Την εφαρμογή του συνόλου των μεταρρυθμίσεων, που προτείνει ο ΟΟΣΑ, για την άρση των στρεβλώσεων στην ελληνική οικονομία, θέτει ως προϋπόθεση η Τρόικα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, με επιστολή που έστειλε χθες στους υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη.
Στην επιστολή τους επισημαίνουν ότι η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, εκτός ίσως κάποιων αιτιολογημένων εξαιρέσεων, θα αποτελέσει εκτός των άλλων κι ένα ισχυρό μήνυμα της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να εφαρμόσει κρίσιμες αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις. Εάν αυτό δεν γίνει, προειδοποιεί η τρόικα, τότε δεν μπορεί να κλείσει η αξιολόγηση, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να περάσει και το Eurogroup της 17ης Φεβρουαρίου, χωρίς έγκριση της δόσης.
Σημειώνεται ότι ο ΟΟΣΑ εντόπισε και πρότεινε την άρση 329 περιορισμών και ρυθμίσεων στην οικονομική δραστηριότητα, εκτιμώντας ότι θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 5 δισ. ευρώ. Μεταξύ αυτών ήταν η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, η απελευθέρωση του εμπορίου μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, η κατάργηση του ορίου διάρκειας 5 ημερών για το φρέσκο γάλα. Η υιοθέτηση αυτών των προτάσεων έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των υπουργών, αλλά και των δύο κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης διαφωνεί με την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα σούπερ μάρκετ, πρόταση την οποία υιοθετεί ο υπουργός Ανάπτυξης. Επίσης, το υπουργείο Γεωργίας (και ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος της ΝΔ) διαφωνούν με την αύξηση της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος. Το υπουργείο Εργασίας αλλά και το υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά τους δεν επιθυμούν την κατάργηση πολλών φόρων υπέρ τρίτων μέσω των οποίων χρηματοδοτούνται ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα δημιουργήσει τρύπα στα δημόσια οικονομικά την οποία θα πρέπει να καλύψουν με περικοπές συντάξεις.
Ισχυρές αντιδράσεις υπάρχουν και από τους επαγγελματίες των κλάδων που επηρεάζονται από τις προτεινόμενες αλλαγές. Ο κ. Χατζηδάκης είχε συναντήσεις με τους φαρμακοποιούς, τους εκδότες βιβλίων, τους αρτοποιούς, τους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων και τους εκπροσώπους της τσιμεντοβιομηχανίας προκειμένου να αμβλύνει τις αντιδράσεις.
Ωστόσο, το βασικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση συνολικά δεν φαίνεται πρόθυμη να ανοίξει μέτωπα. Αυτό ακριβώς επισημαίνει η τρόικα στην επιστολή της. Σύμφωνα κυβερνητικούς παράγοντες, με την επιστολή αυτή η τρόικα θέλει να καταστήσει σαφές ότι επιστρέφοντας προ ημερών το σχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με το οποίο υιοθετούντο το 80% των προτάσεων του ΟΟΣΑ, δεν είναι διατεθειμένη να συζητήσει μικροαλλαγές, αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις.
Παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν διαμηνύσει στην Αθήνα ότι εάν η κυβέρνηση υιοθετούσε το σύνολο των προτάσεων του ΟΟΣΑ, τότε θα έκλεινε ευκολότερα και το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού για το 2014 και το 2015. Αυτά βέβαια πριν προκύψει η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους…
Πηγή:efimerida.gr