Το πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε το μήνυμα του τοπικού τατάρου ηγέτη Ρεφάτ Τσουμπάροφ στο Facebook: “Εμαθα ότι τα κτίρια του κοινοβουλίου και του υπουργικού συμβουλίου κατελήφθησαν από ένστολους ενόπλους χωρίς διακριτικά. Μέχρι στιγμής δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα”.
Δεν είναι σαφές ποιοι έχουν υπό τον έλεγχό τους την έδρα της τοπικής κυβέρνησης και το κοινοβούλιο, όμως, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Ρόιτερς που βρίσκεται επί τόπου, η ρωσική σημαία έχει υψωθεί και στα δύο κτίρια.
Περί τους εκατό αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί μπροστά από το κτίριο του κοινοβουλίου, όπου συνεπλάκησαν χθες μέλη της ταταρικής κοινότητας, υποστηρικτές της νέας ουκρανικής ηγεσίας, και φιλορώσοι υποστηρικτές της απόσχισης της Κριμαίας.
“Ακουσα πυρά αυτόματων όπλων τη νύκτα, κατέβηκα και είδα πολλούς ανθρώπους να εισβάλλουν. Ορισμένοι έφυγαν. Δεν ξέρω πόσοι έχουν μείνει μέσα”, δήλωσε ένας κάτοικος στο Ρόιτερς.
Η Κριμαία μεταβιβάσθηκε στην ουκρανική κυριαρχία το 1954 από τον ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης Νικίτα Χρουστσόφ. Η Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας , που ελλιμενίζεται στη Σεβαστούπολη, είναι η μόνη περιοχή της Ουκρανίας όπου οι Ρώσοι αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού, αν και σε πολλές περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας οι κάτοικοι ομιλούν τη ρωσική ως πρώτη γλώσσα.
Η Κριμαία αποτελεί πλέον το κέντρο της αντιπολίτευσης στην νέα ουκρανική ηγεσία της μετα-Γιανουκόβιτς εποχής και οι αποσχιστικές τάσεις αρχίζουν να κερδίζουν και πάλι έδαφος, όπως και κατά το παρελθόν.
Δεκάδες χιλιάδες Τάταροι της Κριμαίας θύματα μαζικού εκτοπισμού προς την σοβιετική Κεντρική Ασία από το καθεστώς του Στάλιν το 1944, επέστρεψαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ενωσης το 1991 και διατύπωσαν διεκδικήσεις για την επιστροφή των εδαφών τους που κατασχέθηκαν μετά τον εκτοπισμό τους.
Νέα μεταβατική κυβέρνηση στην Ουκρανία
Εντωμεταξύ, στο κεντρικό «στρατόπεδο» διαμαρτυρίας του Κιέβου, στην Πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) έγινε η επίσημη παρουσίαση της νέας μεταβατικής κυβέρνησης, ενώπιον δεκάδων χιλιάδων συγκινημένων Ουκρανών.
Νέος πρωθυπουργός της χώρας προτάθηκε (και θα ψηφισθεί) ο Αρσένι Γιάτσενιουκ, ένας από τους τρεις ηγέτες της αντιπολίτευσης με το κόμμα Batkivshchyna (Πατρίδα), πρώην υπουργός Οικονομίας και στενός συνεργάτη της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.
Αμέσως μετά την ανακήρυξη της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας, ο Γιάτσενιουκ προειδοποίησε τους Ουκρανούς για τις δύσκολες μέρες που τους περιμένουν, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλωσήρθατε στην Κόλαση!».
O νέος πρωθυπουργός προειδοποίησε τον λαό για “εξαιρετικά αντιδημοφιλή βήματα” που θα πρέπει να ληφθούν λόγω της πολύ κακής οικονομικής κατάστασης της Ουκρανίας, που βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεωκοπίας, εξαιτίας «της απόλυτης διαφθοράς και ένα απελπιστικό οικονομικό χάλι που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση και ο προηγούμενος πρωθυπουργός».
«Βρισκόμαστε στο χείλος της καταστροφής, αυτή είναι μια κυβέρνηση αυτόχειρων » δήλωσε ο Γιατσένιουκ στο BBC.
