομικών πόρων στα χέρια των λιγότερων αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συστήματα», προειδοποιεί η έκθεση. «Αντί να προχωρούν μαζί, οι άνθρωποι διαχωρίζονται όλο και περισσότερο από την οικονομική και πολιτική εξουσία, τονίζοντας αναπόφευκτα τις κοινωνικές εντάσεις και αυξάνοντας τον κίνδυνο κοινωνικής κατάρρευσης», συμπληρώνει.
Η έκθεση αυτή δημοσιοποιήθηκε εν όψει του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, που ξεκινά αυτήν την εβδομάδα, και η Oxfam απευθύνει έκκληση στους πολιτικούς και επιχειρηματικούς ηγέτες του κόσμου που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο να λάβουν μέτρα ώστε να αντιστρέψουν την ταχύτατα αυξανόμενη ανισότητα.
Ορισμένες συστάσεις περιλαμβάνουν την αποφυγή της μη επιβολής φορολογίας και επίσης την αποφυγή της χρήσης οικονομικού πλούτου ως ανταλλάγματος για πολιτικές χάρες.
Η Oxfam ανέφερε ότι βάσει των δημοσκοπήσεων που διενήργησε σε διάφορες χώρες θεωρεί πως υπάρχουν πολλοί νόμοι και κανονισμοί οι οποίοι σχεδιάστηκαν για να ωφελήσουν τους πλούσιους. «Μια έρευνα σε έξι χώρες (Ισπανία, Βραζιλία, Ινδία, Νότια Αφρική, Βρετανία και ΗΠΑ) έδειξε πως η πλειονότητα των ανθρώπων πιστεύει πως οι νόμοι τείνουν να ευνοούν τους πλούσιους», αναφέρεται στην έκθεση.
Ως παράδειγμα, η Oxfam έδωσε την Ινδία, όπου ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από λιγότερο από 6 άτομα σε 61 την τελευταία δεκαετία, τα οποία συγκεντρώνουν περίπου 250 δισ. δολάρια.
Προειδοποιεί η Λαγκάρντ
Κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία αποτελεί η αυξανόμενη εισοδηματική ανισότητα, προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διά στόματος της Κριστίν Λαγκάρντ. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, δήλωσε προβληματισμένη επειδή οι καρποί της ανάπτυξης σε ορισμένες χώρες δεν κατανέμονται σωστά.
«Οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ θα πρέπει να θυμούνται ότι σε πάρα πολλές χώρες είναι ελάχιστοι εκείνοι που απολαμβάνουν τα οφέλη της ανάπτυξης. Δεν είναι αυτή η συνταγή σταθερότητας και βιωσιμότητας» δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ μιλώντας στους Financial Times.
Επισημαίνεται ότι στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών είναι σημαντικό θέμα στην ατζέντα. «Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πηγαίνει στην Ελβετία με το μήνυμα ότι οι ιαπωνικές επιχειρήσεις πρέπει να αυξήσουν μισθούς, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα μεγάλη αύξηση του κατώτατου μισθού» σχολιάζουν οι Financial Times.