«Τα χρηματιστήρια της ευρω-περιφέρειας όχι μόνο ανακάμπτουν θεαματικά, αλλά λειτούργησαν αμυντικά στο πρόσφατο ξεπούλημα» αναφέρει άρθρο του Andrew Bolger στους Financial Times.
Συγκεκριμένα, το άρθρο, το οποίο δημοσιεύεται μεταφρασμένο στην ελληνική στον ιστότοπο euro2day.gr, αναφέρει ότι «η ανάκαμψη στις αγορές ομολόγων κρατών της ευρω-περιφέρειας ξεσηκώνει πανηγυρισμούς όλη την τελευταία χρονιά. Πολύ λιγότερη σημασία έχει δοθεί στην, εξίσου σημαντική, δυναμική εμφάνιση των χρηματιστηρίων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Ιταλία».
Επίσης το δημοσίευμα προσθέτει ότι «στο κορύφωμα της κρίσης της ευρωζώνης, τα yields στα κρατικά ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, που κινούνται αντίστροφα από τις τιμές, είχαν εκτιναχθεί λόγω του φόβου διάσπασης της νομισματικής ένωσης. Τα επιτόκια στα 10ετή ελληνικά ομόλογα κλιμακώθηκαν σε πάνω από 28% το 2012, αλλά έχουν τώρα υποχωρήσει στο 7,23%. Αναλόγως και τα ιρλανδικά ομόλογα, που κορυφώθηκαν στο 14% κινούνται σήμερα στο 3,15%.
Όμως κατά την τελευταία χρονιά, τα χρηματιστήρια της περιφέρειας έχουν κάνει εξίσου εντυπωσιακή πρόοδο. Ενώ ο δείκτης MSCI Ευρώπης έχει ενισχυθεί στο τελευταίο 12μηνο κατά 14,5%, βάση συνολικής απόδοσης, ο δείκτης MSCI της Ιρλανδίας έχει ενισχυθεί 44,3%, της Ελλάδας 32,2%, της Ισπανίας 25,6% και της Ιταλίας 22,7%. Η Πορτογαλία είναι η μόνη που έχει μείνει πίσω, με άνοδο μόνο 4,2%.
Ο Andrew Parry, διευθύνων σύμβουλος της Hermes Sourcecap, σχολιάζει ότι η χρηματιστηριακή ανάκαμψη, που δείχνει την θεαματική αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας προς τις χώρες της περιφέρειας, ξεκίνησε με την ανάκαμψη στις αγορές ομολόγων.
Οι αναλυτές συμφωνούν επίσης ότι ένας καίριος παράγοντας για το ράλι, είναι η αποκλιμάκωση των φόβων για τα μακροοικονομικά ρίσκα, από τότε που ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, δεσμεύθηκε τον Ιούλιο 2012 να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.
Πηγή: iefimerida.gr