Η προοπτική και οι ισχυρές επιδράσεις του φυσικού αερίου στην οικονομία, το κυπριακό, τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατ. Μεσόγειο και στους θεσμούς του κράτους αρχίζουν να γίνονται αντιληπτές και μπαίνουν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης
Στις συζητήσεις τους με διπλωμάτες και μέσα ενημέρωσης, κυβερνητικοί παράγοντες που συμμετέχουν στους σχεδιασμούς για την έρευνα και εκμεατάλλευση του φυσικού αερίου δεν το κρύβουν.
Λένε ανοιχτά ότι η Κύπρος βρίσκεται ακόμα σε νηπιακό στάδιο σε ότι αφορά την κατανόηση της δυναμικής των υδρογονανθράκων όχι μόνο στην οικονομία αλλά και στις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του κυπριακού.
Τα ενδοκυβερνητικά προβλήματα που προκαλεί η αποχώρηση του ΔΗΚΟ, η ανησυχία για πώς θα καταστεί δυνατή η διακυβέρνηση χωρίς διασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, απομάκρυναν από το προσκήνιο το πλέγμα πολιτικής που συνθέτει το χειρισμό των υδρογονανθράκων.
Πλέγμα, που σε στιγμές ειλικρίνειας, στελέχη της κυβέρνησης αναγνωρίζουν ότι μόλις τώρα αρχίζει να κάνει τα πρώτα του βήματα.
ΒΙΟΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ
Με το φυσικό αέριο ασχολούνται, στην ουσία, τα υπουργεία Εξωτερικών, Ενέργειας και Οικονομικών, ενώ σημαντικότατο ρόλο σε θέματα πολιτικής και συντονισμού διαδραμματίζει το μικρό κλιμάκιο το προεδρικό που συμβουλεύει και ενημερώνει τον Ν. Αναστασιάδη.
Έχει ήδη αρχίσει η προσπάθεια για μακρόπνοο σχεδιασμό με διπλό στόχο που δουλεύεται παράλληλα
Αφενός να δημιουργηθούν οι θεσμοί που θα επιτρέψουν στην Κύπρο να εκμεταλλευθεί το αέριο με ικανοποιητικό τρόπο και πλαίσιο, και
Αφετέρου να αξιοποιηθεί η πολιτική και οικονομική διπλωματία, ώστε να δημιουργηθούν ισχυρές συμμαχίες που θα καταστήσουν και γεωπολιτικά δυνατή την ανώρρυξη και, κυρίως, τη διάθεση του αερίου.
Στο σχεδιασμό αυτό δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το αέριο της Κύπρου, αλλά η ευρύτερη προοπτική των υδρογονανθράκων της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτος, Λίβανος).
Το κυπριακό εμπλέκεται σε όλα τα παρακλάδια του ανωτέρω σχεδιασμού και υπενθυμίζει τις δυνατότητες που δίνει στην Κύπρο (χώρα μέλος της ΕΕ) μια λύση και συνεργασία με την Τουρκία στο ενεργειακό πόκερ της Ανατολικής Μεσογείου.
ΤΟ ΤΕΡΜΑΤΙΚΟ
Η κυβέρνηση αναμένει εντός του 2014 προκαταρκτικά αποτελέσματα ερευνών από την ΕΝΙ-KOGAS για τα τεμάχια 2,3 και 9 της ΑΟΖ και από την ΤΟΤΑΛ για τα 10, 11 εντός του 2015.
Μέχρι τότε δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν υπάρχουν πράγματι εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα και σε άλλα οικόπεδα εκτός της Αφροδίτης.
Επομένως, δεν θα γνωρίζει αν μπορεί να προσδοκεί σε εξέλιξη που θα επιτρέπει τόσο την εξαγωγή αερίου (κυπριακού και ισραηλινού) με αγωγό προς την Τουρκία και ταυτόχρονη κατασκευή τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου (LNG) στο έδαφος του νησιού.
Είναι γεγονός ότι μια χώρα γίνεται παίκτης στον τομέα της ενέργειας όταν είναι κόμβος που διευκολύνει τις εξαγωγές. Και χωρίς τερματικό LNG μια μικρή χώρα δεν θεωρείται σοβαρός παίκτης.
Επιπλέον, το τερματικό δημιουργεί οικονομίες κλίμακας, απόλυτα αναγκαίες την εποχή της κρίσης. Μέχρι στιγμής, όμως, τα αποθέματα της Αφροδίτης με μετριοπαθείς υπολογισμούς φθάνουν τα 3.2 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (tcf).
Ποσότητα που αποθαρρύνει παρά ενθαρρύνει τους ιδιώτες επενδυτές, χωρίς τους οποίους είναι αδύνατη η κατασκευή τερματικού.
Ο ΑΓΩΓΟΣ
Οι κυβερνητικοί παράγοντες που ασχολούνται με τους υδρογονάνθρακες δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι η φθηνότερη και κατά συνέπεια πιο άμεση και επικερδής οδός για εξαγωγές είναι με αγωγό μέσω Τουρκίας.
Υπογραμμίζουν, όμως, ότι η προοπτική αυτή είναι αδύνατη χωρίς προηγούμενη λύση του κυπριακού. Η θέση αυτή διαμορφώθηκε κατόπιν σχετικής ωρίμανσης και του πολιτικού προσωπικού στο προεδρικό και τα αρμόδια υπουργεία.
Οι εταιρείες τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ επεσημαίνουν εδώ και χρόνια την προοπτική του αγωγού προς Τουρκία.
ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σε συνομιλίες μας με κυβερνητικούς παράγοντες και κρατικούς αξιωματούχουν συναντάμε συχνότατα τη θέση ότι το αέριο είναι καταλύτης ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, έχει τοποθετηθεί δημόσιο συγκρίνοντας την επίδραση που μπορεί να έχει το άεριο στην ειρήνη της περιοχής μας, με την επίδραση που είχε ο χάλυβας για την ειρήνευση στην ευρωπαϊκή ήπειρο κατά τον 20 αιώνα.
Ταυτόχρονα, όμως, όλοι αναγνωρίζουν ότι αν δεν εκσυγχρονιστεί δραστικά το κυπριακό κράτος, αν δεν προωθηθεί διαφάνεια και αξιοκρατία στη στελέχωση των νέων θεσμών για το φυσικό αέριο, αν δεν γίνουν τολμηρές κινήσεις προς την Τουρκία και το Ισραήλ, αν δεν μελετηθεί σωστά το τερματικό LNG τότε η εκμετάλλευση των όποιων αποθεμάτων θα μείνει ημιτελής τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά.
Πηγή: newsup.gr