Η διαγραφή των χρεών του Μεγάρου Μουσικής από δάνεια με εγγυητή το ελληνικό δημόσιο, αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρα με τον υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο και τον προέδρου του δ.σ. του Μεγάρου Μουσικής, Ιωάννη Μάνο.
Αυτό ανέφεραν στελέχη που μετείχαν στη συνάντηση προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε να περάσει στην κατοχή του δημοσίου παλαιό κτίριο του Μεγάρου ενώ το νέο κτίριο να παραμένει ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο το δημόσιο θα μετέχει με 6 επί συνόλου 10 μελών διοικητικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αναζητείται ακόμη βιώσιμη λύση. «Ο πολιτισμός δεν πωλείται» απάντησε αρμόδιο στέλεχος στο ερώτημα αν ισχύουν τα σενάρια περί αξιοποίησης του Μεγάρου από το ΤΑΙΠΕΔ.
Για το μέλλον του Μεγάρου αναφέρθηκε ότι ο ρόλος του να συνεχιστεί και με την επιχορήγηση των λειτουργικών του εξόδων από το δημόσιο ενώ διαμορφώνεται επιχειρησιακό σχέδιο για το οποίο θα επιχειρηθεί η συμφωνία όλων των κομμάτων, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αξιοποίηση των χώρων που διαθέτει και ως συνεδριακό κέντρο, προκειμένου να μειωθεί ή να μηδενιστεί, όπως ειπώθηκε, η ανάγκη κρατικής χρηματοδότησης στο μέλλον.
Οπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με έγγραφο που έχει διαβιβάσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ. Σταϊκούρας, το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατ. ευρώ. Το ανεξόφλητο υπόλοιπο των συγκεκριμένων δανείων στις 30 Ιουνίου 2013 ήταν 229,27 εκατ. ευρώ.
ΌΠως σημειώνει το Thepressproject.gr το Μέγαρο Μουσικής έχει συνάψει τρία δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, συνολικού αρχικού ποσού 245 εκατομμυρίων ευρώ από τα οποία τα 229,27 εκατομμύρια εμφανίζονταν ως ανεξόφλητα τον Ιούνιου του 2013.
Τώρα το δημόσιο θα διαγράψει αυτά τα χρέη παίρνοντας ως αντάλλαγμα παλιότερο κτήριο ιδιοκτησίας του Μεγάρου αλλά θα κρατήσει το νομικό καθεστώς προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου στο οποίο θα συμμετάσχει στο Δ.Σ. ελέγχοντας την πλειοψηφία.
Το Μέγαρο Μουσικής έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη της τέχνης και του πολιτισμού της Ελλάδας αλλά ταυτόχρονα υπήρξε και όργανο άσκησης πολιτικής αφού συνδέθηκε με επιχειρηματίες, εκδοτικούς οργανισμούς και τραπεζίτες. Τώρα που δεν μπορεί πλέον να παίξει αυτό το ρόλο κόβεται και ο λογαριασμός, εις βάρος του Έλληνα φορολογούμενου φυσικά.
Πηγή:www.capital.gr