ΣΕ ΟΡΙΑΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ- ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΕΙ Η ΟΜΑΔΑ ΤΟΜΣΕΝ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΕ ΝΕΟ ΔΑΝΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ- ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων βρίσκονται πρωθυπουργός και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που συναντώνται σήμερα υπό την πίεση της τρόϊκας να δεσμευτεί η κυβέρνηση σε μια σειρά ζητήματα που ενδεχομένως να συνδέσουν τη χώρα με ένα νέο δανεισμό και ένα νέο μνημόνιο.
Γι αυτό τον λόγο δεν αποκλείεται αμέσως μετά την σύσκεψη κορυφής στο Μαξίμου να σταλεί προειδοποιητικό μήνυμα προς την τρόικα. Οι πληροφορίες θέλουν τον Αντώνη Σαμαρά να σκέπτεται σοβαρά μία “αντιμνημονιακή στροφή” με προφανείς πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Πρώτον, γιατί κρίνει πως εφόσον υποχωρήσει για ακόμα μία φορά στις απαιτήσεις των δανειστών και εμπλακεί στην εσωτερική σύγκρουση ΔΝΤ- Βερολίνου οι πολιτικές απώλειες στις επερχόμενες εκλογές θα είναι τεράστις και, δεύτερον, διότι διακριτικά όλοι αντιλαμβάνονται πως το μείζον θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους δεν προχωρά όπως θα έπρεπε ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του και η αποδέσμευση της οικονομίας από το πλέγμα της δημοσιονομικής λιτότητας.
Επίσης ο πρωθυπουργός που αύριο το μεσημέρι θα βρεθεί στις Βρυξέλλες για την έκτακτη σύνοδο κορυφής και στην συνέχεια θα μεταβεί στην Ιρλανδία για την συνεδρίαση του ΕΛΚ και την στήριξη του Γιούνκερ για την Κομισιόν, θα προσπαθήσει στο περιθώριο να θέσει το θέμα των διαπραγματεύσεων στο ανώτατο επίπεδο.
Ο Α. Σαμαράς στις εισηγήσεις που δέχεται προκειμένου να έρθει σε ρήξη με τους εκπροσώπους των δανειστών απαντά πως σε αυτές τις στιγμές χρειάζεται ψυχραιμία.
«Το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδοτικό κενό το 2014 δεν σημαίνει τίποτα;» αναρωτιόνταν κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δείχνοντας το κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου.
Νωρίς χθες το μεσημέρι υπήρξε διαρροή από το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. «Η κυβέρνηση αναμένει από την τρόικα «κατ’ ελάχιστο μια δήλωση επαρκούς προόδου» σημείωνε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Στην συνέχεια ο Γ. Στουρνάρας πήγε εσπευσμένα στο Μαξίμου για να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις.
Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι η επιμονή των δανειστών για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών – τις ανεβάζουν στα 8,5 έως 9 δισ κατ΄ ελάχιστον όταν ο Γ. Προβόπουλος, επικαλούμενος τις εκθέσεις της BlackRock και της Ernst &Young, επισημαίνει ότι δεν ξεπερνούν τα 6 δισ- μπορεί να οδηγήσει τη χώρα σε ένα νέο κύκλο σκληρών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των τραπεζών. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο υπάρχει, πάντοτε, ο εφιάλτης του “κουρέματος” των καταθέσεων όπως υποδεικνύει, πλέον, το νέο πλαίσιο που έχει θέσει το Eurogroup και η Κομισιόν.