ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΠΙΕΣΕΩΝ Ο Γ. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ ΣΤΟ EUROGROUP
Το γνωστό θρίλερ σχετικά με τον χρόνο της επιστροφής της τρόϊκας στην Αθήνα και τη συμφωνία για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ξανάρχισε. Κατά πανομοιότυπο τρόπο, όπως και σε προηγούμενες περιόδους η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται σε κλοιό ασφυκτικών πιέσεων ενώ ο υπουργός οικονομικών, Γ. Στουρνάρας ο οποίος θα έχει τις απαιτήσεις των εταίρων στο Εurogroup και τη δυσπιστία του μέχρι πρότινος συμμάχου της χώρας Ο. Ρεν.
Όλα αυτά την ώρα που το Der Spiegel εμφανίζει διάσταση μεταξύ Μέρκελ και Σόϊμπλε σχετικά με το εάν πρέπει να υπάρξει οιαδήποτε απόφαση για νέο δανεισμό προς την Ελλάδα πριν τις ευρωεκλογές. Κι αυτό διότι, όπως λέγεται, η Γερμανίδα Καγκελάριος δεν θέλει -όπως λέγεται- να δώσει λαβές στο ευρωσκεπτικιστικό ρεύμα που λαμβάνει σοβαρές διαστάσεις στη Γερμανία.
Ο επίτροπος Ρεν με συνέντευξή του σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα δίνει το στίγμα των προθέσεων της Κομισιόν, η οποία αφού έλαβε διαβεβαιώσεις όλων των ειδών από την ελληνική πλευρά έμεινε για ένα ακόμα μήνα στα κρύα του λουτρού, με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να βάζουν την εσωτερική πολιτική σκηνή πάνω από την εξυπηρέτηση των στόχων του ελληνικού προγράμματος – και άρα πάνω από το καλό της ελληνικής οικονομίας, σχολιάζουν στο Real.gr κύκλοι της Κομισιόν.
Ο επίτροπος Ρεν, θα ενημερώσει και το Eurogroup και το συμβούλιο των επιτρόπων την Τετάρτη πως η ελληνική πλευρά κωλυσιεργεί και «πέρασε άλλος ένας χαμένος μήνας» από το Εurogroup του Ιανουαρίου και πως «ο χρόνος μετράει εναντίον της χώρας», όσο ο Μάιος και οι μεγάλες λήξεις ομολόγων πλησιάζουν.
ΌΠως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Real.gr στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου, το EWG έχει ήδη ετοιμάσει μια εξαιρετικά άσχημη εισήγηση για το πολιτικό σκέλος, αυτό που έγκειται της βούλησης της ελληνικής πλευράς να πάρει μέτρα, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην αντίληψη των εταίρων και δανειστών της χώρας, οι οποίοι θα απαιτήσουν νέα δείγματα γραφής για να προσυπογράψουν ένα πρόσθετο δάνειο που θα κρατήσει την χώρα στην επιφάνεια μετά το πέρας της τρέχουσας χρηματοδότησης το καλοκαίρι.
Η ουσία παραμένει πως τα ομόλογα που λήγουν από τον Αύγουστο και μετά δεν μπορούν να πληρωθούν από τα χρήματα που βρίσκονται στο πρόγραμμα και φυσικά και ούτε από το όποιο πρωτογενές πλεόνασμα: «για αυτό το λέμε πρωτογενές, κανονικά έχετε έλλειμμα και το έλλειμμα το χρηματοδοτεί η δανειακή σας σύμβαση» μεταφέρει στο Real.gr πηγή του Συμβουλίου.
«Τα όσα είπε ο Ρεν στην Welt συνάδουν απόλυτα με το κλίμα στο EWG της περασμένης εβδομάδας», αναφέρει η ίδια πηγή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι την Παρασκευή κοινοτικός αξιωματούχος ενημερώνοντας τον τύπο στις Βρυξέλλες είπε πως οι υπουργοί τη Δευτέρα στο Eurogroup «θα κάνουν έναν απολογισμό της κατάστασης της Ελλάδας», θα ανάψουν το πράσινο φως για την επιστροφή της τρόικας πριν από το τέλος της εβδομάδας, εκτιμώντας δε πως «θα υπάρξει προκαταρκτική απόφαση σε σχέση με τη συμφωνία με την τρόικα στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου».
Ο αξιωματούχος εμφανίστηκε έκπληκτος για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης περί πρωτογενούς πλεονάσματος: «Είναι εκπληκτικά νωρίς μέσα στη χρονιά για να έχουμε σίγουρη γνώμη για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος στην Ελλάδα. Δηλώνω έκπληκτος από την αυτοπεποίθηση της ελληνικής κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα».
Το ίδιο έκπληκτοι και κουμπωμένοι είναι οι πάντες στις Βρυξέλλες αναμένοντας «σεμνότητα και ταπεινότητα από την χώρα που μέχρι πρότινος εξέδιδε στοιχεία που συνοδεύονταν από αστερίσκους της eurostat».
Σε σχέση τέλος με τα όσα γράφει το Spiegel περί διαμάχης Μέρκελ και Σόιμπλε για το διάδοχο ελληνικό πακέτο, κύκλοι της Κομισιόν αναφέρουν ότι «ουδέποτε ο Σόιμπλε επιδίωξε πακέτο πριν από τις ευρωεκλογές», ενώ καθιστούν απόλυτα σαφές ότι «διάδοχο πακέτο θα υπάρξει», η προοπτική του είναι γνωστή «εξάλλου το Eurogroup θα πρέπει να διαβεβαιώσει σχετικά το ΔΝΤ αμέσως μόλις τελειώσει ο έλεγχος διαφορετικά το ΔΝΤ δεν θα εκταμιεύσει τα χρήματα της συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα», χρήματα που η Ελλάδα χρειάζεται για τα ομόλογα που λήγουν το Μάιο.