Toυλάχιστον οκτώ ΜΚΟ που φέρονται να έλαβαν εκατομμύρια ευρώ για να παράγουν έργο… στη Γεωργία, στο Μαυρίκιο ή στο Πακιστάν, θα κάνει «φύλλο και φτερό», το επόμενο διάστημα, οι αρμόδιες αρχές.
Oι τέσσερις ΜΚΟ που θα μπουν άμεσα στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του ΣΔΟΕ, μετά από σχετικό αίτημα της εισαγελίας, είναι οι εξής:
Παγκόσμιο Δίκτυο Αλληλοβοήθειας -Κράτα με (έδρα Μαρκόπουλο)
Νόστος (πρόεδρός της ο αντιδήμαρχος Κορυδαλλού)
Κοινωνική ενδυνάμωση
Αλληλεγύη
Την ίδια ώρα, το Τμήμα Προστασίας της Δημόσιας Περιουσίας της Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛΑΣ εστιάζει, τώρα, το ενδιαφέρον του στις εξής ΜΚΟ:
Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη -Δήμητρα (έδρα στη Λάρισα)
Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού
Ιδρυμα Αγά Χαν
Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας
Κάποιες από τις οργανώσεις αυτές είχαν σαν σκοπό να επιτελέσουν το παρακάτω ιδιαίτερα… μεγαλόπνοα έργα:
Να μελετήσουν την κλιματική αλλαγή στον Μαυρίκιο
Να εκπαιδεύσουν δημοσιογράφους στην Γεωργία
Να ενισχύσουν το Γκουτζαράτ στο Πακιστάν
Να βοηθήσουν τους ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ενωση να προσαρμοστούν στις συνθήκες της ελληνικής κοινωνίας (Νόστος)
H ΜΚΟ Νόστος το 2012 έλαβε 1 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο προγράμματος κοινωφελούς εργασίας στην τοπική αυτοδιοίκηση, η «Κοινωνική ενδυνάμωση» έλαβε μεταξύ 2007 και 2009 το ποσό των 100.000 ευρώ, το «Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού για την Ανάπτυξη-Δήμητρα» έλαβε από το 1993 έως το 2003 το ποσό των 2,357 εκατ. ευρώ, ενώ είχε λάβει και μεγάλα ποσά για την υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν το 2004 από το τσουνάμι, ενώ τέλος, η «Επιτροπή Ινδικού Ωκεανού» φέρεται να έλαβε το Δεκέμβριο του 2010 2 εκατ. ευρώ.
Οι εισαγγελικές παραγγελίες σε ΣΔΟΕ και ΕΛ.ΑΣ. για ελέγχους στις παραπάνω ΜΚΟ δόθηκαν ύστερα από στοιχεία που προήλθαν από το υπουργείο Εξωτερικών, αναφορές πολιτικών προσώπων και εσωτερικές έρευνες σε κρατικές υπηρεσίες.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μετά την αποκάλυψη ότι η ΜΚΟ «Εργο Πολιτών» του δημοσιογράφου Στέλιου Συρμόγλου, η δημιουργία της οποίας έφερε και την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή, που είχε ως στόχο την… καταγραφή των εθελοντικών οργανώσεων και η οποία στα πέντε χρόνια της λειτουργίας της καρπώθηκε 7.5 εκατ. ευρώ, περίπου, εκ των οποίων τα 5 διοχετεύθηκαν σε μισθοδοσίες και αμοιβές συνεργατών.
Σημειώνεται ότι η εν λόγω ΜΚΟ έκλεισε το 2011 βουτηγμένη στα χρέη και χωρίς να έχει αφήσει κάποιο αξιόλογο έργο, πέρα από κάποιες ημερίδες και ενα CD.
Των αποκαλύψεων για το «Εργο Πολιτών», είχαν προηγηθεί άλλες, για το «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης» μια υπόθεση που, όπως φαίνεται, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για τις ΜΚΟ.
Πηγή: | iefimerida.gr