Σε ρότα μπαίνει από σήμερα «Το Ποτάμι» του δημοσιογράφου κ. Σταύρου Θεοδωράκη, καθώς το μεσημέρι ο ιδρυτής παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων του νέου κόμματος για τις ευρωεκλογές.
«Το θέμα δεν είναι το Μνημόνιο, ούτε αριστερά-ούτε δεξιά», είπε μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ένα κόμμα δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα, εμείς θα επιδιώξουμε συμμαχίες», υπογράμμισε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εμφανίστηκε ακραία ευρωπαϊστής, επισημαίνοντας ότι «πρέπει η ΕΕ να γίνει χώρα μας. Ομόσπονδη Ευρώπη στην οποία θα παραχωρηθούν εξουσίες… Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί οι εθνικοί στρατοί πρέπει να υπάρχουν… Δεν υπάρχουν εθνικά σύνορα, υπάρχουν ευρωπαϊκά». Πάντως, απέφυγε να απαντήσει με το ποια πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου θα συμμαχήσει εφόσον πετύχει στις επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές, λέγοντας γενικά «υπάρχει πρόβλημα με τρεις μεγάλες ευρωομάδες, υπερασπίζονται γραφειοκρατικές ελίτ, είναι άνθρωποι του χτες… Θα πάμε με αυτούς που θα θέσουν τα μεγάλα ζητήματα».
Αυτοπροσδιορίστηκε ως αριστερός αν και όπως είπε «υπάρχουν αριστεροί με δεξιές αντιλήψεις και δεξιοί που κλείνουν το μάτι σε δεξιά στερεότυπα». Χρησιμοποίησε το παράδειγμα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων – την οποία θεωρεί θετική μεταρρύθμιση- λέγοντας ότι «το θέτουν από τη δεξιά και ορισμένοι από την αριστερά την αρνούνται». Είπε ότι «Το Ποτάμι» είναι κίνημα που κλέβει ιδέες και από την αριστερά και από τη φιλελεύθερη παράταξη. Ενώ τόνισε ότι δεν νιώθει καμία συγγένεια «με αυτούς που διαχειρίστηκαν την εξουσία και τώρα υπόσχονται ότι θα την αλλάξουν, ούτε με εκείνους που καταδικάζουν τους παλιούς αλλά ζητούν επιστροφή στο παρελθόν».
Πάρα ταύτα παραδέχτηκε ότι το κόμμα του θα αναζητήσει πολιτικές συμμαχίες από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό. Μίλησε για την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού συστήματος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να δοθεί το δικαίωμα εκλογής σε όλους τους νέους άνω των 18». «Εκλογές αυστηρά κάθε τέσσερα χρόνια», «μικρότερη Βουλή», «πιο αναλογικό σύστημα έτσι ώστε ο ψηφοφόρος να έχει πολλαπλές επιλογές. Για παράδειγμα δύο κάλπες, μία για το κόμμα και μια για τον εκπρόσωπο». Επιπροσθέτως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι σε ενδεχόμενη αποτυχία του στις ευρωεκλογές, η πολιτική παρουσία του κόμματός δεν θα συνεχιστεί.
Αναφορικά με την οικονομική πολιτική υποστήριξε ότι τον Μάιο τελειώνει το μνημόνιο και άρα πρέπει να φτιάξουμε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο, ενώ πρόσθεσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πρέπει να δοθεί για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Στόχος του πάντως όπως τόνισε είναι να αυξηθεί η παραγωγή για να «απελευθερωθούμε από τα δεσμά των δανειστών. Προτεραιότητα είναι να βάλουμε μπροστά την ελληνική μηχανή, με επενδύσεις. Οι Έλληνες πλούσιοι να ρίξουν λεφτά στην οικονομία, να μην υπάρξουν πολιτικοί τσαμπουκάδες και φορολογικοί αιφνιδιασμοί. Ο Έλληνας πρέπει να νιώσει σταθερότητα» είπε χαρακτηριστικά.
