Τη σύσταση νέας ανεξάρτητης αρχής που θα αποτελείται από υπουργούς δρομολογεί η κυβέρνηση, η οποία επιφορτίζεται να «τρέξει» τη ρύθμιση για την εξόφληση όλων των «κόκκινων» δανείων.
Σύμφωνα με το Έθνος, ο «μπούσουλας» για τη ρύθμιση των ανεξόφλητων δανείων θα είναι η λίστα των μηνιαίων εξόδων διαβίωσης μιας οικογένειας, με το μέσο κόστος για μια τετραμελή οικογένεια να κυμαίνεται γύρω στα 1.000 ευρώ. Στα έξοδα περιλαμβάνεται η διατροφή, η ένδυση, η στέγαση, η μόρφωση των παιδιών, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, οι τράπεζες, έχοντας στη διάθεσή τους τον «τιμοκατάλογο» ανάλογα με το αν ένα νοικοκυριό είναι μονομελές,μ ζευγάρι, τριμελής οικογένεια κ.ο.κ. θα εξετάζει το κάθε αίτημα ξεχωριστά, θα αφαιρεί τις δαπάνες από το εισόδημα και το ποσό που περισσεύει θα πηγαίνει για την αποπληρωμή των δανείων.
Διατροφή:
-Εάν υποθέσει κανείς ότι μια τετραμελής οικογένεια τρέφεται τρεις φορές την εβδομάδα με ζυμαρικά και καταναλώνει μισό κιλό τυρί φέτα απαιτούνται περίπου: 2 πακέτα ζυμαρικά τη φορά ( 5 ευρώ) + 1/2 kgr φέτα (4 ευρώ) + ο,80 ευρώ για ψωμί= 9,80 ευρώ Χ3 =29,4 ευρώ ανά εβδομάδα= 117,2 ευρώ το μήνα
– Εάν υποθέσει, επίσης, κανείς ότι τρέφεται δύο φορές την εβδομάδα με όσπρια (+φέτα και ψωμί) απαιτούνται περίπου 80 ευρώ το μήνα
– Εάν τρέφεται τις υπόλοιπες δύο φορές την εβδομάδα με κοτόπουλο και κρέας απαιτούνται περίπου 150 ευρώ το μήνα
ΣΥΝΟΛΙΚΑ για τη διατροφή -δίχως να καταναλώνονται λαχανικά ή φρούτα- απαιτούνται περίπου 350 ευρώ το μήνα.
Ένδυση:
– Υποθέτουμε ότι μία τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 1.000 ευρώ το χρόνο για την κάλυψη των πλέον στοιχειωδών αναγκών για ρούχα και παπούτσια (κυρίως για τα παιδιά), ήτοι περίπου 100 ευρώ το μήνα.
Στέγαση:
-Υποθέτουμε ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο (εάν χρησιμοποιεί κεντρική ή αυτόνομη θέρμανση) ή περίπου 500 ευρώ εάν καίει τζάκι (ξύλα). Συνυπολογίζοντας την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και νερού μπορεί κανείς να πει πως χονδρικά απαιτούνται κατά μέσο όρο 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Υποθέτουμε, πάντοτε ότι η οικογένεια δεν πληρώνει ενοίκιο αλλά δόση στεγαστικού δανείου την οποία εξαιρούμε από το βασικό κόστος διαβίωσης.
Μόρφωση παιδιών:
– Εφόσον υποθέσουμε ότι τα παιδιά φοιτούν σε δημόσιο σχολείο (σε αντίθετη περίπτωση καμία από τις βασικές υποθέσεις του οικονομικού επιτελείου δεν ισχύει) απαιτούνται τουλάχιστον 300 ευρώ ανά μήνα για φροντιστήριο.
Ιατροφαρμακευτικές δαπάνες:
– Θεωρούμε πως πρόκειται για μία υγιή οικογένεια (!) που χρειάζεται μόνο μία επίσκεψη σε ιατρό και προμήθεια κάποιων βασικών φαρμάκων, γεγονός που απαιτεί, υποθετικά, τουλάχιστον 80 ευρώ το μήνα.
Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις παραπάνω εξαιρετικά περιορισμένες δαπάνες που κινούνται στα όρια της φτώχειας, το κόστος διαβίωσης ξεπερνά τα 1.000 ευρώ το μήνα.
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΔΑΝΕΙΩΝ
Προβλέπεται επίσης ότι οι δόσεις θα είναι μικρότερες και η διάρκεια αποπληρωμής θα επιμηκύνεται. Παράλληλα, το κυβερνητικό συμβούλιο θα εξετάσει και την προώθηση πρωτοβουλιών προκειμένου να απεμπλακούν περιπτώσεις επιχειρήσεων που έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πτώχευσης, ενώ υπάρχει απόφαση και τους «συνεργαζόμενους» δανειολήπτες που δεν κρύβουν περιουσιακά στοιχεία από τις τράπεζες και που θα πληρώνουν με συνέπεια τις νέες δόσεις, ενώ θα τις ενημερώουν αν υπάρξει αλλαγή στα οικονομικά τους δεδομέα.
Έτσι, οι τράπεζες δεν θα μπορούν να χαρακτηρίζουν αυθαίρετα κάποιον δανειολήπτη ως μη συνεργάσιμο και να απορρίπτει τα όποια σχέδια «κουρέματος» χρεών.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το κείμενο της πράξης του υπουργικού συμβουλίου βρίσκεται στη φάση της συγκέντρωσης υπογραφών από τα μέλη του αι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδοθεί.