ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ- ΦΟΒΟΙ ΟΤΙ ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ 2012
Mπορεί τα κόμματα -και κυρίως η Ν.Δ- να αξιοποιούν τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων για να εμφανίσουν ότι οι πολίτες υποστηρίζουν την πολιτική τους, ωστόσο οι δημοσκόποι γνωρίζουν, παρότι σπανίως το ομολογούν δημοσίως, ότι το εκλογικό σώμα παραμένει ανέκφραστο. Οι δημοσκοπικές εταιρείες αντιμετωπίζουν την άρνηση των ερωτώμενων όταν τους ζητείται να τοποθετηθούν, γεγονός που καθιστά επισφαλή τα αποτελέσματα που παρουσιάζονται. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με εκείνους που ψηφίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης και, σε μεγάλο βαθμό, τη Χρυσή Αυγή αφού για μια σειρά λόγους προτιμούν να μην τοποθετούνται, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που σκοπίμως παραπλανούν τις εταιρείες.
Οι δημοσκόποι φαίνεται να σηκώνουν τα χέρια ψηλά καθώς στο μεγαλύτερο ποσοστό οι πολίτες δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά πρόσωπα, τα κόμματα, ούτε καν το ίδιο το πολιτικό σύστημα. Οι απαντήσεις που δίνουν (αν δίνουν και όταν δίνουν) είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν στους δημοσκόπους να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Αυτό που περιπλέκει τα ευρήματα είναι πως οι περισσότεροι από τους πολίτες δεν απαντούν στο τι ψήφισαν τις προηγούμενες εκλογές και έτσι δημιουργούν σύγχυση στην πρόβλεψη του εκλογικού αποτελέσματος.
Και δεν κρύβουν ότι φοβούνται επανάληψη του φαινομένου των εκλογών του 2012, όταν πριν τις εκλογές οι δημοσκοπήσεις έδιναν ακόμα και μονοψήφια ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις εκλογές του Ιουνίου έφθασε το 27%!
Η παρούσα κατάσταση δεν είναι -εντελώς- καινούρια καθώς έχει ξεκινήσει κατά κύριο λόγο από τις ευρωεκλογές του 2009. Αυτό που κυριαρχεί δεν είναι η αποχή λόγω άγνοιας ή απάθειας αλλά η συνειδητή αποχή από την κάλπη ένα φαινόμενο πραγματικά πρωτοφανές για την Μεταπολίτευση.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει η Καθημερινή, στις εθνικές εκλογές του 2004 ψήφισαν 7,4 εκατομμύρια πολίτες, το 2009 400.000 λιγότεροι, ενώ στις τελευταίες εκλογές (Ιούνιος 2012) ο αριθμός όσων προσήλθαν στις κάλπες υποχώρησε στα 6,2 εκατομμύρια.
Η κατάσταση σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει τα όρια του αστείου καθώς το 50% όσων απαντούν και ξέρουν τι θα ψηφίσουν, όταν ερωτώνται για το εάν είναι βέβαιοι για την επιλογή τους, απαντούν ευθαρσώς «όχι». Στοιχείο που επίσης δεν είχε προκύψει ποτέ στο παρελθόν, καθώς στο συγκεκριμένο ερώτημα που οι δημοσκόποι ονομάζουν «βεβαιότητα ψήφου», το ποσοστό των «αποφασισμένων ψηφοφόρων» ουδέποτε μέχρι το 2012 είχε υποχωρήσει κάτω από το 75-80%.
Έτσι η παρούσα κατάσταση κάνει τους δημοσκόπους να υποστηρίζουν πως δεν υπολογίζουν ούτε προβλέπουν αλλά… προφητεύουν το αποτέλεσμα. Ένα ακόμα χαρακτηριστικό όμως το οποίο κάνει τις προβλέψεις ακόμα πιο δύσκολες είναι αυτό της κινητικότητας. Έτσι ας θυμηθούμε πως σε όλες τις δημοσκοπήσει πριν από τις εκλογές του Μαΐου του 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ εμφάνιζε μονοψήφιο ποσοστό και κατέληξε να λάβει πάνω από 25% στις εκλογές του Ιουνίου.
Πηγή: koolnews.gr