Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΠΩΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΤΟ “ΠΑΡΤΙ” ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ
Χωρίς θεσμικό πλαίσιο λειτουργούν από το 1995, οπότε συστάθηκαν για πρώτη φορά, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις όπως επισήμανε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής.
«Οι περισσότερες δεν έχουν υποβάλλει ποτέ δήλωση φόρου εισοδήματος για να μπορέσουμε να τις ελέγξουμε… Το μόνο που υπήρχε είναι ότι πρέπει να πάρουν ΑΦΜ. Ζήτησα από το 2006 από τις ΔΟΥ να κάνουν φορολογικό έλεγχο» δήλωσε ο κ. Ρακιντζής, μιλώντας το πρώι στον ΣΚΑΪ.
Όπως μεταδίδει το Newsit.gr, o Γενικός Γραμματέας Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής τόνισε πως «περίπου στις δεκαετία του 1990 ήρθε και στην Ελλάδα η μόδα των ΜΚΟ, των οργανώσεων δηλαδή που κάνουν ένα παραπλήσιο κυβερνητικό έργο δίχως να είναι εντεταγμένες στη δομή του κράτους. Δυστυχώς δεν υπάρχει νομοθετικο πλαίσιο για το πως λειτουργούν και πως θα ελεγχθούν οι ΜΚΟ».
Στην συνέχεια ο κ. Ρακιντζής τονίζει: «Κανείς δεν ξέρει πόσες ακριβώς είναι οι ΜΚΟ που πήραν ζεστό δημόσιο χρήμα. Διότι τον έλεγχο για το αν πράγματι εξετέλεσαν το έργο για το οποίο χρηματοδοτήθηκαν μπορεί να τον κάνει μόνο αυτός που έδωσε τα λεφτά. Από τον φορολογικό έλεγχο που έχουμε κάνει έως τώρα, προκύπτει ότι οι περισσότερες, μη σας πω η πλειονότητα , δεν είχε τακτοποιηθεί φορολογικά, δηλαδή δεν κρατούσαν βιβλία, ούτε είχαν τιμολόγια, ούτε παραστατικά, ούτε τίποτα.
Εκεί λοιπόν υπήρχε μια ασυδοσία μπορώ να πω. Όπως στη περίπτωση της ΜΚΟ αποναρκοποίησης, ή στην οργάνωση «ο κύκλος της Πάτμου». Υπάρχουν όμως και μικρότερες ΜΚΟ σε τοπικό επίπεδο, που έπαιρναν λεφτά, έκαναν κάποιοι πολιτιστικό event ή κάτι άλλο. Ψάχνω λοιπόν αυτές που έχουν ΑΦΜ και ήδη πολλές τακτοποιούνται».