Το συμβούλιο της αντιπολίτευσης «Euromaidan» προέβη στη σχετική ανακοίνωση για τον Γιάτσενιουκ, σε μια τεράστια συγκέντρωση στην ιστορική και αιματοβαμμένη πια Πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώ δεκάδες χιλιάδες ουκρανοί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας κεριά, στη μνήμη των τουλάχιστον 80 νεκρών «ηρώων».
Ως υπουργός Εξωτερικών προτάθηκε ο διπλωμάτης και πρώην πρεσβευτής στη Φινλανδία και Ισλανδία Αντρι Ντεστσίτσια.
Για το υπουργείο Οικονομικών προτάθηκε ο Ολεξάντερ Σλάπακ, πρώην υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.
Η δημοσιογράφος Τετιάνα Τσορνοβόλ, η οποία έγινε γυναίκα-σύμβολο των ακτιβιστών, καθώς είχε ξυλοκοπηθεί από αγνώστους νωρίτερα φέτος μαζί με τον Ντμίτρο Μπουλάτοφ, αναμένεται να τοποθετηθούν στο Γραφείο Διαφάνειας και στο υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού, αντίστοιχα.
Για τη θέση του επικεφαλής του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας και άμυνας προτείνεται ο Αντρέι Παρούμπιγιε, ενώ στη θέση του θα παραμείνει ο υπουργός Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ.
Ο Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο μεταβατικός πρόεδρος που ορίστηκε μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς το Σάββατο από το κοινοβούλιο, δήλωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις για να αποτρέψει τη στάση πληρωμών, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών και επενδυτών και να εγγυηθεί τις συνθήκες μιας φυσιολογικής ζωής για τους πολίτες της Ουκρανίας.
Οι προτάσεις των ηγετών των διαδηλωτών αναμένεται να υποβληθούν προς έγκριση στο κοινοβούλιο αύριο.
Μεταξύ των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης θα είναι η αναζήτηση εξωτερικής οικονομικής βοήθειας από την Ε.Ε. και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οικονομολόγοι αναφέρουν ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πριν από την οικονομική κατάρρευση καθώς το νόμισμα της δέχεται πιέσεις και το θησαυροφυλάκιό της έχει σχεδόν αδειάσει.
Διαψεύδει την παρουσία Γιανουκόβιτς στην περιοχή το Άγιον Όρος
Κατηγορηματικά διαψεύδουν αγιορίτικες πηγές τα δημοσιεύματα του ουκρανικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς βρίσκεται στο Άγιον Όρος.
«Τέτοια δημοσιεύματα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το μόνο που κάνουν είναι να βλάπτουν την εικόνα της Αγιώνυμης Πολιτείας διεθνώς» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Ουκρανικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της χώρας, ο οποίος κατάφερε να εγκαταλείψει την Ουκρανία, κατέφυγε στο Άγιον Όρος.
Νωρίτερα, οι νέες ουκρανικές αρχές ζήτησαν να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος καταζητείται από τις νέες ουκρανικές αρχές με την κατηγορία «των μαζικών ανθρωποκτονιών» σε σχέση με τους θανάτους αντικυβερνητικών διαδηλωτών, ανακοίνωσε ο ασκών χρέη γενικού εισαγγελέα Όλεγκ Μαγκνίτσκι.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό εισαγγελέα Μικόλα Γκολόμτσα, ο Γιανουκόβιτς βρίσκεται ακόμη στην Ουκρανία.
«Διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Γιανουκόβιτς εξακολουθεί να βρίσκεται στην Ουκρανία», σημείωσε ο Γκολόμτσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Αναφορικά με τα αιματηρά γεγονότα που σημειώθηκαν στις 19 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των ειδικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και ελεύθεροι σκοπευτές ισχυρίστηκαν πως δεν χρησιμοποίησαν όπλα, τονίζοντας πως τις επιθέσεις τις πραγματοποίησαν άγνωστοι. Επίσης, έθεσαν τους εαυτούς και τα όπλα τους προς εξέταση με στόχο να αποδειχθούν όσα ισχυρίζονται. newsbomb.gr