ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΧΟΑΚΙΝ ΑΛΜΟΥΝΙΑ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ- ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2013 ΔΕΝ ΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΙΝΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΝΟΜΙΜΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ
Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Δράσης, ευρωβουλευτή Θόδωρου Σκυλακάκη και της Προέδρου της Οικονομικής και Νομισματικής Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου Sharon Bowles, ο Επίτροπος κ. Αλμούνια αποκάλυψε ότι το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία έχουν σταματήσει από τις αρχές του 2013 να εξυπηρετούν την συντριπτική πλειοψηφία των δανείων που έχουν λάβει.
Ότι δηλαδή δεν εξυπηρετούν τα χρέη τους. Η επίσημη χρεοκοπία των δύο κομμάτων, η οποία αποκρύπτεται από τον ελληνικό λαό εδώ και έναν χρόνο, θα οδηγήσει σε ζημία εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ τον φορολογούμενο πολίτη, μια που κατά κύριο λόγο αφορά κρατικές τράπεζες (η πλειοψηφία των σχετικών δανείων είχε ληφθεί από την Αγροτική).
Τα συνολικά δάνεια των δύο κομμάτων ξεπερνούν τα 270 εκ. ευρώ.
Ο Πρόεδρος της Δράσης Θόδωρος Σκυλακάκης, που άνοιξε πρώτος το θέμα με ερώτησή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2011 και συνέχισε να το αναδεικνύει με συνέπεια σε όλο το διάστημα που μεσολάβησε, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τα δύο κόμματα συνέχισαν να αυξάνουν τον δανεισμό τους το 2012 (όπως προκύπτει από τον ισολογισμό της Νέας Δημοκρατίας του έτους εκείνου), ακόμα και αφού είχαν δημόσια παραδεχθεί ότι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους. Πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, αφού τα επισφαλή δάνεια ελήφθησαν εις βάρος των κρατικών τραπεζών, δηλαδή εις βάρος των φορολογουμένων. Η επί της ουσίας χρεοκοπία των δύο κομμάτων έχει μεγάλη ηθική και πολιτική σημασία. Δεν μπορεί ο πολίτης να καλείται να πληρώσει ό,τι χρωστάει με απειλές, κατασχέσεις και ποινικές διώξεις και τα κόμματα που κυβερνούν να έχουν διαπράξει αυτά που διέπραξαν χωρίς καμία πολιτική και νομική επίπτωση.»
Τα πλήρη κείμενα της απάντησης του κ. Αλμούνια και της σχετικής ερώτησης έχουν ως ακολούθως:
Απάντηση του κ. Almunia εξ ονόματος της Επιτροπής (7.2.2014)
“Στο πλαίσιο της πρώτης αναθεώρησης του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, το Μνημόνιο Συνεννόησης για τους Ειδικούς Όρους της Οικονομικής Πολιτικής προβλέπει τον διορισμό εντολοδόχου παρακολούθησης σε όλες τις τράπεζες που τελούν υπό αναδιάρθρωση. Τον Ιανουάριο του 2013, οι εντολοδόχοι παρακολούθησης ξεκίνησαν εργασίες παρακολούθησης σε τέσσερις κεντρικές τράπεζες. Οι εντολοδόχοι επαληθεύουν την ορθή διακυβέρνηση και τη χρήση εμπορικών κριτηρίων σε σημαντικές αποφάσεις πολιτικής. Στο έργο της παρακολούθησης υπάγεται επίσης η διαδικασία έκδοσης νέων δανείων και η αναδιάρθρωση υφιστάμενων πιστώσεων προς τους συνδεδεμένους δανειολήπτες, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών κομμάτων. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, από τον Ιανουάριο του 2013 δεν χορηγήθηκε κανένα νέο δάνειο σε πολιτικό κόμμα. Τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Η συντριπτική πλειονότητα των εν λόγω δανείων είναι μη εξυπηρετούμενα ήδη από τον Ιανουάριο του 2013.”
Ερώτηση Θόδωρου Σκυλακάκη και Sharon Bowles
Θέμα: Δάνεια με προνομιακούς όρους και εξυπηρέτηση του χρέους των ελληνικών πολιτικών κομμάτων στην κυβέρνηση
“Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών ερωτήσεων όσον αφορά την χρηματοδότηση ελληνικών πολιτικών κομμάτων (E-011048/2011 και P-002640/2013) και μετά την απάντηση του Υπουργού Εργασίας στο ελληνικό κοινοβούλιο, ο οποίος επιβεβαίωσε την ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) και του ΠAΣOK, ύψους 360 000 ευρώ προς τον Εθνικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης (IKA), από τον παρελθόντα Ιούλιο το θέμα της εξυπηρέτησης των δανείων των πολιτικών κομμάτων επανέρχεται για άλλη μια φορά στην επικαιρότητα.
Τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού εμφανίζονται να χρωστούν πάνω από 270 εκατομμύρια ευρώ σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους ελέγχονται από το κράτος σε ποσοστό περίπου 90%. Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής στις 12 Ιανουαρίου 2012, ανακύπτει πρόβλημα ηθικού κινδύνου σε σχέση με τα εν λόγω χρέη.
Το 2012, σε μία περίοδο περιορισμένης ρευστότητας όταν οι τράπεζες δεν ήταν σε θέση να χρηματοδοτήσουν ενυπόθηκα στεγαστικά και άλλου τύπου δάνεια, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς τους, έλαβαν περαιτέρω τραπεζική χρηματοδότηση ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.
Σύμφωνα με την απάντηση της Επιτροπής της 18ης Απριλίου 2013, οι εποπτεύοντες εντολοδόχοι σε όλες τις υπό αναδιάρθρωση τράπεζες άρχισαν τη δραστηριότητά τους στις 16 Ιανουαρίου 2013, προκειμένου να εξασφαλίσουν συμμόρφωση με τις αρχές αμεροληψίας και ανεξαρτησίας από πολιτικές επιρροές (άρθρο 3.4.2 του μνημονίου συμφωνίας).
Ερωτάται η Επιτροπή: σύμφωνα με τα δεδομένα που διαθέτει η Επιτροπή από τους ελεγχόμενους από αυτήν εποπτεύοντες εντολοδόχους οι οποίοι ορίστηκαν στις υπό αναδιάρθρωση ελληνικές τράπεζες, εξακολουθούν τα δύο κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού να εξυπηρετούν τα χρέη τους (συμπεριλαμβανομένων των τόκων και των αποσβέσεων);”