«Ο,τι και αν βγάλει η κάλπη, εμείς από τη Δευτέρα 26 Μαΐου συνεχίζουμε τη δουλειά μας κανονικά». Σε αυτή τη φράση συμπυκνώνονται οι οδηγίες του πρωθυπουργού, όπως τουλάχιστον τις μεταφέρουν κομματικά στελέχη και στενοί συνεργάτες του.
Κατ’ αρχήν μια τέτοια αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά μοιάζει φυσιολογική, από τη στιγμή που θεωρεί ότι «οι ευρωεκλογές δεν είναι δημοψήφισμα». Στο Μέγαρο Μαξίμου όμως έχουν ήδη αποδεχθεί ότι την επομένη των εκλογών αρχίζει μια νέα περίοδος, της οποίας τα χαρακτηριστικά αλλά και η διάρκεια θα προκύψουν από τις κάλπες.
Επισήμως η ηγεσία της ΝΔ εκδηλώνει ποικιλοτρόπως την αισιοδοξία της για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Πάμε για πρώτο κόμμα» τονίζουν συνεχώς, σε σημείο που ο εκάστοτε συνομιλητής τους, απορεί για την αισιοδοξία τους.
Ωστόσο το μήνυμα «από τη Δευτέρα 26 Μαϊου συνεχίζουμε την δουλειά μας» που εκπορεύεται από το Μέγαρο Μαξίμου έχει προφανή επιδίωξη να ενσωματώσει εκ των προτέρων και το ενδεχόμενο ενός αρνητικού αποτελέσματος.
Άλλωστε το προβλέπουν όλες οι δημοσκοπήσεις, στην ανατροπή των οποίων μάλλον για λόγους εντυπώσεων στοιχηματίζουν τα κυβερνητικά στελέχη.
Ηδη πολλοί στη ΝΔ αναμένουν ότι η «λογική των διλημμάτων», στην οποία θα στηρίξει το Μαξίμου και η Συγγρού την προεκλογική εκστρατεία της, θα μεταφερθεί μετεκλογικώς στο εσωτερικό της.
Ασφαλώς σε περίπτωση αποτελέσματος που θα μπορεί να εκληφθεί ως νίκη, τα διλήμματα θα είναι λιγότερα και οι απαντήσεις θα είναι εύκολες. Ως «νίκη» δεν νοείται μόνον η ανάδειξη της ΝΔ σε πρώτο κόμμα. Αυτό θα αποτελέσει ούτως η άλλως προσωπικό θρίαμβο του Πρωθυπουργού και θα του επιτρέψει αφενός να «εκμηδενίσει» τις όποιες ενστάσεις και εσωτερικές διαφωνίες και αφετέρου να προεξοφλήσει και το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Νίκη για την ηγεσία της ΝΔ θα είναι ακόμη και αν υπολείπεται του ΣΥΡΙΖΑ δύο ή ακόμη και τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Μια τέτοια «μικρή» διαφορά σε μια «χαλαρή» εκλογική αναμέτρηση, στην οποία δεν κρίνεται η τύχη της κυβέρνησης, θα θεωρηθεί κάτι περισσότερο από αναστρέψιμη, ενώ μπορεί να αποδεχθεί ακόμη και ωφέλιμη. Αφενός θα λειτουργήσει ως «προειδοποίηση» και θα ενισχύσει την εσωκομματική συσπείρωση και αφετέρου θα διευκολύνει τον Αντώνη Σαμαρά να σχηματίσει μια κυβέρνηση περισσότερο αποτελεσματική. Διαφορετικά θα είναι βεβαίως τα διλήμματα για την ηγεσία της ΝΔ αν το αποτέλεσμα στοιχειοθετεί «καθαρή ήττα».
Οι πιέσεις για ανασχηματισμό
Ένα σοβαρό δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο Πρωθυπουργός την επομένη των εκλογών αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου ανασχηματισμού εντός του θέρους.
Όλοι στη ΝΔ συμπίπτουν στην εκτίμηση ότι «δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές με τη σημερινή κυβέρνηση», αλλά το εννοούν με διαφορετικό τρόπο.
Υπό αυτή την παραδοχή ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει όπως πολλοί αναμένουν πριν από τις ευρωεκλογές. Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αργά το βράδυ της Πέμπτης σε στενούς του συνεργάτες.
Ακόμα και να μην αντικαταστήσει τον Σταύρο Καλαφάτη, τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας που παραιτήθηκε για να διεκδικήσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης, σκέπτεται ο Αντώνης Σαμαράς.
Και εάν προχωρήσει σε αλλαγές αυτές θα αφορούν το πόστο του Στ. Καλαφάτη, αλλά και του Θανάση Σκορδά (υφυπουργού Ανάπτυξης) εάν τελικά αποφασισθεί να είναι αυτός ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής…newpost.gr