Από το Left.gr: Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, εξελίξεις που φτάνουν στην Ελλάδα κυρίως μέσα από τον παραμορφωτικό φακό των διεθνών δικτύων, το left.gr συνάντησε τον Farid Fernadez, πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα για μία, όπως αποδείχτηκε, άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.
Όσα μας είπε ο F. Fernadez αποτελούν μία νότα αισιοδοξίας στην κατήφεια που έφεραν οι πρόσφατες διεθνείς ειδήσεις, με την προέλαση της ουκρανικής ακροδεξιάς, την έντονη πολιτική κρίση σε άλλες χώρες (Βραζιλία, Αργεντινή, Ταϊλάνδη) και φυσικά τα όσα διαδραματίζονται στη Βενεζουέλα, η οποία παραμένει σημείο αναφοράς για την παγκόσμια αριστερά, έναν ακριβώς χρόνο μετά το θάνατο του Hugo Chavez.
Ο F. Fernadez τόνισε ότι η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα δεν σέβεται τους κανόνες της δημοκρατίας και επιδιώκει μέσω της δημιουργίας «χαοτικής κατάστασης» να προκαλέσει πολιτική αποσταθεροποίηση. Ο πρεσβευτής της Βενεζουέλας περιέγραψε μία συγκυρία που θυμίζει εν πολλοίς το πραξικόπημα του 2002 και μας παρέπεμψε στο βιβλίο του Giene Sharp, «From Dictatorship to Democracy», στο οποίο περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να ανατραπεί μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, όπως αυτή του Nicolas Madouro. Υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό ότι στις δημοτικές εκλογές του Δεκεμβρίου 2013 το τσαβικό κόμμα, το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας (PSUV) και οι συμμαχικές δυνάμεις της επανάστασης στη Βενεζουέλα, κέρδισαν τις εκλογές με 11% διαφορά.
Μιλώντας για τον τρόπο παρουσίασης της Βενεζουέλας από τα διεθνή ΜΜΕ, μας έδειξε χαρακτηριστικές φωτογραφίες με περιστατικά καταστολής που μεταδόθηκαν ως εικόνες από τα πρόσφατα επεισόδια στη Βενεζουέλα ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για διαδηλώσεις στην Αίγυπτο, τη Χιλή ακόμα και την Ελλάδα (!). Δείτε σχετικά το δημοσίευμα με τις φωτογραφίες.
Έκανε ιδιαίτερη μνεία στον οικονομικό πόλεμο της ολιγαρχίας της Βενεζουέλας εναντίον της κυβέρνησης και υπογράμμισε ότι η χώρα μπαίνει ξανά στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού γιατί συνδυάζει τεράστια αποθέματα πετρελαίου (τα μεγαλύτερα στον κόσμο) με την εφαρμογή προοδευτικών πολιτικών, στο αντίποδα των νεοφιλελεύθερων συνταγών.
Απαντώντας σε ερώτηση για τα εσωτερικά προβλήματα που δίνουν ερείσματα στη δεξιά αντιπολίτευση (ανεργία, πληθωρισμό, εγκληματικότητα και διαφθορά), σχολίασε πως η ανεργία βαίνει συνεχώς μειούμενη και δεν θα ξεπεράσει το 5,6% το 2014 ενώ και ο πληθωρισμός μειώνεται τα τελευταία χρόνια παρά τις αυξήσεις στις τιμές που προκαλεί η οικονομική ολιγαρχία. Η εγκληματικότητα, σημείωσε, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα, όχι μόνο για τη Βενεζουέλα αλλά για ολόκληρη την αμερικανική ήπειρο και ως εκ τούτου είναι βασική μέριμνα της κυβέρνησης η καταπολέμησή της. Στις περιοχές όπου ενισχύθηκε η ασφάλεια, καταγράφηκε μείωση κατά 11% των δολοφονιών, ανέφερε. Τέλος, η διαφθορά δεν αποτελεί φαινόμενο των κυβερνήσεων του τσαβισμού, αντίθετα έχουν γίνει βήματα αντιμετώπισής της τόσο επί Chavez όσο και μετά την εκλογή του Madouro.
Ο F. Fernadez, αναφερόμενος στην εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο, έκανε λόγο για το «ολλανδικό σύνδρομο» (σ.σ. την υποχώρηση άλλων τομέων της οικονομίας λόγω των μεγάλων εισοδημάτων που προκύπτουν από το πετρέλαιο), σύνδρομο που πλήττει κάθε χώρα με μεγάλους πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Ίσως μόνο η Νορβηγία, από όλες της πετρελαιοπαραγωγές χώρες, κατάφερε να αναπτύξει την εσωτερική της οικονομία, είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τα επιτεύγματα του τσαβισμού, υπογράμμισε γλαφυρά την επανάκτηση της αξιοπρέπειας («dignidad dignidad, dignidad!» επανέλαβε με έμφαση) του βενεζολάνικου λαού ο οποίος έχει την ωριμότητα και την πολιτική συνείδηση να αποκρούσει τις νέες προσπάθειες «αλλαγής καθεστώτος» (regime change). Την ίδια ενότητα και ωριμότητα έχουν και οι υπόλοιποι λαοί της Λατινικής Αμερικής που έζησαν και συμμετείχαν στις τεράστιας γεωπολιτικής σημασίας αλλαγές των προοδευτικών κυβερνήσεων και μπορούν να δηλώσουν ενωμένοι προς τις ΗΠΑ: «No pasaran!», δε θα περάσουν οι νέες προσπάθειες οπισθοδρομικής αλλαγής στη Βενεζουέλα και τη Λατινική Αμερική.