Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, με τους δανειστές να απορρίπτουν τα ελληνικά επιχειρήματα και να αμφισβητούν πλέον ευθέως το πρωτογενές πλεόνασμα.
Για μια ακόμη φορά οι επικεφαλής των δανειστών εμφανίζονται αδιάλλακτοι και η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα για την Ελλάδα που περιμένει εναγωνίως το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης.
Τις δύο πλευρές χωρίζουν πολλά περισσότερα απ’ όσα θέλει να παραδεχτεί η κυβέρνηση, η οποία και μοιάζει να ελπίζει στην πολιτική συνδρομή των ευρωπαίων προκειμένου να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν αυτός ο κύκλος διαπραγμάτευσης.
Το χάσμα με την τρόικα επιβεβαιώθηκε και με τα τέσσερα «όχι» του κλιμακίου στις ελληνικές προτάσεις για το γάλα, το ψωμί, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και τα βιβλία. Η τρόικα εμμένει στη θέση να υιοθετηθεί πλήρως το πακέτο μεταρρυθμίσεων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Πιο αναλυτικά για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα η τρόικα πιέζει το υπουργείο Ανάπτυξης να υπάρξει πλήρης απελευθέρωση και να μπορούν να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Επιπλέον επέμειναν και στη συζήτηση για το καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων (ωράριο, αδειοδότηση, ιδιοκτησιακό καθεστώς, γεωγραφικοί περιορισμοί).
Αναφορικά με το γάλα οι επικεφαλής της τρόικας επιμένουν ότι θα πρέπει να υπάρχει γάλα χαμηλής και υψηλής παστερίωσης και να καταργηθεί η ονομασία «φρέσκο». Αντίθετα η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι θα μπορεί να δημιουργηθεί μία ακόμη κατηγορία του γάλακτος ημέρας διάρκειας δύο ημερών.
Στο θέμα του ψωμιού η τρόικα υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ονομάζονται φούρνοι όσα σημεία ψήνουν και κατεψυγμένο ψωμί, το οποίο θα πρέπει να διατίθεται ακόμη και από κρεοπωλεία. Πρόβλημα εντοπίζεται και στο θέμα της ενιαίας τιμής των βιβλίων.
Επιμένουν για ομαδικές απολύσεις
Από υψηλούς τόνους και ένταση σημαδεύτηκε η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση με την τρόικα.
«Αγκάθι» παραμένει και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από τον ερχόμενο Ιούλιο.
Η τρόικα δέχεται μόνο τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% για τους εργοδότες αλλά λέει «όχι» στην ταυτόχρονη μείωση των εισφορών των εργαζομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επέμεινε στην κατάργηση του υπουργικού «βέτο» στις ομαδικές απολύσεις, παρά την ισχυροποίηση της γνωμοδότησης του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας που σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, καθιέρωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για να αποφύγει οποιαδήποτε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
newsbomb.gr