Σε θρίλερ με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, μετατράπηκε το ταξίδι του Σύρου υπουργού Εξωτερικών στην Γενεύη, για τη διεθνή διάσκεψη με σκοπό την ειρήνευση και τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία. Το αεροπλάνο που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών του Άσαντ, Φαϊσάλ Μοκντάντ και άλλους 25 επιβάτες, καθηλώθηκε στο ελληνικό έδαφος, καθώς υπήρχε πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό του.
Πληροφορίες ανέφεραν ότι το αεροπλάνο -τύπου Τουπόλεφ- δεν μπορούσε να ανεφοδιαστεί λόγω του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο καθεστώς Ασαντ, ενώ άλλες έκαναν λόγο για παλιότερες οφειλές της αεροπορικής σε εταιρεία ανεφοδιασμού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας ανέφερε πως τελικά το θέμα διευθετήθηκε. «Υπήρξε μια μικρή καθυστέρηση για τυπικούς λόγους. Όλα είναι ΟΚ, το αεροπλάνο έχει το πράσινο φως για να απογειωθεί» είπε σύμφωνα με το ειδησειογραφικό πρακτορείο.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, ο εκπρόσωπος δεν προχώρησε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τους λόγους που καθήλωσαν το αεροπλάνο, ωστόσο νωρίτερα, η συριακή τηλεόραση ανέφερε ότι δεν επετράπη στο αεροπλάνο να ανεφοδιαστεί.
Στην Ελβετία η διάσκεψη για τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία
Την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία. Μάλιστα θα συμμετάσχει και η Ελλάδα, την οποία θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν αποφάσισε να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία, την Τετάρτη 10 επιπλέον χώρες
«Έχω αποφασίσει να καλέσω 10 επιπλέον χώρες, εκτός από τις 30 χώρες που έχουν ήδη προσκληθεί», είπε ο Μπαν Κι Μουν. Οι χώρες αυτές είναι η Αυστραλία, το Μπαχρέιν, το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Αγία Έδρα (Βατικανό), το Λουξεμβούργο, το Μεξικο, η Ολλανδία, η Δημοκρατία της Κορέας και το Ιράν.
Ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Μοντρέ, ανέφερε ότι «η διεύρυνση της διεθνούς παρουσίας εκείνη την ημέρα θα είναι σημαντική και χρήσιμη» και ότι έλαβε την απόφαση μετά από σειρά επαφών με πολλούς ηγέτες από όλο τον κόσμο και με σκοπό να δημιουργηθεί το «καλύτερο δυνατό περιβάλλον για την επιτυχία αυτής της ζωτικής σημασίας διάσκεψης» για την επικράτηση της ειρήνης στη Συρία.
Πρόσθεσε ότι το Μοντρέ δεν θα είναι ένας χώρος για διαπραγματεύσεις και ότι σκοπός της συγκέντρωσης χωρών και οργανώσεων θα είναι η επίδειξη της αλληλεγγύης τους προς τον συριακό λαό, ο οποίος υποφέρει τόσο πολύ, όπως επεσήμανε, σημειώνοντας ότι η διαπραγματευτική διαδικασία για τον τερματισμό του εμφύλιου πολέμου στη Συρία θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 24 Ιανουαρίου.
Τέλος, ο Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την απόφαση της συριακής αντιπολίτευσης να λάβει μέρος στη διάσκεψη.
Την ίδια ώρα, η Εθνική Συμμαχία της Συρίας, ο συνασπισμός που εκπροσωπεί τη συριακή αντιπολίτευση, ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής μέσω ανάρτησης στο Twitter ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή της στη ειρηνευτική διάσκεψη αποκαλούμενη ως « Γενεύη 2» εάν ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι –Μουν δεν αποσύρει την πρόσκληση που απηύθυνε για συμμετοχή στο Ιράν.
«Η συριακή συμμαχία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τη συμμετοχή της στη Γενεύη 2 εάν ο Μπαν Κι – Μουν, δεν αποσύρει την πρόσκλησή του προς το Ιράν» να συμμετάσχει στην ειρηνευτική διάσκεψη για τη διαδικασία της πολιτικής μετάβασης στη Συρία, ανέφερε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter εκπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Λουαγί Σαφί.
Η αντιπολίτευση της Συρίας αντιδρά στην συμμετοχή του Ιράν κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι είναι ο κύριος χρηματοδότης του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, σημειώνει το ΑΜΠΕ. Αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι η πρόσκληση που απηύθυνε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προς το Ιράν να συμμετάσχει στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρίας στις 22 Ιανουαρίου στη Ελβετία, πρέπει να αποσυρθεί, εκτός εάν η Τεχεράνη στηρίξει δημοσίως τη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία η οποία συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2012.
Ο Μπαν Κι – Μουν είπε ότι η πρόσκληση εστάλη στην Τεχεράνη αφότου ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας υποστήριξε την ειρηνευτική διάσκεψη, η ιδέα της οποίας ξεκίνησε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή σύγκρουση.
Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από δύο εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη Συρία κατά τη διάρκεια του σχεδόν τριετούς εμφυλίου πολέμου.