Με τους επικεφαλής της τρόικας συναντάται σήμερα Παρασκευή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Στο επίκεντρο της σύσκεψης θα βρεθούν οι απολύσεις στο δημόσιο, και η πορεία του προγράμματος της κινητικότητας-διαθεσιμότητας. Οι δανειστές φαίνεται πως για μια ακόμα φορά βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της ελληνικής κυβέρνησης και ζητούν… κεφάλια.
Παρά τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι λόγω του καθεστώτος διαθεσιμότητας – κινητικότητας που έχουν τεθεί, αλλά και απολύσεων, οι τροϊκανοί επιμένουν να ζητούν κι άλλο αίμα. Αντί να δουν τα «χάλια» με τις ΜΚΟ και τη σπατάλη δημοσίου χρήματος, ζητούν ξανά θυσίες από το λαό, οδηγώντας τον με μαθηματική ακρίβεια στην ανέχεια.
Τα στοιχεία Μητσοτάκη
Στα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο προκειμένου να περάσει με επιτυχία τις εξετάσεις της τρόικας είναι οι 4.000 απολύσεις του 2013 όπου είχε δοθεί παράταση και υπήρχε η κατ’ αρχάς συναίνεση των δανειστών ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι 2.500 εργαζόμενοι της ΕΡΤ, περίπου 700 που τίθενται εκτός Δημοσίου για λόγους υγείας -έλειπαν επί μακρόν με αναρρωτικές άδειες χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την απουσία τους- καθώς και άλλοι 300 που απολύονται μετά την επιβολή της πειθαρχικής ποινής της οριστικής παύσης ή λόγω πλαστών δικαιολογητικών που είχαν καταθέσει κατά τον διορισμό τους.
Πάντως καθυστέρηση καταγράφεται στις διαδικασίες αξιολόγησης στους δήμους, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει εάν οι εκπρόσωποι της τρόικας θα αποδεχθούν τελικώς να συνυπολογιστούν στον αριθμό των απολύσεων και όσοι συμβασιούχοι υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές ή ασφαλιστικά μέτρα και απομακρύνονται έπειτα από δικαστικές αποφάσεις –ήδη έχουν εκδοθεί περισσότερες από 1.600.
Οι απολύσεις του 2014
Το παζλ των αποχωρήσεων από τον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, πάντως, γίνεται πιο περίπλοκο σε ό,τι αφορά τις απολύσεις για το τρέχον έτος. Ο αριθμός είναι τεράστιος αγγίζοντας τα 11.000 άτομα.
Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, στη «δεξαμενή» των υποψηφίων προς απόλυση θα περιλαμβάνονται όσοι υπάλληλοι βρίσκονται σε πρόγραμμα κινητικότητας-διαθεσιμότητας και δεν καταφέρουν να απορροφηθούν από άλλους φορείς του δημοσίου, καθώς και όσοι κριθούν μετεξεταστέοι στη φάση της αξιολόγησης που προωθείται σε όλο το φάσμα του Δημοσίου.
Επίσης, διοικητικοί υπάλληλοι των πανεπιστημίων από το καθεστώς της διαθεσιμότητας, υπάλληλοι υπουργείων, καθαρίστριες κλπ. Επιπλέον, σε αυτούς θα προσμετρηθούν και αποχωρήσεις γιατρών που δεν θα κάνουν αίτηση για να ενταχθούν στο ΠΕΔΥ που διαδέχεται τον ΕΟΠΥΥ.
Για την κυβέρνηση το σύνολο των 15.000 απολύσεων από το δημόσιο αποτελεί και το όριο καθώς στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, καθώς αναμένεται να μη δεχθεί άλλη κινητικότητα – διαθεσιμότητα που να συνοδεύεται με απολύσεις. newsbomb.gr