Με ταχείς ρυθμούς συνεχίζονται οι κινήσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο για το θέμα της Κριμαίας.
Νωρίς το πρωί ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματα που συμμετέχουν σε στρατιωτικά γυμνάσια να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως μεταδίδουν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων επικαλούμενα εκπρόσωπο του Κρεμλίνου κι αναμεταδίδει το Ρόιτερς.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια, τα οποία η Μόσχα αρνείται ότι συνδέονται με τα γεγονότα στην Ουκρανία, υπήρξαν επιτυχημένα.
Τα στρατιωτικά γυμνάσια πραγματοποιήθηκαν στη δυτική Ρωσία, μία περιοχή η οποία συνορεύει με την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με τον Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία.
Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το AP, επικράτησε ένταση σε στρατιωτική βάση του Μπελμπέκ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο ρώσων στρατιωτών. Οι ρώσοι στρατιώτες άνοιξαν προειδοποιητικά πυρά στον αέρα, όταν 300 ουκρανοί στρατιώτες προσπάθησαν να επανακαταλάβουν τις θέσεις τους. Την ίδια ώρα στρατιωτικό προσωπικό, που πιστεύεται ότι είναι ρώσοι, κάνουν πορεία στο Περεβαλνόγιε κοντά στη Συμφερούπολη.
Απειλεί με απομόνωση της Ρωσίας ο Ομπάμα
Στην απομόνωση της Ρωσίας ως αντίποινα για την στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία στρέφεται ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Χθες ο Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε για περισσότερες από δύο ώρες με τους ανώτατους συμβούλους εθνικής ασφάλειας και συζήτησαν τρόπους με τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους θα μπορούσαν να “απομονώσουν περαιτέρω” τη Ρωσία ως αντίποινα για τη στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Η ομάδα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα συζήτησε τους τρόπους αντίδρασης και απομόνωσης της Μόσχας, τονίζοντας «ότι οι Ρώσοι εξακολουθούν να έχουν την ευκαιρία να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση ή να αντιμετωπίσουν περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις από τη διεθνή κοινότητα», είπε ο αξιωματούχος σχετικά με τη συνάντηση.
«Ο πρόεδρος θα συνεχίσει να λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και παραμένει σε στενή επαφή με τους ξένους ομολόγους του» συμπλήρωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναστέλλουν όλες τις στρατιωτικές συνεργασίες με τη Ρωσία συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο τη Δευτέρα στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Κριμαία.
«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. Η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ήρθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις απομόνωσης της Ρωσίας.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης , και το Πεντάγωνο έσπευσε να ακυρώσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.
Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία εναλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Ορισμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες για πιθανές κινήσεις των πλοίων στην περιοχή . Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση μας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πρόσθεσε ότι μονάδες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν ασκήσεις ρουτίνας στην περιοχή.
Η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει βοηθήσει στη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των δυνάμεων και έχει μειώσει τις πιθανότητες των «παρεξηγήσεων» αναφέρουν συχνά αξιωματούχοι.
Βοήθεια από τον Πούτιν ζήτησε ο Γιανουκόβιτς
Εν τω μεταξύ χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στην Ουκρανία.
Μιλώντας ενώπιον του Συμβουλίου, ο ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βιτάλι Τσούρκιν αποκάλυψε ότι ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια «για να υπερασπιστεί τον ουκρανικό λαό».
Συγκεκριμένα, επικαλέστηκε ένα «μήνυμα» προς αυτό, το οποίο απηύθυνε ο Γιανουκόβιτς στον Πούτιν και στο οποίο ο έκπτωτος πρόεδρος της Ουκρανίας ανέφερε ότι η χώρα του «βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου».
Ο Τσούρκιν τόνισε ότι στην επιστολή του, ο Γιανουκόβιτς ανέφερε πως «υπό την επίδραση δυτικών κρατών, διαπράττονται. . . πράξεις τρομοκρατίας και βίας. Άνθρωποι διώκονται για γλωσσικούς και πολιτικούς λόγους. Έτσι καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας, κ. Πούτιν, και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθεί η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».
Ο Τσούρκιν κρατούσε ένα αντίγραφο της επιστολής αυτής, το οποίο επέδειξε στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.
Η Ρωσία έχει αναπτύξει, από την περασμένη εβδομάδα, περίπου 16.000 στρατιώτες στην Κριμαία την αυτόνομη περιοχή της Ουκρανίας, ανέφερε ο Γιούρι Σεργκιέγιεφ πρέσβης της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη.
«Ξεκινώντας από τις 24 Φεβρουαρίου, περίπου 16.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην Κριμαία μέσω πολεμικών πλοίων, ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροπλάνων από το γειτονικό έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας», δήλωσε ο Σεργκιέγεφ κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κρίση στη χώρα του. newpost.gr