Τα τεστ θα δώσουν μια εικόνα για τη θωράκιση των ελληνικών τραπεζών και το αν χρειαστούν νέα κεφάλαια, προκειμένου να «πιάσουν» το στόχο που απαιτείται ώστε να θεωρούνται κεφαλαιακά επαρκείς.
Μπαίνοντας σε βαθύτερα μονοπάτια, ενδεικτικά και μόνο να αναφέρουμε ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, Core Tier 1 βρίσκεται στο 9%. Οι διοικήσεις των τραπεζών πιέζουν εδώ και καιρό το ποσοστό να πέσει στο 8%, προκειμένου να εναρμονιστεί με όσα ισχύουν στην υπόλοιπη Eυρώπη, με απώτερο στόχο τα νέα κεφάλαια που θα χρειαστούν να είναι κατά σχεδόν 2 δισ. λιγότερα…
Το μείζον θέμα για την κυβέρνηση είναι το αποκαλούμενο «μαξιλάρι ασφαλείας» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποίο μπορεί να φανεί ιδιαίτερα πολύτιμο στην κάλυψη των δημοσιονομικών ή άλλων αναγκών της χώρας.
Το οικονομικό επιτελείο έχει βάλει στο «μάτι» εδώ και καιρό το ποσό των σχεδόν 11,5 δισ. ευρώ που είναι στη διάθεση των τραπεζών για την περίπτωση νέας ένεσης ρευστότητας. Η τρόικα φέρεται να έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα στην κυβέρνηση ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να διατεθεί για κανέναν άλλο λόγο πλην της ενίσχυσης των τραπεζών, ακόμα και αν αυτά τα 11,5 δισ. ταιριάζουν απόλυτα με το χρηματοδοτικό κενό των επόμενων ετών, μια τρύπα που ενδέχεται να φέρει και νέα επώδυνα μέτρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από την πλευρά της τρόικα, το κενό φέρεται να αυξάνει ακόμα περισσότερο, στα 14 δισ. ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε λήψη ακόμα σκληρότερων μέτρων.
Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έχουν καθυστερήσει μόνο για την οριστικοποίηση των οικονομικών στοιχείων της χώρας σε επίπεδο προϋπολογισμού, αλλά και στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία και βαρύνονται με τεράστια επισφαλή δάνεια. Πηγή:newsbomb
Προσφάτως, ο επικεφαλής της ελεγκτικής εταιρίας PwC στην Ελλάδα, μιλώντας σε συνέδριο, τόνισε ότι τα «κόκκινα» δάνεια θα αυξηθούν το 2014 στο 40% από το 32% πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα εκτοξευθούν κοντά και στα 80 δις ευρώ, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι «τρύπες» των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν κλείσει και οι εξελίξεις είναι μπροστά μας.