Ο βελονισμός είναι εξίσου αποτελεσματικός ακόμη κι όταν οι βελόνες δεν εισάγονται στα σωστά σημεία, σύμφωνα με Γερμανούς επιστήμονες.
Όπως υποστηρίζουν, οι θεραπευτικές ιδιότητες του βελονισμού μπορεί να οφείλονται περισσότερο στην ίδια την τεχνική και την εμπιστοσύνη που έχουν όσοι καταφεύγουν σε αυτό το είδος θεραπείας. Με άλλα λόγια ο βελονισμός έχει την ίδια επίδραση που έχουν και τα ψευδοφάρμακα: κάποιοι ασθενείς αισθάνονται καλύτερα μόνο και μόνο επειδή τα λαμβάνουν.
Ο βελονισμός βασίζεται στη θεωρία ότι το ανθρώπινο σώμα διατρέχεται από ενεργειακούς δρόμους, οι οποίοι σχετίζονται με τις διαδρομές βασικών νεύρων ή ομάδων νευρώνων που στον βελονισμό ονομάζονται μεσημβρινοί.
Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η θεραπευτική αυτή μέθοδος, που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Κίνα, απελευθερώνει την ορμόνη ενδορφίνη ανακουφίζοντας από το στρες, τον πόνο και τη ναυτία.
Οι Γερμανοί επιστήμονες εξέτασαν 7.000 άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε βελονισμό ή λάμβαναν παυσίπονα, καθώς υπέφεραν από πονοκεφάλους και ημικρανίες.
Όπως διαπίστωσαν έπειτα από οκτώ εβδομάδες θεραπείας, όσοι είχαν υποβληθεί σε βελονισμό υπέφεραν από λιγότερους πονοκεφάλους σε σχέση με αυτούς που λάμβαναν φαρμακευτική αγωγή.
Οι βελόνες νίκησαν τα φάρμακα και στην περίπτωση της ημικρανίας. Εξίσου ευεργετικός, όμως, ήταν ο βελονισμός και όταν οι βελόνες τοποθετήθηκαν τυχαία στο σώμα του ασθενούς.
Πηγή: tanea.gr / newpost.gr