Για το «καυτό» ζήτημα της νεανικής ανεργίας, ο ίδιος προτείνει το επίδομα ανεργίας να επεκταθεί μέχρι τα ποσοστά της ανεργίας να παρουσιάσουν σημαντική πτώση. Ως παράδειγμα, μάλιστα, έδωσε την πολιτική που εφαρμόζει το Ισραήλ στον συγκεκριμένο τομέα. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, εξήγησε ότι το ισραηλινό κράτος δίνει την ευκαιρία στους νέους να παρουσιάσουν τις καινοτόμες ιδέες τους και τους προσφέρει την κατάλληλη υποδομή, ώστε να τις «δουλέψουν» και να τις υλοποιήσουν για τρία χρόνια. «Αυτό κρατάει τους νέους και τους αφήνει να παίξουν ρόλο στην οικονομία» τόνισε. Το κράτος έχει δύο χρέη, σύμφωνα με τον ίδιο: Πρώτον να συντηρεί αυτούς που έχουν ανάγκη και δεύτερον να τους μετατρέπει να πρωταγωνιστές…
Ποια πρόσωπα στηρίζουν «Το Ποτάμι»
Ο Σταύρος Θεοδωράκης παρουσίασε τα 30 κεντρικά πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο κόμμα, τους οποίους ο ίδιος χαρακτήρισε ως φίλους και συνεργάτες που στηρίζουν τη νέα πολιτική προσπάθεια.
Θοδωρής Γκόνης, σκηνοθέτης -στιχουργός
Μαρία Δημητρίου, επιμελήτρια κοινωνικής πρόνοιας
Παναγιώτης Καρκατσούλης, καθηγητής
Βάσω Κιντή, καθηγήτρια
Δημήτρης Κοντοπίδης, γιατρός
Δημήτρης Κουρέτας, αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ολυμπία Κρασαγάκη, φωτογράφος
Δημήτρης Κυριακόπουλος, πρόεδρος αθλητικού συλλόγου «Πρωτέας»
Αναστασία Λαμπρία, εκδότρια
Γαβρίλης Μαυρογιάννης, ξυλουργός
Γιώργος Μαυρωτάς, πρώην πολίστας
Νίκος Ξυδάκης, στιχουργός
Νίκος Ορφανός, ηθοποιός
Γιώργος Παπαληός, σκηνοθέτης
Ανδρέας Πετρουλάκης, σκιτσογράφος
Τάσος Τέλλογλου, δημοσιογράφος
Χριστίνα Ταχιάου, δημοσιογράφος από τη Θεσσαλονίκη
Σταύρος Τσακυράκης, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου
Χάγκεν Φλάισερ, καθηγητής
Νίκος Δήμου, συγγραφέας
Άννα Εφραιμίδου, ογκολόγος
Αύγουστος Κορτώ, συγγραφέας
Ζαχαρούλα Λούδα, αμπελουργός
Αννα Ληδάκη, καθηγήτρια κοινωνιολογίας
Χάρης Μαθιόπουλος, οικονομολόγος
Νίκος Μαρατζίδης, καθηγητής
Γιούλη Μενουδάκου
Αναστασία Μηλιού, υδροβιολόγος
Ντάνα Παρασκευοπούλου, κάτοικος Αγίου Αχιλλείου Πρεσπών
Θανάσης Σκόκος
Με κεντρικό σύνθημα «Πολιτική χωρίς κομματικό παρελθόν», ο νέος σχηματισμός έχει ήδη προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο Διαδίκτυο και στα social media που όλα δείχνουν ότι θα είναι το προνομιακό πεδίο δράσης του, εδικά, μάλιστα, μετά τις επιθέσεις που δέχθηκε από τα περισσότερα συμβατικά και κατεστημένα μέσα ενημέρωσης αμέσως μόλις ο γνωστός τηλεπαρουσιαστής ανακοίνωσε το φιλόδοξο και, κατ΄ άλλους, παράτολμο εγχείρημά του.
Ήδη η σελίδα του νεοσύστατου σχήματος στο facebook συγκέντρωσε σχεδόν 20.000 likes κατά το τελευταίο τριήμερο, ενώ δεν έλειψαν και οι εναντίον του προβοκάτσιες με την εμφάνιση λογαριασμού «τρολ» στο twitter που παρίστανε τον Σταύρο Θεοδωράκη και επιχειρούσε να δημιουργήσει αρνητικές εντυπώσεις για «Το Ποτάμι» και τον ιδρυτή του.
Πηγή: protothema.gr