1. Φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Αφορά τους φορολογούμενους που διαθέτουν αυτοκίνητο 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του φόρου παρέχεται έκπτωση 1,5%.
2. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Πρόκειται για την έκτη δόση των δύο φόρων, που αφορούν ιδιοκτήτες ακινήτων συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Η έβδομη και τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
3. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας του έτους 2013. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν την τέταρτη δόση του ΦΑΠ του 2013. Η πέμπτη δόση θα καταβληθεί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου.
4. Φόρος εισοδήματος οικονομικού έτους 2013. Αφορά τους φορολογούμενους που έλαβαν το χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα τον Νοέμβριο και καλούνται να πληρώσουν εφάπαξ το ποσό του φόρου με έκπτωση 1,5%.
5. ΕΕΤΗΔΕ 2012: Αφορά τους φορολογούμενους που εντοπίστηκαν μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση μην έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ του 2012.Οι φορολογούμενοι αυτοί καλούνται τώρα να καταβάλουν αναδρομικά το «χαράτσι» που άφησαν απλήρωτο μέχρι και τις 31 Ιανουαρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση των ανωτέρω φόρων γίνεται μόνο στις τράπεζες με την «Ταυτότητα Οφειλής», η οποία εκδίδεται από το Taxis, είτε εφάπαξ είτε σε δόσεις με πιστωτικές κάρτες είτε με υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση καταβολής οφειλών μέχρι και σε 12 μηνιαίες δόσεις.
Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ και πλέον η κυβέρνηση αναπροσαρμόζει τα σχέδια της για την διανομή κοινωνικού …μερίσματος.
Η αρχική εκτίμηση για πλεόνασμα 812 εκατ. ευρώ που συμπεριλήφθηκε στον προϋπολογισμό αποδεικνύεται συντηρητική και με δεδομένο πως το 70% του πλεονάσματος θα διατεθεί για έκτακτες κοινωνικές παροχές υπολογίζεται ότι τελικά θα δοθούν για τον σκοπό αυτό άνω των 700 εκατ. ευρώ. Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος πάνω από το 1 δισ. ευρώ αποτελεί και ισχυρό «χαρτί» για το υπουργείο Οικονομικών στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με υψηλόβαθμο στέλεχος να υπογραμμίζει ότι αμβλύνονται οι διαφωνίες με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και το βάρος της διαπραγμάτευσης έχει μετατοπιστεί στο κενό του 2015 και στα διαρθρωτικά μέτρα (εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ).
«Το ακριβές κενό θα φανεί σε επόμενη διαπραγμάτευση και όχι στην τωρινή. Εμείς δεν αναγνωρίζουμε δημοσιονομικό κενό, τώρα, για το 2015. Καλυπτόμαστε από τα μέτρα που έχουμε δώσει μέσω του Μεσοπρόθεσμου» ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.
Πηγή: newsbomb.gr