Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιμένει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι «έκπληξη», με τον πρωθυπουργό να τονίζει ότι έχει σκαρφαλώσει πάνω από το 1 δις ευρώ και τον Γιάννη Στουρνάρα να παρουσιάζεται έτοιμος να απαντήσει στις συνεχείς οχλήσεις των δανειστών για τις καθυστερήσεις, με τα στοιχεία που θα έχει και επίσημα στα χέρια του εντός των επόμενων ημερών, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Κυβέρνηση και τρόικα θέλουν μια κατʼ αρχήν συμφωνία μέσα στο Φεβρουάριο, προκειμένου να κλείσουν οι εκκρεμότητες που ακούει στην ονομασία δημοσιονομικό κενό. Με δεδομένο ότι ο προϋπολογισμός κλείνει επίσημα στο τέλος του Φεβρουαρίου, θεωρείται ότι οι πρώτες δέκα μέρες του Μαρτίου, μέχρι το κρίσιμο Eurogroup θα έχουν να δείξουν πολλά στην κυβέρνηση, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε πολιτικό.
Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση έχει να κάνει με το ενδεχόμενο το Eurogroup να απαιτήσει από την Ελλάδα και νέα μέτρα, τα οποία θα κληθεί να τα αποκωδικοποιήσει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2014-17 στα τέλη Απριλίου. Αυτό το σενάριο, λοιπόν, αναφέρει ότι η λήψη νέων μέτρων δεν πρόκειται να περάσει από το κοινοβούλιο και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογικές αναμετρήσεις, με αποτέλεσμα το «χαρτί» της κυβέρνησης να αναγράφει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, παρά το μήνυμα Μπαρόζο να μην γίνουν βουλευτικές εκλογές τουλάχιστον πριν το καλοκαίρι.
Η ..σεναριολογία ταιριάζει πάντως και με το χρονικό περιθώριο που θα διαθέτει η κυβέρνηση, από το κρίσιμο Eurogroup μέχρι και τις ευρωεκλογές, προκειμένου να στρωθεί το έδαφος (και επίσημα) για τις κάλπες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μεσολαβεί και το Πάσχα στις 20 Απριλίου, μόλις τέσσερις μέρες πριν η Eurostat επικυρώσει τα στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας.
Με βάση λοιπόν, αυτούς τους σχεδιασμούς και τα χρονοδιαγράμματα, η τρόικα θα κληθεί να επιλέξει ανάμεσα σε αλλαγή των πολιτικών ισορροπιών στην Ελλάδα ή σε υποχώρηση επί των απαιτήσεών της για τη λήψη νέων μέτρων. Πρόκειται για ένα θέμα για το οποίο η τριμερής έχει λάβει ήδη τα μηνύματα από την Αθήνα, με στελέχη της κυβέρνησης να διαμηνύουν εδώ και καιρό ότι υπό αυτή την απειλή, η προσφυγή στις κάλπες είναι μάλλον δεδομένη. Αυτά φυσικά, δεν είναι τυχαία και έχουν ως άμεσο στόχο μάλλον το εξωτερικό και όχι τόσο την ..εσωτερική κατανάλωση.
Μέχρι τότε ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να έχει κλείσει μια σειρά εκκρεμοτήτων που έχει να κάνει με τη λίστα του ΟΟΣΑ (γάλα, μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κα), ασφαλιστικό (μέσα για να κλείσουν τις τρύπες των ταμείων), αλλά και το ζήτημα των τραπεζών μετά τα τεστ αντοχής της Τράπεζας της Ελλάδος.
Μέχρι τότε, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα επιχειρήσει να κρατά «ψηλά» το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των λοιπών μακροοικονομικών στοιχείων που δείχνουν τάσης ανάκαμψης, όπως οι λιανικές πωλήσεις και ο δείκτης μεταποίησης PMΙ. newsbomb.gr